A legenda újra Budapesten

Idén tavasszal egy korszakos zseni látogat újra Magyarországra. A jelző egyáltalán nem túlzó, Roger Waters koncertjei nem csak mint zenei élmény páratlan esemény, hanem látványában is lenyűgöző: mindent a fülnek és a szemnek.

Május elején kötelező részt venni a budapesti koncerten! Mi szóltunk.

Roger Waters Us + Them Tour-ja tavaly indult az amerikai kontinens északi részen kezdődött, május végétől október végéig minden jelentős arénában fellépett Waters és zenekara, idén januárban Új-Zélandon folytatódott, majd kilenc Ausztrál helyszínen léptek fel.

Április 13-án indul az európai szakasz, amely huszonhárom országot érint, és augusztus 31-én zárul Moszkvában.

Roger Waters Us + Them Tour 2017

Roger Waters – September 19, 2017!

Majd jönnek a közép- és dél-amerikai helyszínek, a turné utolsó koncertje december 8-án lesz a mexikói Monterrey-ben.

Rengeteg helyszín, rengeteg koncert. Nekünk május 2-án kell metróra ülni és áhítattal besétálni a Papp László Sportarénába.

Waterst az elmúlt bő másfél évtizedben négy alakalommal láthattuk Budapesten. 2002-ben járt először Magyarországon az In the Flesh turnén, majd jöttek a Pink Floyd életműre koncentráló fellépések, 2007-ben a Dark Side of the Moon, majd 2011-ben a The Wall Live show.

A megboldogult Puskás Ferenc stadionba 2013-ba visszatért a Fal turné (a 2011-es koncertről itt, a 2013-as fellépésről pedig itt írtunk).

2015-ben a magyar mozikba is eljutott a nagyszabású turnét megörökítő mozifilm, amely a zenei élmény mellett egy bensőséges hangvételű road movie is. Csakúgy mint a koncert, ez is különleges élmény.

Roger Waters: A FAL / THE WALL (2015) – Magyar feliratos HD előzetes / Trailer

Tovább a film Facebook-oldalára: http://www.facebook.com/RogerWatersAFal 2015. szeptember 29-én kedden este, a világpremierrel egy időben mutatják be a hazai filmszínházak is Roger Waters A FAL című filmjét, amely több síkon kibontakozva idézi meg a kultikus THE WALL album dallamait. A filmet – akárcsak az alapjául szolgáló zenét – áthatják Waters emlékei és azokból fakadó háborúellenessége.

Waters 1985-ben hagyta el a Pink Floyd-ot, a zenekart amelyet 1965-ben alapítottak, de a zenésztársakkal már 1963-ban letették az alapokat.

A zenekarhoz 1967-ben csatlakozott (Syd Barrett pótlására) az énekes-gitáros David Gilmour, aki vitte tovább a zenekart. Ahogy az lenni szokott, sokan úgy érezték, hogy választaniuk kell, a The Beatles feloszlása után is többen Lennon és McCartney pártra szakadtak, úgy érezve el kell köteleződni a két egykori kedvenc közül valamelyikük mellett.

Depeche Mode lenne ilyen az aktív nagy zenekarok közül, simán L. Gore és Gahan frakcióra szakadnának a fanok, ha úgy döntenének kedvenceik, hogy nem folytatják együtt. De hasonló tapasztalható a nemrégiben szóló albumokkal jelentkező Gallagher testvérek esetében is, hiába voltak ők ketten az oasis, mostanság nem egyszer köpnek rájuk, egymásra a fanok.

Szóval ’85-ben a két Pink Floyd géniusz útjai szétváltak, ez ma már történelem, de a Pink Floyd kitörölhetetlen Waters életművéből, a Us + Them gerincét is a klasszikus dalok adják.

A Pink Floyd mellett a tavaly megjelent szólóalbumáról, az Is This the Life We Really Want?-ról csendülnek fel dallamok.

Annyi, de annyi jó koncert lesz 2018-ban Magyarországon, rengetegről mondjuk mi is, hogy kihagyhatatlan, de higgyetek nekünk: Roger Waters koncertjét tényleg bűn lenne elszalasztani.

Jegyeket itt vásárolhattok.

Roger Waters – „Pigs (Three Different Ones)”

The resistance begins today. Live from Zócalo Square – Mexico City – October 1, 2016