7 zenei program, amit nem érdemes kihagyni az ősszel

Így a nyár végeztével nemcsak mi, fesztiválozók tomboltuk ki magunkat, hanem remélhetőleg az időjárás is és a lehűlést követően minden figyelem a klubokra összpontosul. Van is miért, hiszen idén ősszel is jobbnál-jobb programok kínálkoznak, melyek közül néhányat előszeretettel ajánlunk.

1. Vanishing Point 2018 – Dürer Kert

Kétségtelen, hogy az ősz legszínesebb és legszélesebb programkínálata a Düreré és ha már úgyis visszasírjuk a fesztiválokat, íme egy program, mely mindegyik közül kiemelkedik; a Middlemist Red kezdeményezésére immáron második alkalommal megrendezésre kerülő Vanishing Point, melynek célja, hogy a pszichedelikus rock és annak társterületeiről összegyűjtse a régió legfőbb képviselőit egy egynapos fesztivál erejéig. Az idei felhozatal alapján nem lehet okunk a panaszra, hiszen az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság képviseletében ketten-ketten (Bass Drum of Death; Paul Cherry, illetve The Wytches; Wolf People), Olaszország (Soviet Soviet) és Németország (Ogrom Circus) képviseletében egy-egy, tőlünk pedig a Deep Glaze, a Dope Calypso, a Middlemist Red és még sok más hazai zenekar csap majd a húrok közé.

2. KAKKMADDAFAKKA – A38

A norvég indie egyik nagyja 6 év után tér vissza Budapestre. Akkor a Szigeten, most pedig a hajó fedélzetén láthatjuk őket viszont. Azóta 3 albummal bővült a repertoárjuk, köztük a tavalyi, Hus nevet viselő lemez, melynek dalai a klasszikusok mellett, mint a Restless, biztosan felszólalnak majd. Supportként az ukrán Sherpa The Tiger fog előzenélni.

3. Father John Misty – Müpa

Egy héttel az előbb taglalt bergeni banda koncertje után érkezik Budapestre a Fleet Foxes korábbi dobos/vokalistája, Josh Tillman, ismertebb nevén, Father John Misty. Az amerikai énekes-dalszerző jelentőségét igazolja gazdag diszkográfiája, melynek ékköve a tavaly megjelent Pure Comedy, melyet egy Grammy-jelöléssel koronázott meg. Legfrissebb, God’s Favorite Customer anyaga hasonlóan őszinte hangvételben íródott, mellyel előrevetíti első budapesti koncertjének bensőséges hangulatát.

4. Plási – Dürer Kert

Hasonlóan érzékeny utazásra invitál a New Beat és az idén 10 éves Dürer Kert, melynek rengeteg remek programja közül kiemelendő a görög felmenőkkel rendelkező, Svédországban nevelkedett fiatalember szeptember végi estje. Dalait leginkább a népszerű folk-rock énekeshez, Passengerhez hasonlítják, melynek alapjául az idén megjelent People című lemeze szolgált.

5. Dub FX – Barba Negra Music Club

Egy jó ideje nem telik el úgy egy év sem, hogy az ausztrál loopmester, Dub FX ne lépne fel hazánkban legalább kétszer. Ez idén sincs másképp, ugyanis a nyári EFOTT-os koncertje után a Barba Negrába tér vissza megörvendeztetni a nagyérdeműt. Az utcazenészből lett világsztár köszönhetően egyediségének, illetve zenéi sokszínűségének, melyben egyszerre van jelen a hiphop, a dubstep, a d’n’b és a reggae előre láthatóan ismét ezreket fog becsalogatni.

6. The KVB – Dürer Kert

A brit duó neve még nem annyira elterjedt széles körökben, de a stílus, amit képviselnek, ha egy misét nem is, de egy koncertet mindenképpen megér. A pszichedelikus, poszt-punkra hajazó, olykor sötét gitár és/vagy szintidallamokkal tarkított audiovizuális utazásra a Room 041-ben fog sor kerülni.

7. Gregory Porter – MOM Sportközpont

Nemcsak Damien Rice teltházas koncertjétől lesz hangos a MOM idén ősszel, hanem az egyik, ha nem a legkiválóbb aktív jazzénekes, Gregory Porter baritonjától is. A kétszeres Grammy-díjas zenész tavalyi nagysikerű Müpa-s koncertje után tér vissza a fővárosba.