Schmidt, Németország új dívája az A38-on

Bár a német dizőz, Elisa Schmidt mindössze huszonkét éves, már igen komoly „múlttal” bír. Hírbe hozták Hugh Granttel, a brit dalszerzőpápa, Robbie Williams harcostársa, Guy Chambers írt neki lemezt, Elton Johnt kísérte ausztrál turnéján, számai sorran tűnnek fel az amerikai tévéadók műsoraiban… Úgy tűnik, az ifjú énekesnő előtt fényes jövő áll, és a legjobbkor érkezik az A38 Hajóra, hogy egy forró hangulatú klubkoncerten bemutassa: milyen is korunk Marlene Dietrichje, Németország új dívája, aki elemi természetességgel idézi meg a húszas évek berlini varieté-világát, természetesen alaposan modernizálva.

Kortárs pop-noir” vagy „posztmodern varieté” – kitalálhatunk ilyesfajta erőltetett meghatározásokat a német popzene új sztárjára, a mindössze huszonkét éves Elisa Schmidtre, de lényeg akkor is az, hogy az utóbbi évek legeredetibb német tehetségével van dolgunk. Az ifjú Schmidt kisasszony már tizenhat évesen Londonba, majd az Egyesült Államokba költözött, hogy énektudását tökéletesítse, és a mai napig Berlin és a brit főváros között ingázik: mindez egészen  pontosan leírja zenei világát is.

Schmidt, vagy ahogy első lemezének címében nevezi magát: Femme Schmidt Londonban ismerkedett meg Guy Chambersszel, a kortárs popzene egyik legnagyobb megfejtőjével, aki amellett, hogy megírta Robbie Williams teljes életművét, bőségesen szórta kincseit többek között Rufus Wainwrightnak, Katie Meluának, Tina Turnernek, Kylie Minogue-nak, James Bluntnak meg még sokaknak. Chambers azonnal felismerte Schmidt tehetségét, és először csak állandó, heti rendszerességgel fellépő jazz-zenekarába, az Orgasmatronba kérte fel közreműködésre, aztán szép lassan egy teljes lemezt írt az ifjú csillagnak – mi több, a produceri munkákra is vállalkozott. Hatalmas lökést jelentett ez Schmidt karrierjében, hiszen Chambers igencsak „valaki” a popzenében, akit védőszárnyai alá vesz, arra érdemes odafigyelni. Nem véletlen hát, hogy Elise Schmidt karrierje meredeken ível felfelé.

Mindez megbolondítva „korszerűbb” hangzásokkal, némi bigbeat- vagy triphop-alappal egészen magával ragadó, atmoszferikus hatást eredményez: rettenetesen cool, nagyon elegáns, nagyon fülledt, nagyon szexi, nagyon erotikus – ez így együtt egy bájos, ifjú, démoni dizőz, Femme Schmidt! Németország új dívája először Magyarországon, az A38 Hajón!

Az előzenekar, az ausztrál All Mankind 2008-ban alakult Sydneyben, és azóta szinte egyfolytában turnézik: eddig több mint négyszáz koncertet adott Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Angliában és Németországban. A legnagyobb népszerűséget tévés fellépéseivel és megjelenéseivel szereze, például a Gossip Girlben, vagy Jamie Oliver Emmy-nyertes Food Revolutionjában, de nem átallott feltűnni az MTV realityjében, a Jersey Shore-ban. A zenekar nemrég jelentette meg első nagylemezét Simple Desire címmel, amit Mike Crossey (többek között az Arctic Monkeys, a Kooks és a Foals producere) vett fel és kevert Liverpoolban. Az All Mankind sodró, vidám, álmodozó és megnyerő indie zenéje igazi felüdülést szerez minden hallgató számára.

Schmidt (D)

Vendég: All Mankind (AU)

2013. március 20., szerda 20h

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Koncertterem

Belépő: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Koncert+vacsorajegy, csak elővételben: 6000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

http://www.a38.hu/hu/program/schmidt-de