Akiknek Guetta volt az előzenekara – The Scarlet interjú

Az idén kétéves The Scarlet zenekar saját meghatározása szerint a klasszikus folkpunkot keveri össze modern punkrockos és hardrockos hangzással. Hogy ez a stílus a gyakorlatban mit jelent és miért nem inkább az üzbég drum n’ base felé nyitott a csapat, az (sok más mellett) kiderül az alábbi interjúból.

the_scarlet

Fesztblog: Miért kelta-rock? Miért nem csángó rap? Vagy latin metál?

The Scarlet: Mindenképpen ilyen irányba akartunk elindulni, követve az olyan nagy keltapunk bandákat, mint pl. a Dropkick Murphys vagy a Flogging Molly. Aztán észrevettük, hogy nálunk a hangzás nem annyira nyers és darálós, hanem inkább „Scarletes”, ezért hívjuk kelta-rocknak. Mellesleg, már gondolkoztunk a fent említett stílusokon is, de mi inkább az üzbég Drum’n Bass felé kacsingatunk.

FB: Hogyan találkozott ez a 6 fiatal zenész, és döntött úgy, hogy zenekart alapít? 

TS: A Scarlet a kezdetekkor még akusztikus felállásban tradícionális ír zenét játszott, majd félév után jött egy váltás: a folkhangszerekhez társult a szólógitár, a basszusgitár és a dobszett. Párunknak már volt zenekari tapasztalata, de komolyabb együttesi karrierje egyikünknek sem volt.

FB: Miként keletkeznek a dalok? Ki felelős a szövegekért?

TS: Az énekesünk szokott számítógépen zenei alapokat írni, amelyeket a próbákon élőzenévé alakítunk; kidolgozzuk a dobritmust, megnézzük, hogy a fuvola- és a hegedűdallam szépen szól-e együtt, illetve hogy a gitárok megfelelően adják mellé a ritmust, és miután a dalaink elnyerték a végső formájukat, szintén az énekesünk ír valami szöveget rájuk, bár senki sem tudja, hogy miről szólnak a dalok.

FB: Szerintetek 2014-ben mennyire képes még ez a stílus megszólítani a hallgatóságot?

TS: Majd igyekszünk elég hangosan játszani, hogy kellően oda tudjanak figyelni ránk.

FB: Kikkel futhatunk össze egy The Scarlet koncerten?

TS: Nagyon színes a közönségünk, véleményünk szerint nagyon jó a zenei ízlésük! Vegyesen vannak köztük gimnazisták, főiskolások és egyetemisták, persze a nagytöbbség egyaránt szereti a rockot és a folkzenét is, így ők szoktak a legnagyobbat bulizni a koncertjeinken. Szerencsés esetben a bandatagok is ott lesznek!

FB: Milyen a kapcsolatotok a hasonló stílusokban utazó zenekarokkal, mint például a Firkin vagy a Paddy and the Rats?

TS: Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy jóban vagyunk velük, hiszen mi kis halak vagyunk mellettük és mindig van mit tanulnunk a tapasztaltabb zenekaroktól. Hálásak vagyunk nekik, amiért az elmúlt évben már játszhattunk mindkét banda előtt, és reméljük, hogy idén is kapunk ilyen lehetőséget. Egyébként érdekességnek meg kell említeni, hogy kaptunk egy külföldi kritikát az ősszel megjelent demószámainkra, miszerint a felállásunkból adódó hangzásvilág a Firkinre hajaz, az attitűdünk viszont a Paddy And The Rats-hez áll közelebb.

FB: A zenekar eddigi fennállása alatt melyik volt a legemlékezetesebb koncertetek? Miért?

TS: A Sziget Fesztiválos, tavaly nyáron! Egyáltalán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy David Guetta volt az előzenekarunk. Gondoljátok el: pár hónapja létezett csak a rockos felállású Scarlet, az alatt az idő alatt pedig egyetlen egyszer koncerteztünk, és a szinte próbamentes nyári időszak után felléphettünk a Sziget utolsó napján éjjel 1-kor! Az emberek pedig Guetta után keresték a bulizási lehetőségeket, és szinte özönlöttek az Ír Színpadhoz a koncertünkre; táncoltak, pogóztak, meglepetésünkre pedig a koncertünk végén odajött hozzánk az egyik szervező, hogy játsszunk még a közönségnek, mert annyira jól érzik magukat. Igazán sokat jelent nekünk, hogy képesek voltunk elérni ezt.

fotó: Scarlet FB

FB: Mik a tervek a közeljövőre? Mikor foghatjuk kezünkbe az első The Scarlet albumot?

TS: A közeljövőben tuti elmegyünk valamelyik belvárosi kocsmába, természetesen csapatépítő tréning céljából, ja meg persze megjelenik két új demószámunk február folyamán. Korábban is készítettünk házilag négy ilyen felvételt (egy külső hangkártya és egy olcsó mikrofon segítségével), hogy az emberek megismerjék a zenénket. Az album csak pénz kérdése, de amint pedig eleget összegyűjtünk, természetesen megyünk a stúdióba (már van is terv ilyen téren, hogy hova és kihez), de előbb természetesen nagyobb ismeretségre kell szert tennünk, és idén több vidéki várost is megcéloztunk, lehetőleg Paddyék vagy Firkinék előzenekaraként.

FB: Mikor és hol lehet titeket élőben elcsípni? (Koncerten, nem a hetes buszon .)

TS: Budapesten kb. másfél havonta lépünk fel önállóan, a legközelebbi a Whitefülben lesz február 24-én, és bár hétfői napra esik, de ingyenes a koncert! Egyébként meg írjatok nekünk Facebookon, szívesen tartunk egy italozást bárkivel!

FB: Köszönjük szépen!