Újabb nevek jöttek a Bánkitó Fesztiválra!

2018-ban is a Bánki-tó köré gyűlnek Magyarország és a világ legjobb alternatív zenekarai és dj-i, hogy szerdától vasárnap reggelig egy hullámhosszon mozogjon a bánki kemping népe. Július 11. és 15. között színpadokat állítanak stégen, tisztáson és az erdő két szélén, felgyulladnak a faházak fényei és végre kiugorhatnak téli álmukból a sátrak. Március 20-ig pedig még elővételes jeggyel, kedvezményesen csekkolhatsz be az ország legnagyobb kisfesztiváljára!

Bánkitó

A SUUNS zenekart a Pitchfork legutoljára a free jazz, no wave, IDM és német motorik műfajokban képzett filozófus-zenészek gótikus avant-rock zenekaraként írta le, ami akár lehet is egy alkalmazható jelző a kismillió másik mellett. A nehezen beskatulyázható kanadai banda most megjelent, harmadik nagylemeze persze nem csak jelzőket, hanem sok dicséretet és az albumaik közül az eddigi legmagasabb pontszámot is megkapta a zenei oldaltól, ami azért sem csoda, mert a felvételeket most is Grammy-díjas producer, John Congleton felügyelte. Az SXSW, a Primavera és a KEXP Live után pedig végre Magyarországon is játszhatnak kicsit a srácok, a Bánkitó Északi Színpadán.

Suuns – Make It Real (Official Video)

‘Make It Real’ from Suuns new album ‘Felt’ out March 2nd, 2018 on Secretly Canadian / Secret City Records Pre-Order / Stream: https://suuns.lnk.to/felt Video by Sabrina Ratté

Amerikából érkezik a japán felmenőkkel is rendelkező Shigeto, akinek ezerarcú elektronikus zenéje legalább annyira kevésbé behatárolható mint a Suuns rockja. Shigeto számain jól érezhető az egykori jazz zenész impro-központú gondolkodása, keverve egy kis hop-hoppal, IDM-mel, ambienttel és sok-sok dobbal. Munkásságát a Pitchfork is dicsérte már, a KEXP-n is játszott már szólóban, és bár a Boiler Room szettjeiben csak a pultot pötyögi, a fellépéseire keverője mellett a dobszerelése is el szokta kísérni.   

Shigeto – Full Performance (Live on KEXP)

http://KEXP.ORG presents Shigeto performing live in the KEXP studio. Recorded September 27, 2013 Songs: Ringleader Perfect Crime R Life Ann Arbor Part 3 and 4 Host: Alex Ruder Audio Engineer: Julian Martlew Cameras: Jim Beckmann, Scott Holpainen & Justin Wilmore Editor: Justin Wilmore http://kexp.org http://iamshigeto.com/

Cindy Lee (énekes, gitáros, drag queen) nem más, mint Patrick Flegel, a kultikus kanadai zenekar, a Women volt frontembere. Mint a Suuns és Shigeto, a Women albumait is nagyon dicsérte a Pitchfork, egyik számukat a kétezres évek legjobbikának választotta az oldal és ők is megjárták az SXSW-t és a Primaverát. 2015-ben, a banda feloszlása után Flegel Cindy Lee néven hozott ki egy csodálatos, szívszorító lemezt, ami egy tiszta, szűzi világot teremt meg, tele rengeteg zajjal, no wave és pszichedelikus vibrálással. A fesztivál talán legkülönlegesebb produkciója az Auróra színpadon kap majd helyet, hogy az énekesnő minél közelebb kerülhessen a közönséghez.

Végül, de nem utolsósorban, a külföldi zenekarok sorát Franciaország legaktuálisabb cold-wave/synth-wave zenekara, a Rendez-Vous zárja, akik első demójuk megjelenése után rögtön Párizs legmenőbb klubjait töltötték csurig fellépéseikkel mielőtt célba vették volna a Bánkitót. A tagok közeli barátságban vannak az M83 Anthony Gonzalezével, ami még érthetőbbé teszi a szintetizátorok tökéletes beépítését a zenéjükbe. A Rendez-Vous hangzásvilága meglehetősen agresszív és sötét, mégis táncolható, így mindenkit el fog kapni, aki péntek éjjel az Északi Színpadnál dühöngene egy őszintét.

Rendez-Vous – Distance

First track from Rendez-Vous’ second EP „Distance” out on Avant! Records. 12″ vinyl EP: http://avantrecs.bigcartel.com/product/rendez-vous-distance-12-ep iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/distance-ep/id1109357516 http://www.rendezvousrendezvous.com http://www.avantrecords.com

A magyar zenék frontján is van még újat mutatnia a Bánkitónak. Idén, mint minden évben, újra érkezik a Fran Palermo, és a Henri Gonzales vezette világzenei indie rock zenekar száz, hogy idén is hatalmas bulit csap majd a közönségnek. Ugyancsak visszatérőként lép majd fel a fesztiválon a Bohemian Betyars, a speed-folk-freak-punk zenekar azonban idén a szabolcsi roma népzene királyaival, a Parno Graszttal közösen húzzák majd a talpalávalót, amíg le nem szakad a sátor. Rajtuk kívül először érkezik a Bánkitóra az Elefánt, lesz The Qualitons, SONYA és még sokan mások.

Mindemellett pedig idén is külön helyszínnel készül a Tilos Rádió, ahol a már híres-hírhedtté vált Robur buszos bulik mellett a tilosos dj-k gyökereikhez visszatérve folyamatos élő rádióadást is tolnak majd a fesztivál alatt FMXXX gnzrdshw néven, hogy mindenki belehallgathasson a Bánkitó történéseibe. Plusz jön a Csaknekedkislány, a Felső Tízezer, a Panel Surfers, a  Ricsárdgír, a Puma Danger, a Bozo és még sokan mások. A további zenekarokért csekkoljátok a Bánkitó Fesztivál hivatalos oldalát!

Bánkitó Fesztivál
2018. július 11-17.
Bánk
További infók erre