A jazz szétesik, a hangulat elszabadul egy estére – Mop Mop @ A38

Hatalmas nujazz-buli a farsang örömére: az olasz afrofunk-formáció, a Mop Mop új lemezét mutatja be, Subicz Gábor „pszichedelikus jazzfunkot” játszó zenekara a Subtones Jónás Verával egészül ki, a koncertek előtt-után pedig a Savages y Suefo DJ-duó nyomja az elektroszvinget. Vérbő, táncolható, de mégis rafinált, okos, szvinges-funkos örömdzsessz!

A kortás afrojazz zseniális olasz formációja, a Mop Mop mögött voltaképp egyetlen ember áll, a dobos-producer-újságíró-lemezlovas-zenetörténész Andrea Benini. A cesenai születésű fiatalember eredetileg gitáron tanult, később képezte át magát dobra, majd a Percussioni című lapnak készített interjúkat többek között Joey Baronnal és Terry Clarke-kal. A Mop Mopot 2005 körül indította el: ez a lazán szerveződő, többé-kevésbé rugalmasan változó felállású, projektszerű zenekar klasszikus afrojazz- és afrofunk-alapokra építi fel gyönyörű, izgalmasan szóló nujazz-szerzeményeit. Az „izgalmas hangzás” kifejezés nem véletlen: a sound-mániás Benini a Mop Mop legutóbbi, Isle of Magic című albumát például ősrégi analóg berendezéseken vette fel, hogy felidézze a klasszikus hangzás melegségét. Az eredmény egy falóban fantasztikusan hangzó, elegánsan építkező, gazdagon hangszerelt, gyönyörű afrojazz-lemez lett.

Az elmúlt időszakban a Mop Mop nészerűsége és elismertsége igencsak megnövekedett, amit nagyban segített, hogy Three Times Bossa című számát Woody Allen beválogatta a Rómának szeretettel zenéi közé. Benini pedig odahagyta az egyébként inspiratív északolasz színteret, hogy Berlinbe költözzön, és az Isle of Magic már a kontinens legelismertebb kiadójánál, a !K7-nél jelent meg. Az albumon nem kisebb név működik közre, mint James Brown egykori harsonása, az A38 Hajón pár éve fellépett Fred Wesley, illetve a brit költő-író-zenész-spoken word előadó, (az A38 Hajón szintén fellépett Me’shell NdegéOcellóval sokat dolgozó) Anthony Joseph. Ez utóbbit a budapesti koncerten a Berlinben élő kitűnő gitáros-énekes, az angolai Ange Da Costa helyettesíti.

http://www.mopmop.com/

https://www.facebook.com/mopmopofficial

https://soundcloud.com/a-benini

A Subtones alapítója, a trombitás Subicz Gábor az új muzsikus-generáció egyik legsokoldalúbb, egyben fáradhatatlan tagja: zenét szerez, játszik, hangszerel, működteti saját együttesét, és rengeteget vendégzenészkedik. Állandó tagja a Modern Art Orchestrának (aminek már egész estényi műsort írt), stabil oszlopa a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, de közreműködött számtalan egyéb dzsessz- és pop-produkcióban, a Harcsa Veronika Quartettől az Erik Sumo Banden át a Magashegyi Undergroundig vagy a Gringo Sztárig. A Subtones saját meghatározása szerint pszichedelikus jazzfunkot játszik, ezúttal a nagyszerű énekesnővel, Jónás Verával kiegészülve.

A Savages y Suefo név két budapesti dj/producert takar, mindketten az eklektikus zenei szcénából jöttek. Játszanak is mindent, ami eszükbe jut, de leginkább a downtempo, a dub, a hip-hop, a funk, és a swing keverékét, gyakran balkáni, latin és keleti fúziókban. Savages 2008-ban jelentette meg Five Finger Discount című első szólólemezét a Chameleon Records-nál. Még ebben az évben összehozták közös projektjüket Suefoval, célként pedig a dj-ként is játszott eklektikus zenék készítését lőtték be.

Worldstyle című debütáló albumuk 2013 januárjában került a boltokba világszerte. Megjelenésekor a hét lemeze volt a népszerű kölni Funkhaus Europa és a berlini multicult.fm rádióknál. A lemez dalaiból készült remix EP 2014. február 10-én jelenik meg olyan menő producerek által készített átiratokkal, mint Kid Loco, [dunkelbunt], vagy Fab Samperi.

Mana Mana néven egy több mint tíz éve futó partisorozatot és rádióműsort üzemeltetnek, amelyet 2012-ben lemezkiadóvá fejlesztettek tovább.

http://www.manamana.hu

https://www.facebook.com/savagesysuefo

https://soundcloud.com/savages

 

Mop Mop (I) feat. Ange Da Costa (ANG), Subtones feat. Jónás Vera, Savages y Suefo

2014. február 19., csütörtök 19:30h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő, 
Koncertterem

Belépő: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.