Tíz év sok idő – a Balaton Sound evolúciója, 1. rész

Idén tíz éves lesz a Balaton Sound, ez pedig egy remek alkalom nekünk arra, hogy összegezzük az elmúlt éveket és lássuk, hogy honnan is indult a Sound és hova ért el az idei évre. Mennyibe kerülhetett egy bérlet az első Soundra? Fellépett valaha is a Kispál a Sound Nagyszínpadán? Nézzük!
Fun fact: tudtátok, hogy a szintén idén 10 éves fesztblog már az első Soundról is tudósított három bloggerrel?

  • 2007. július 12-15 – 1. Balaton Sound

A 2007-es szezonban egy új nyári fesztivál jelentkezik, melyet – időben és térben is – a VOLT Fesztivál és a Sziget között találunk. A zamárdi strandon zajló Balaton Sound négynapos rendezvényén a szokásos magyar fellépők (Kispál, Quimby, Hiperkarma, Bëlga, Anima, Neo stb.)…

(est.hu, Déri Zsolt)

Fura fellépők egy Soundra, nem igaz? Főleg, ha azt mondom, hogy ezek nagy része még a Nagyszínpadon volt! Az akkori „szokásos” magyar fellépők mellé érkezett még a Beastie Boys, Basement Jaxx illetve számos külföldi előadó, de azért az mindenképp figyelemreméltó, hogy olyan zenekarok, mint a Kispál, az Emil.Rulez! és a hiperkarma felfértek a rendezvény plakátjára. Mellesleg az egész (akkor még csak 4 napos rendezvény) nagyon másként festett, itt egy (elég rossz minőségű, hosszú és értelmetlen) videó erről:

A négynapos bérlet 14900.- volt, a napijegyek 6000.-be kerültek. Illetve 2007-ben érdemes volt még egy trapéznadrágot is beszerezni, az 5000.- körül volt.

Már az első Soundról 3 szerzőnk is jelentkezett beszámolókkal, ezeket itt éritek el

  • 2008. július 10-13. – 2. Balaton Sound

Ebben az évben is felfért még a Nagyszínpadra a Quimby és a Zagar hazai oldalról, de nemzetközileg is igen ütős névsort sikerült összehozni a 2. Balaton Soundra. Érkezett Fatboy Slim, The B52’s, Massive Attack, Deladap!, van Buuren, Russkaja, Richie Hawtin is többek között. Nem csoda, hogy ebben az évben már összesen 88 ezren látogattak ki a fesztiválra, a nagy érdeklődés miatt pedig ebben az évben már jó előre elfogytak a jegyek, volt akik feketén 60 000.-ért árultak egy-egy bérletet.

a sziget kft és tsai a balaton sounddal nem titkoltan egy új réteget kívánt megcélozni: csórikámék helyett a jóval fizetőképesebb középosztályt. így jött a képbe balaton parti föveny, a sushi bár, az ilyen-olyan teraszok, playboy nyulak, thai masszázs, no meg az elektronikus zene orrba-szájba. a derék (gazdasági szempontból meg egyenesen kitűnő) kezdeményezést a hiányos infrastruktúra és az ehhez idomuló látogatói hozzáállás azonban pillanatok alatt bombázta szét. a megcélzott színvonal köddé vált.

– fogalmaztuk meg a nem titkolt lényeget a Soundról 2008-ban, többi beszámolónk a 2008-as fesztiválról pedig erre.

A napijegyek eredetileg 6990.-be, a bérletek 16900.-ba kerültek, egy Fatboy Slim poló pedig még (talán) menőnek számított. De utóbbiban nem vagyunk biztosak.

  • 2009. július 9-12. – 3. Balaton Sound

Ebben az évben nagy ugrások voltak a Sound életében. Nem csak jegyár tekintetében, programok szintjén is sikerült jóval felülmúlni az elmúlt 2 évet. Sokkal több program, már 5 színpadon (szemben a korábbi évek 3 illetve 4 stage-ével), ennek köszönhetően több fellépő is érkezett idén a Balaton partjára.

A magyar előadókat szinte mind száműzték a Pesti Est és az MR2/MOL színpadokra, ahol szinte csak magyar zene szólt (kb mint most a Szigeten). Nagyszínpados helyét viszont megtarthatta még a délutáni sávban egy-egy hazai DJ, illetve a Neo, a Brains és az Irie Maffia.

Külföldi vonalon Moby, Kraftwert, Röyksopp volt a felhozatal, illetve a szinte hazajáró Nouvelle Vague és Parov Stelar.

Ebben az évben készítettünk interjút egy fesztivál-bébiszitterrel, toltunk már akkor is percről percre tudósítást, illetve egy Kraftwerk kritikát is. Emellett volt még érdekes cikkünk a 2009-es fesztiválról, itt is vannak!

A napijegy 9900.–be került ekkor. A bérlet 25000.- volt ebben az évben, illetve ugyanennyiszer hallhattad már a Lift Me Up-ot a fesztiválig. 

  • 2010. július 8-11. – 4. Balaton Sound

A 2010-es évek első Soundjára sikerült elhozni az azóta is szinte minden évben idelátogató drop-pápát, David Guettát. Ekkor még szinte az újdonság erejével hatott a bulija (vagy legalábbis nem untuk még kurvára), bár ha emlékem nem csal, ez volt az a fellépés, ami után egyből vitték át helikopterrel az Exit fesztiválra, ahol még aznap este letolt egy show. Nem mintha baj lenne, csak eszembe jutott.

Kaptunk még az azóta unalomig ismételt Pendulumból és Chemical Brothersből 1-1 adagot, jött a Pet Shop Boys, Sven Vath és a Klaxons. Ebben az évben itthonról az Irei Maffia, az Anima Sound System és az Erik Sumo Band jutott még fel a Nagyszínpadra, a többi honfitársunknak maradt a kisszínpad.

Írtunk ebben az évben a fesztiváldivatról, megjelent a repohár (és ezzel együtt megalakultak az első repohárgyűjtő manufaktúrák a fesztiválozók körében), illetve volt még egy csomó jó kis cikkünk a 2010-es fesztiválról.

A napijegy 12500.-, a bérlet 29900.- volt 2010-ben, Guetta pedig nagyjából ugyanennyiért szerezte be a cucc grammját.

  • 2011. július 7-10. – 5. Balaton Sound

2011-ben visszatért az előző évben nagy sikert aratott szettje után David Guetta, de mellé olyan, eddig itthon még nem látott fellépők is csatlakoztak, mint Snoop Dogg (azóta Snoop Lion asszem, de ki tudja ezt már követni), illetve Mika. Érkezett még az egyszemélyes nagyzenekarok frontjáról Tiesto, van Buuren, Axwell és Ingrosso (ekkor még külön tolták).

A magyarok a saját színpad mellett a délután 4-es sávot kapták meg a Nagyszínpadon, ekkor lépett fel a punnany, akkezdet phiai, hősök (mint hiphop allstars), a PASO és a Vad Fruttik is.

Ebben az évben loptak el mellesleg nagyobb adag fesztiválkarszalagot is, ebből volt kisebb balhé.

Cikkeink a 2011-es fesztiválról.

A napijegy 12500.-, a bérlet 29900.- volt 2011-ben, és akárcsak a jegyárak, Guetta is ugyanolyan fess volt, mint egy évvel korábban.

Hamarosan jövünk a második résszel, benne a 6-10. Balaton Sound történéseivel!

Ha neked is van még emléked valamelyik fesztiválról, oszd meg velünk kommentben!

(fotók: Balaton Sound Facebook, honlap)