Amit a francia nagyon tud: parasztvakítás level 99

Még talán az is tudja, hogy David Guetta volt a Sziget záróakkordja szettje, aki soha be sem tette a lábát a Fesztiválköztársaságba, csak rendszeres internethasználó. Hétfő reggel óta ugyanis mást sem lehet olvasni a neten, mint hogy ez mennyire ciki volt, és hogy mégis hogyan gondolhatta ezt Gerendai és amúgy is, a Sziget már sosem lesz olyan, mint volt régen. Persze, nem lesz, azon a státuszán, ami a 90-es években volt, már rég túlnőtt ez a rendezvény, de emellett az End Show mellett nem mehetünk el szó nélkül mi sem, akik a helyszínen nézték végig a produkciót.

DSC_0260 (FILEminimizer)

De kezdjük egy kicsit messzebbről: már az idei VOLTon is feltűnhetett a programfüzetet alaposabban szemügyre vevő közönségnek, hogy az idei fesztivál headlinerei még véletlenül sem a nagyzenekarok, hanem inkább DJ-k, DJ párosok. Oké, meg lehet érteni, hogy miért hívják el inkább őket, mint esetleg egy hangszerekkel is játszó bandát: olcsóbbak és a nép ugyanúgy (sőt!) megkajálja, mint egy nagy nevű ZENEKART. Akkor pedig minek erőltessék meg magukat a fesztiválszervezők, ha a közönségnek bejön egy DJ-set is?

És ez az, ami szerintem nincs rendben: mert nagyobb összegben le merem fogadni, hogy ez a Szigetes Guetta-fellépés is úgy jött, hogy kellett valami nagy durranás a végére, akkor legyen Guetta, azzal nem lehet mellélőni. És a legszomorúbb, hogy tényleg nem. Mert ezt simán zabálják az emberek. Persze oké, van akinek még élmény egy Guetta koncert, mert nem jutott el még az elmúlt X év valamelyik magyar fesztiváljára, ahol a francia DJ fellépett, de könyörgöm, a Szigeten ő legyen a legnagyobb név? Na ne. Ez így legalább annyira ciki, mint tavaly az LMFAO haknija volt. Az ilyen Guetta-féle bulikra ott van a Sound, oda teljesen elfér ez, sőt, még jobban meg is vesznek érte az emberek, mint az ország legnagyobb fesztiválján.

Más kérdés, hogy alapvetően egy ilyen DJ buli hogyan kerülhet egyáltalán a nagyszínpadra az erre szakosodott Soundon kívül bárhol. Mert színpadi látvány szempontjából 0, egy ember áll egy pult mögött (a legjobb helyekről, az első sorokból még a fejét se látod), megnyomja a play gombot, majd néha lehalkítja a zenét és beszél a néphez. Ez nem egy nagyszínpadot érdemlő produkció a legtöbb esetben. Az, hogy emellé még szükség van tűzijátékra, lézerre, lángra és füstökre, csak hogy egy kis hatásvadász parasztvakítás is legyen a lakossági zene mellé, még kellemetlenebbé teszi az egészet. Persze biztosan van az a mennyiségű cucc és alkohol, amikor már ez is tetszik és mindegy mire táncol az ember, de könyörgöm, akkor ezt miért nem például a romkocsmák táncterén teszi meg? Mert ne mondja nekem senki, hogy ez a vasárnapi Guetta-show annyira király és egyedi volt, hogy ha egy kis tánctéren belefutnánk, akkor életünk egyik legjobb bulijaként emlegetnénk. Nem. Ez attól volt király (már akinek), mert ez A GUETTA!!

A nagy dirrel-durral beharangozott End Showra pedig csak annyi volt a reakcióm: most tényleg? Ez ugyanis nem volt annyival több egy sima szeletelős buli körítésénél, hogy annak ekkora reklámot kellett volna csapni. Ez is inkább kellemetlen volt. Remélem, a szervezők is átérzik azt, hogy talán nem ez a Guetta-vonal, amin folytatni kéne a Szigetet, tessék inkább egy fokkal igényesebb zenekarokat meghívni, meglátják, arra is lesz érdeklődés! És felejtsük már el ezt a baromságot, hogy egy DJ-t teszünk a nagyszínpadra és akkor az a hujj, de nagy buli, mert ez igencsak kommersz, arra pedig ott a Balaton Sound. Hajrá Sziget, én drukkolok neked továbbra is, de ez most sajnos nagyon ciki volt.