Élet elvitelre – Én inkább helyben ettem meg ! – Szabó Balázs Bandája lemezkritika

Baráti körben már régóta hirdetem az igét, hogy a Lovasi – Kiss Tibi – Kardos Horváth szövegírói trió fontos munkássága mellett nagyon is érdemes a feltörekvőkre odafigyelni, olyanokra mint Likó Marcell és Szabó Balázs. E gondolat mentén okkal hallgattuk végig az Élet Elvitelre keresztelt albumot.

Gimis kora óta gitározik, zenei karrierje utcazene, (báb)színház világából indult, majd a FankaDelivel közös Suhancos formációjuk tette ismertté a fesztiválozok számára is, de 2009 óta saját útját járja. Jó festőhöz híven először a nagyokat „másolta”, ismert magyar költők verseire írt zenéket (Pilinszky, Radnóti, Faludy), aztán kialakult egyedi ecsetkezelése és saját szerzésű dalaival jelentkezett. A Kispál egykori feloszlása után kifejezetten hiánypótlást is nyújtott Szabó zenéje, mert a folk és (alternatív) rockzene alkotó ötvözésére minőségi választ tudott adni. Bár a honnan hova, melyik stílustól merre, az náluk pont fordítva történt. De azért nem véletlen, hogy 2011-es albumuk megjelenését a Lovasi által fémjelzett Megadó Kiadó gondozta. Mostani albumuk szerzői kiadásban jelent meg. Nézzük, hogy sikerült!

A Hétkönapi című jól megkomponált, lassú szerelmes dal. Egy férfiről szól, aki fűmagot köpködve heverészik a fa tetején és kedvesének a következőt mondja: „az élettel együtt csak te meg én hármasban fészkelünk”.  Gitár, hegedű és harmonika nagyon könnyedén ölelkeznek, válaszolgatnak egymásnak végig a szám alatt, mint ahogy Szabó Balázs és Julie Rens. A szövegkörnyezetbe illeszkedő francia strófát, Harcsa Veronika által beajánlott csoporttárs az Amy Winehouse kinézetű fiatal belga jazz énekesnő maga írta. Amikor először játszottam le a dalt arra gondoltam, újra meg kell hallgatnom, mielőtt továbbugrik a szám. Aztán meg arra, hogy remélem sosem fogom megunni, mert annyira igaz.

A következő szám az Apám vadludakkal, még inkább fokozza az intimitást. Szabó elhunyt édesapjának állít emléket. A lassú gitárjáték, vonósokkal lépcsőzetesen igazi zenekari művé teljesedik ki, szóval megvan benne az MR2 Szimfonik Live faktor. Gyerekkori emlékekből építkező szöveg a szülőházat járja körbe, a zene egyre gyorsabb, hangosabb és a lúd felszállását készíti elő: Ahol a fűrészporos égen apám a ludakat nézi/ a szárnyas had elejére most már magát idézi/  és azt mondja: aludj nyugodtan, erre senki se jár. Engem személy szerint a főtémára való lálálázás, vagy rárárázás zavarni szokott, és akkor finoman fogalmaztam. Ennél a számnál nemhogy működik, hanem hiányozna is.

A Faragatlan herceggel beindul a basszgitár és dob is hangsúlyt kap, szépen építkezik, ahogy Sorskönyv címűben, bluesos riffeket is kihallunk. Az öregségről és tévedésekről szólnak a dalok, önreflexiós, köldöknézegetős formában. A Bujkáló és Megmozdultam című számok a klasszikusnak mondható bulizós témájúak közé tartoznak. Az előbbiben a hegedű és a nagybőgő úgy adja az ütemet, hogy nem azért jár az ember lába, mert fázik, hanem jólesően mozogni kell rá: „A nap, s a hold az életem, közöttük él a mindenem/ ami e földön megterem, a túlvilágra integet.” Utóbbiban pedig a dob kap elsődleges szerepet, míg a ritmusgitár a hegedűvel felelget egymásnak.

Grecsó Krisztián, állami szinten is elismert költőnk a Rájátszás után Szabó Balázsnak is írt számokat. Az Ami elhasadtra egy lassúbb zenét komponált az együttes, míg a Dézsma címűre, ami másik utáni vágyódást, fogalmazza meg szemérmes formában Szabó szövegvilágba tökéletesen illeszkedik.

A befejezésként pedig egy valódi népzenei dallal búcsúzik, ami szép ívet ad a változó ritmikájú albumnak. Szabó a fenti hivatkozott szövegírókkal szemben, vagy mellett, nem kritizál, nem vívódik, nem szólít fel, nincs lelkiismeret furdalása, nem tűzdeli tele megannyi metaforával, hasonlattal pusztán gyermeki és egykoron lelkészi pályára készült világlátását megállapításra, anekdotázásra, mesélésre használja. Ettől olyan kerek, megbékélt magával és környezetével. Hogy honnan ez az tisztaság? Nem tudom, de ezért jó hallgatni. Engem megevett, tízből nyolcas.

A teljes album itt hallgatható meg:

http://szabobalazsbandaja.bandcamp.com/album/let-elvitelre

Élet Elvitelre lemezbemutató turné időpontjait itt találhatód meg:

https://www.facebook.com/szabobalazsbandaja/events