Leslie Mandoki és szupercsapata Siófokon

Több generáció zenei fejlődését meghatározó, legendás virtuózok látogatnak a Balaton nyüzsgő fővárosába, hogy együtt zenéljenek egy hatalmasat, megidézve a rockzene hőskorának legnagyszerűbb pillanatait.  Mándoki László és világsztár barátai, azaz a Man Doki Soulmates – a februári fergetes MÜPA- beli koncertje után – augusztus 19-én, Siófokon lép fel a Szabadtéri Színpadon, a Nagyon Balaton rendezvénysorozat egyik kiemelt eseményeként.

970909_547090095355255_12045812_n

Leslie Mándoki zenésztársai ezen az estén is olyan zenei ikonok lesznek, mint a szaksajtó által az 1970-es években a zenekarok zenekarának nevezett amerikai Toto frontembere, Bobby Kimball, vagy a progresszív rock sztárzenekarának, a Manfred Mann´s Earth Band-nek az énekes-gitárosa, Chris Thompson. Az igazi jazz-rock hangzást a jazz-világ nagyágyúi fogják ezen az estén is garantálni: a trombitás Randy Brecker, aki a legendás basszeros Jaco Pastorious mellett George Benson, Miroslav Vitous és Lou Reed zenekaraiban is játszott; és eljön a jazz-elitbe tartozó szaxofonos, Bill Evans – többek között Miles Davis, Herbie Hancock, John  McLaughlin és Victor Bailey muzsikuspartnere. Mándoki László az ellenzéki diákmozgalom kultikus dzsessz-rock zenekarának, a JAM-nek volt a vezére, mielőtt a hetvenes évek közepén két zenésztársával, a később rajzfilmesként az USA-ban nagy karriert befutó Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval együtt elhagyta Magyarországot, és Németországban telepedett le. Kezdetben bárokban lépett fel, majd hamarosan Münchenben lett stúdiózenész, 1979-ban pedig belépett a Dschingis Khan nevű popformációba, melynek tagjaként nemzetközi hírnévre tett szert, többek között az jeruzsálemi Eurovíziós Dalfesztiválon aratott sikernek köszönhetően.

Kapcsolata a halhatatlan diszkó-világslágert jegyző popbandával a nyolcvanas évek végén szűnt meg. Back To Myself című 1982-es szólóalbumával visszatért a dzsessz világához, több ambiciózus, önálló zenei projektet indított be, és megalapította saját stúdióját. A Münchentől nem messze, a Starnberger tó partján található stúdióban Ian Anderson (Jethro Tull), Steve Lukather (Toto), Bobby Kimball (Toto), Jack Bruce (Cream), David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears) vagy Chaka Khan mellett Placido Domingo, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush és Nik Kershaw is készített már lemezt. Mándoki nem csupán a felvételek fölött bábáskodott, hanem aktívan részt is vett a zenei munkában: Phil Collins hanganyaga kivételével szinte minden egyes, a műhelyében készült lemezen dobolt. A Man Doki Soulmates-et húsz évvel ezelőtt hívta életre, egyfajta örömzenekarként, amelyben változó felállásban a rockkultúra meghatározó alakjai zenélnek együtt Ian Andersontól és Peter Mafay-tól Jack Bruce-on és Bobby Kimballon át Greg Lake-ig, de tagja a szupercsapatnak a jazztrombitás Randy Brecker, a szaxofonos Bill Evans és nem mellesleg a legendás gitáros Al Di Meola is.

Részletes információ: www.nagyonbalaton.hu, Jegyek kaphatók az Interticket hálózatában.