Lila nyuszik szintrirockja a Dürerben

Az industrial/gothic színtér egyik legizgalmasabb képviselője érkezik hozánk: október 3-án a Dürer Kertben lép színpadra a kanadai The Birthday Massacre, számos neves vendégelőadó társaságában.

A torontói székhelyű, totálisan underground státuszú zenekar koncertjei nagy részét a tengerentúlon adja, így ritka alkalom, hogy Európában is hallhatjuk őket. Először 2014-ben látogattak Magyarországra; azóta a banda két stúdióalbumot és egy válogatáslemezt is megjelentett, melyek felvételi költségeit jórészt rajongói támogatások fedezték. A csapat zenéje nehezen körülírható, eklektikus egyveleg, melyben megküzdenek egymással a Depeche Mode könnyed, elektronikus synthpop témái és a Rammstein, Marilyn Manson által népszerűvé tett, bizarr industrial riffjei – majd a témabográcson a The Cure fémjelezte sötét romantikus szövegvilága és gothic külsőségei kavarnak még párat. Eme kettősségre a The Birthday Massacre mind nevében, mind logójában – véres szájú lila nyuszi sziluettje – is reflektál. A viccnek is vehető öndefiníció mögött komoly mondanivaló rejtőzik: a banda támogatója a PETA-mozgalomnak, ill. aktívan állást foglal a környezetvédelem és a humánus állattartás mellett. Legfrissebb anyaguk a 2017-es Under Your Spell, album, melyből a címadó alább hallható:

The Birthday Massacre – Under Your Spell (2017)

https://www.youtube.com/watch?v=GmE8go5PXGA

Az est különleges vendége a norvég Sirenia, az európai szimfo-power metal színtér egy méltán neves képviselője. A csapatot 2001-ben hívta életre a Tristaniából kiszállt Morten Veland, aki multi-istrumentalistaként jelenleg is a fő dalszerző, illetve a zenekar gyakorlatilag egyetlen állandó tagja. A Sireniában gyakoriak a tagcserék: legutóbb az öt albumon is szereplő énekesnő, Ailyn távozása kavart kisebbfajta vihart a rajongók körében; posztját pedig 2016 szeptembere óta egy francia operaénekes, Emmanuelle Zoldan tölti be. A kaotikus felállások ellenére a zenekar már nyolc sikeres stúdióalbumot jelentetett meg, a legfrissebbet 2016-ban Dim Days of Dolor címmel. A magyar közönség 2009 óta nem hallhatta élőben a zenekart, így koncertslágereik nagy része a Dürer Kertben először fog fölcsendülni hazánkban.

Sirenia – Dim Days of Dolor (2016)

Színpadra lép egy másik kanadai csapat, a The Agonist is, melynek frontlánya 10 évig az az Alissa White-Gluz volt, akivel 2014 óta az Arch Enemy soha nem látott sikereket elérve szárnyal. A banda mégsem rokkant bele a kéksörényű hörgőangyal elvesztésébe, és a görög Vicky Psarakissel kiegészülve újította meg önmagát. A 2015-ös Eye of Providence és a 2016-os Fire albumon már egy érettebb, a metalcore-tól egyre inkább a melodeath felé húzó zenekar szólal meg, mely teljesítményt a kritikusok is elismerő szavakkal értékelték.

The Agonist – Take Me to Church (Hozier cover, 2016) 

Az est, mely az őszi Female Metal Voices Tour 2017 európai turné nyitó állomása, ezen felül még két előzenekart is felvonultat majd, róluk a szervezők későbbre ígérnek információt. Jegyek 5000 Ft-os áron a TIXA rendszerében, ill. a CD Pince, Wave, Dürer Kert pénztárában elérhetőek. További infókért kövessétek az esemény hivatalos fb-oldalát!