Akik nélkül nem lenne fesztivál: “bébiszitter”-interjú a Balaton Soundról

Az emberek nagy része csak annyit lát egy fesztiválból, hogy odamegy, szól a zene, és jól érzi magát. Ennél viszont sokkal többet jelent egy ilyen rendezvény, és nagyon sok embernek a munkája szükséges ahhoz, hogy a fesztiválozó ebből semmit se vegyen észre. Mert a legjobb az, hogyha semmit se vesz észre, csak azt, hogy minden működik. A rengeteg háttérmunka közül, amik ezt lehetővé teszik, az egyik legfontosabb pedig nem más, mint a fesztiválokon fellépő külföldi fellépőkkel foglalkozni, hogy időben ott legyenek, ahol kell, hogy időben a színpadra állhassanak, hogy minden kívánságukat teljesítsék. Ők az úgynevezett “bébiszitterek”. Hogy mit is csinálnak ők, mi a feladatuk, arról Nagy Adrienn beszélt nekünk.

Fesztblog.hu: Az első kérdés adja magát azt hiszem, hiszen nagyon sokan nem csak, hogy nem tudják, hogy mit csináltok, hanem hogy egyáltalán létezik ez a munkakör. Mivel foglalkozik egy “bébiszitter” egy fesztiválon?

Adrienn: Igazából ez egy hostess-munka, a mi vagyunk ott a külföldi fellépők mellett, mi segítünk nekik, mi figyelünk rájuk. Minden “bébiszitter” egy fellépőért felel egy nap, ha kell, felmegyünk Budapestre, kimegyünk a reptérre eléjük, a szállodához, tehát ott vagyunk mindenhol, ahol ők is ott vannak. Mi vagyunk felelősek azért, hogy időben felkerüljön az illető a színpadra, hogy időben lejöjjön onnan (tehát együtt kell dolgozni a színpadmesterrel is bizonyos fokig). A munka ott ér véget, amikor másnap az előadó, akit rád bíztak, elindult a turné következő helyszínére, vagy akárhova, ahova mennie kell. Az egésznek az a lényege, hogy ott legyél mellettük egész nap, ha bármi óhaj-sóhaj van, lehetőség szerint teljesítsük.

Fesztblog.hu: Gondolom a praxisodban a legegyszerűbb kérésektől a legnehezebben teljesíthetőig előfordult már minden.

Adrienn: Igen. Mi főleg olyanban tudunk segíteni, hogy pl. a fellépő szeretné, hogy a felesége be tudjon jönni a backstage-be, vagy különböző technikai dolgokban, amik mondjuk nem szerepeltek a rideren. A VOLT fesztiválon például egy hangosbeszélőt kellett szereznem hajnal kettőkor az egyik dj-nek, ami azért nem egy könnyű feladat egy fesztiválon, de megoldottuk. Vannak kihívások tehát, de szerencsére viszonylag kevés olyan kérés volt, amit ne tudtunk volna teljesíteni.

Fesztblog.hu: Hányan csináljátok ezt? Hány “bébiszitter” van a Sziget irodás fesztiválokon?

Adrienn: A VOLT-on kilencen dolgoztunk. A Szigeten valószínűleg többen leszünk, de általában ez a kilenc fős brigád, ez állandó. Az arány az nagyjából fele-fele, de van, hogy valamelyik nem erősebben képviselteti magát a brigádban.

Fesztblog.hu: Mennyire megerőltető ez? Nyílván nem könnyű, de gondolom ez főleg előadó-függő dolog inkább.

Adrienn: Ez nagyon előadófüggő. Ha egy zenekar megérkezik Bécsből, és a bejáratnál kell velük találkozni, és a koncert után mennek is tovább, az egyáltalán nem megerőltető. De pl. a Kraftwerk, akikkel most vagyok, már tegnap megérkezett, mennem kellett értük Budapestre, ma reggel pedig be kellett hozni őket. Ma például reggel fél nyolctól éjjel kettőig tart a munkaidőm, tizenhat emberért vagyok felelős, ráadásul sztárok is vannak köztük, foglalkozni kell a sajtóval is, tehát nem egy leányálom.

Fesztblog.hu: Ilyenkor te foglalkozol a sajtóval is? Nem a fesztivál sajtósai?

Adrienn: Hivatalosan van egy sajtóosztály, akik kezelik az igényeket a sajtó felől, de valahogy mindig kikerül az én telefonszámom is. Ilyenkor próbálom a sajtós felé irányítani őket, hiszen nem az a feladatom, hogy a fellépő, akivel vagyok, kinek és mikor adjon interjút, arra megvannak a megfelelő emberek.

Fesztblog.hu: Ki volt eddig a legnehezebben és legkönnyebben kezelhető előadó, akikkel dolgoztál?

Adrienn: Szerencsére nem volt olyan nagyon-nagyon nehéz egy sem. Akikről elmondható, hogy nem voltak olyan egyszerű eset, az a mostani VOLT fesztiválon volt a LTJ Bukem és Mc Conrad. Énalapvetően a rockzenészekkel sokkal könnyebben megtalálom a közös hangot, nagyon jó volt együtt dolgozni például a Franz Ferdinanddal, nagyon aranyosak és kedvesek voltak annak ellenére, hogy ők voltak a headliner a fesztiválon. A !Deladap-ot is én viszem már harmadik éve, velük már talán azt is lehet mondani, hogy haverok vagyunk. Szerencsére inkább pozitív élmények vannak a sztárokkal kapcsolatban, mint negatívak, és ez nagyon jó dolog szerintem.

Fesztblog.hu: Ha valaki most olvassa ezt az interjút, és azt gondolja magában, hogy “Na, ezt én is tudnám csinálni!”, hogy kerülhet be ide? Kapcsolatok?

Adrienn: Ez azért nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Sem maga a munka, sem a bejutás ide. Itt nincsen állásinterjú, itt a legfontosabb az, hogy legyenek kapcsolataid, hogy ismerjenek téged. Én például sok éven át dolgoztam különböző szervezési munkákban az egyetemi éveim alatt, nemzetközi kultúrheteket, egyetemi napokat szerveztünk. Így kerültem lépésről lépesre közelebb az ilyesfajta munkákhoz. Hiszen mégis csak egy-egy sztár mellé kerülsz, a szervezők nem tehetik meg, hogy akárkit odategyenek egy Moby mellé. Nyílván olyanok csinálják ezt, akiket ismernek, és akikben megbíznak. Emellett persze nagyon fontos, hogy mennyire vagy talpraesett, mennyire állod meg a helyed, hiszen ebben a munkában akár percenként is változhat minden, és neked követned kell az eseményeket, sőt inkább irányítani, mint követni. Fontos, hogy rugalmas legyél, hogy valamilyen szinten tisztában legyél egy fesztivál működésével, és ne csak úgy, mint egy fesztiválozó. Persze mindemellett a magas szintű angol nyelvtudás az alap feltétel.

Fesztblog.hu: Melyik volt az utolsó fesztivál, amin mint egyszerű látogató vettél részt, és nem dolgoztál?

Adrienn: Huhh, nagyon régen volt már az. Mielőtt ezt kezdtem el csinálni, pultoztam sok fesztiválon, köztük a Szigeten is, a pécsi fesztiváljainkon pedig szervezőként dolgoztam (Adrienn az ICWiP egyik szervezője volt sokáig – a szerk.). Talán utoljára a Szigeten, amikor még 18-19 évesen barátaimmal egész hétre kimentünk sátorral. Ja nem, az első Balaton Soundot még egyszerű fesztiválozóként éltem át, akkor még nem ezt csináltam.

Fesztblog.hu: Hogy látod a mai fesztiválfelhozatalt Magyarországon? Nem csak a Sziget-irodás fesztiválokra gondolok, hanem általánosságban a hazai fesztiválokra.

Adrienn: Szerintem nagyon profik a fesztiválok most már, bár én főleg a Sziget által rendezettekről tudok nyilatkozni. És szerencsére nem csak szerintem, hanem az itt fellépő külföldiektől is ezt hallom vissza, hogy profi, és tetszik nekik minden.

De egyébként úgy érzem, hogy sok ez a fesztivál erre az országra, minden héten van egy, sőt nem egyszer ütik is egymást a rendezvények időpontjai. Lesznek olyanok, amik nem tudnak majd túlélni, de ami kinövi magát, az fenn fog maradni nagyon sokáig. Például a Balaton Sound is, ahol most beszélgetünk. Biztos vagyok benne, hogy öt év múlva is itt lesz ez a rendezvény. Igaz, hogy egyre inkább a külföldiek felé fog menni minden fennmaradó fesztivál, legyen szó akár az árakról, akár a zenei kínálatról. Ez a tendencia már ma is látható.

Fesztblog.hu: Sok olyan hangot lehetett hallani az elmúlt pár hétben, hogy a Balaton Sound lufija kidurrant, hogy jövőre már nem lesz olyan, hogy eladják előre a bérleteket, és a pénteki nap összes belépőjét. Te hogy látod ezt?

Adrienn: Nem értek egyet velük, én ennek a fesztiválnak a fennmaradására látom a legnagyobb esélyt. Lehet azért, mert más rétegnek szól, mint a többi, vagy más a környezet, mint a megszokott. Itt nincsenek bakancsos punkok, nincsenek a többi fesztiválon megszokott elemek, ez egy igényesebb fesztivál, mint a többi. Más közönségnek szól, olyannak, amit eddig egy fesztivál sem fogott meg nagyon. És erre szerintem lehet építeni.