Isteni belgák


Újra Budapesten a dEUS!!

Hét év után nem fesztiválon, hanem a Barba Negra Track-ben láthatjuk a kultikus belga zenekart, ahol a az Ideal Crach albumuk huszadik születésnapját ünnepelhetjük meg.

Tom Barman 19 éves volt amikor megalapította dEUSt. Három évre rá jött az első stúdiólemezük, a Worst Case Scenario. Aki hallotta anno a lemezt, az induláskor, a Suds&Soda közben eldőlt, hogy love or hate viszonyba kerülünk-e bandával.

1996-ban jelent meg a In a Bar, Under the Sea, majd a brutálisan erős nyitóhármas zárásaként a most ünnepelt The Ideal Crash, 1999-ben.

Érdekesség, hogy az Island forgalmazta a dEUS lemezeit, de az Egyesült Államokban nem gondolták úgy, hogy ezt a korongot érdemes lenne kiadni.

Most júniusban meghallgathatjuk ezt a lemezt élőben, elejétől a végéig. Aztán a ráadásban még néhány másik slágert (tényleg csak néhány egyéb számot fog tartalmazni a setlist).

Az Ideal Crash után kisebb szünet következett a zenekar életében, át is alakult a banda, de a tagcserék nem rengették meg a világot. Alapvetően a dEUS Barman, Barman a dEUS.

Klaas Janzoons (billentyűk és hegedű) az egyetlen, aki a kezdetek óta a zenekar tagja, de a változás ami a legbiztosabb. Ezen a turnén is már új gitárost (Bruno de Groote) láthatunk.

1999 után 2005 a következő lemez éve, akkor gyors egymásutánban hét év alatt kijött négy LP is (Pocket Revolution, Pocket Revolution, Keep You Close, Following Sea).

2012 után megint egy kisebb szünet, Barman egyik mellékprojektje, a jazz alapokon nyugvó TaxiWars 2016-ban járt például a hajón.

Az idei év viszont az Ideal Crash ünnepléséről szól. Végigturnézzák Európát. Belga bandaként ők nem megállítani akarják, hanem megállnak Brüsszelben. Majdnem közvetlenül a pesti koncert előtt a hírneves koncerttermet, a kétezer fő befogatására alkalmas Ancienne Belgique-t töltik meg nyolcszor (8 alkalommal).

Ez lesz a hatodik koncertjük Budapesten. A második önálló buli. Háromszor léptek fel a Szigeten (1997, 2006 és 2012), 1997-ben a Kisstadionban az R.E.M. előtt.

2012-ben volt az első önálló magyarországi koncertjük, alig öt hónappal az óbudai hepaj előtt.

Most jön a második, egy kategóriával nagyobb helyen. Szabad ég alatt. Élmény lesz!

Jegyeket itt tudtok venni.