Két magyarországi koncertet is ad áprilisban az Anathema gitárvirtuóza

Nincs fél éve, hogy a XXI. századi progresszív rock egyik legérdemesebb zászlóhordozója, a Anathema ismételten elvarázsolta a magyar rajongókat, ezúttal pedig a zenekar szólógitárosa, Daniel Cavanagh turnéztatja meg nálunk tavaly megjelent Monochrome c. szólóalbumát. A két koncert rendhagyó helyszíneken kerül megrendezésre, a vidéki rajongóknak pedig örömhír, hogy Budapest mellett Debrecenben is mikrofon elé áll a brit gitáros.

A 2017-ben megjelent Monochrome Danny első valódi szólómunkájának is tekinthető, hiszen ez, a korábbi, Memory & Meaning feldolgozásalbummal ellentétben, kizárólag saját szerzeményeit tartalmazza. A héttagú, jórészt akusztikus dalcsokor a legidősebb Cavanagh testvér művészetének lágyabb oldalát tárja elénk: „egy késő esti, gyertyafényes hangulatot, amely megidézi az alkonyat fényét, ahogy a nyári nap lassan a látóhatár alá ereszkedik, megágyazva azoknak a merengő gondolatoknak, melyeket sokan magunkénak érezhetünk.”, miként a szerző saját alkotásáról nyilatkozott. A lefokozott hangszerelésben a zongora viszi a domináns szerepet, olykor akusztikus gitárral vagy hegedűharmóniákkal kísérve; a mikrofonnál pedig a Dannyvel korábban is együtt dolgozó, a progresszív zenei színtér más rangos koprodukcióiban méltán hírnevet szerző holland énekesnő, Anneke van Giesbergen vendégeskedik. A gitáros jellegzetes, atmoszférikus szólói szinte teljesen háttérbe szorulnak, a hangulat is jóval bensőségesebb; ugyanakkor a hosszabb számok fokozatos, aránytartó építkezésében mégis tagadhatatlan az anyabanda hatása.

A két, április 21-22-én megrendezésre kerülő magyarországi koncert helyszíne a budapesti Aranytíz Kultúrház színházterme, ill. a Nagyerdei Víztorony Debrenceben. Jegyek a TIXA hálózatában kaphatóak online, a fővárosi koncertre 3990, a debrecenire 3000 Ft-os elővételes áron. További információkért kövessétek az események hivatalos oldalát (itt és itt)!