„Egy folk-egy prog-egy heavy” – új nevek a 2016-os RockPartra!

A napokban a balatonszemesi RockPart Fesztivál is nekiállt felturbózni saját lineupját, így végre kiderülhetett, kiket is takar a hetekkel ezelőtt meglobogtatott „egy folk-egy progresszív-egy heavy” híresztelés. Közben két hazai rock-nagyágyú – az Ossian és a Tankcsapda – is bejelentkezett, ám lássuk, kikkel fognak osztozni a nagyszínpadon!

Varázslatos kelta dallamok szárnyán érkezik a svájci Eluveitie a Balaton-partra. A folk metal egyik legjelentősebb zászlóvivőjének számító zenekar a legkevésbé sem számít hétköznapinak. Hangszerelésükben helyet kap a duda, a furulya, a hegedű, és a tekerőlant is; szövegeikben a kelta mondavilág, a természet csodái és a druida hagyományok elevenednek meg, melyeket a hörgős Chrigel Glanzmann és az angyali hangú Anna Murphy tolmácsolja nekünk. Mondhatni, minden létező kellék megvan egy álnépieskedő giccscirkuszhoz, mégis, a nyolc zenész olyan döbbenetes érzékkel képes társítani modernséget és hagyományt, hogy azt egy pillanatig sem érezzük égőnek. Aki nem hiszi, járjon utána – ajánlott a próbálkozást a csapat legfrissebb, hatodik anyagával, a kifejezetten kerekre sikerült Origins-sel kezdeni. Ha pedig rákaptatok az alpesi hangzásra, irány a küzdőtér: az Eluveitie legutóbb 2014-ben lépett föl hazánkban, júniusban viszont a RockPart színpadán is kész bizonyítani.

A Gamma Ray egy mezei bandaviszálynak köszönheti létét, a zenekart ugyanis a német power metal-legenda Helloween szakadár tagja, Kai Hansen alapította. Szerencsére azt a bizonyos nézeteltérést azóta sikerült elsimítani, a Gamma Ray viszont külön entitásként ez után is jelen maradt. A korábbi anyagokat még a jelenlegi Primal Fear-frontember, Ralf Scheeps hangjával ismerhetjük, mára Hansen átvett minden terhet, énekes-szólógitárosként vezényelve a csapatot. Az évek során az anyabandához hasonlóan ők is kultikus zenehősökké avanzsálódtak, ezt bizonyítja legutóbbi albumuk, a 2014-es Empire of The Undead is, mely egy ereje teljében lévő power metal gépezetet mutat. Idén nyáron a RockPart Fesztiválon is megmutathatják, mi fán terem a teuton power metal!

https://www.youtube.com/watch?v=_X7zijJQXYY

Behatárolni is nehéz, milyenfajta zenét játszik az amerikai TesseracT de talán nem tévedünk sokat, ha a RockPart szervezői által használt „progresszív metal” jelző mellett maradunk. ÉS hogy mennyire progresszívek? Nos, van ebben némi klasszikus Dream Theater-monumentalitás, kalapáló Fear Factory, és persze valamennyi metalcore is. Ja, és DJENT. Akinek ez a szó mond valamit, annak innentől fölösleges bármit magyarázni. Akinek meg nem, az a tavalyi Dillinger-hez hasonló szupereklektikus produkcióra gondoljon… és ha az tetszett, tilos kihagyni a TesseracT fellépését!

2016-ban is Balatonszemes ad otthont a RockPart Fesztiválnak, ám időben egy hónapot előre csúszva, június 23-25 kerül megtartásra a rendezvény. A 3 napos bérlet jelenleg csupán 9900 Ft, melyet a Ticketportal rendszerében érhettek el, napijegyes infók március 16-tól várhatóak. A fesztivál még számos külföldi és magyar fellépővel adós, így aki nem akar lemaradni semmiről, mindenképp kövesse a fesztivál fb-oldalát.