Külföldi sztárok a Zöld Pardonban

Az eddigi évekhez hasonlóan az idei leghosszabb nyári fesztiválon is lesznek külföldi fellépők, nem is akármilyenek. Hogy idén pontosan kik szolgáltatják a minőségi szórakozást külföldről a Petőfi Lágymányosi Rákóczi híd budai hídfőjénél, a hajtás után kiderül!

Az elmúlt évek során hagyománnyá vált, hogy a Zöld Pardon programját a hazaiak mellett neves külföldi előadók fellépései is színesítik – az átlagos koncertbelépők árának töredékéért. A szervezők igazán széles palettáról válogattak: 2007 óta fellépett itt számos elektronikus zenei előadó (Kosheen, Goldie, DJ Krush, EZ Rollers), dark metal zenekar (Paradise Lost), reggae- (Gentleman, Patrice) és hiphop-csapat (Delinquent Habits), de volt acid jazz legenda (Incognito) és világzenei nagyágyú (Tinariwen) is, a teljesen bekategorizálhatatlan előadókról (Living Colour, Dub Pistols) nem is beszélve.

Az idei felhozatal sem kevésbé színes és izgalmas: május 31-én az új helyszínen adja legelső hazai koncertjét Bob Marley ötszörös Grammy-díjas fia, Stephen Marley. Szintén először táncoltatja meg a hazai közönséget május 10-én a világ leggyorsabb kezű DJ triója, a brit Scratch Perverts. Ha nem is először, de biztos, hogy július 11-én a legtöbb hazai zenerajongó számára hozzáférhető módon láthatjuk a hardcore trash / punk iskolateremtő alapzenekarát, az újra aktív Suicidal Tendencies-t. Végül, de nem utolsó sorban, a közönség sok éves kívánságának eleget téve, június 21-én visszatér a brit The Toy Dolls is, akik épp öt évvel ezelőtt nyitották a külföldi fellépők sorát a Zöld Pardon történetében.

A koncertekre továbbra is rendkívül alacsony, 400 és 800 forint közötti áron lehet majd jegyet venni.

Részletes infók, biográfiák:

Scratch Perverts (UK) – május 10.

A DJ-trió 1996-ban alakult Londonban, és azóta csak egyre nagyobbakat gurítanak. Az örökmozgó hármas tagjai imádnak versengeni, alapvető zenészattitűdjük is ehhez igazodik: a legújabb mix nem elég jó, míg nem múlja felül az előzőt. Lételemük a verseny, a tagok rengeteg DJ-csatát nyertek már szólóban és csapatként is. A srácok tehetségének legfrissebb bizonyítéka, hogy ők komponálták a legvégső, legbrutálabb szint zenéjét a legendás scratchelős, pörgetős DJ Hero videojátékhoz. Lendületből tehát nincs hiány, de itt van még a tört ütemek egész hada is: drum’n’bass, breakbeat, dubstep hip-hoppal és elektronikával.

www.myspace.com/scratchperverts

 

Stephen Marley (JAM) – május 31.

Bob Marley második fia nem esett messze a fától: az ötszörös Grammy-díjas zenész gyerekkora óta tevékenykedik a színpadon, később pedig a kulisszák mögött is besegített a családi ügyekbe. Eleinte Melody Makers néven léptek fel testvéreivel, majd Stephen öccse, Damian munkáját segítette producerként, mellette pedig rengeteg együttműködést is jegyez, pl. Erykah Baduval és a Fugees-zel.

Első szólóalbuma bár csak 2007-ben jelent meg (Mind Control), mégis azonnal óriási elismertségre tett szert – no meg egy Grammy-re is. A bravúrt idén is megismételte: legutóbbi stúdiólemeze szintén elnyerte a kitüntetést. Stephen Marley, a reggae műfaj jelenlegi koronázatlan királya május végén – Gentleman és Patrice tavalyi fellépéseinek méltó folytatásaként – hozza el a ZP színpadára a jamaikai hangulatot.

www.stephenmarleymusic.com

The Toy Dolls (UK) – június 21.

A Toy Dolls 1979-ben alakult Nagy-Britanniában. A tipikus munkásosztályi környezetből indult csapat a kortársakhoz képest nem dühvel és utálattal vezette le a benne lévő feszültséget, hanem kifejezetten vidám húrokat pengetett a kezdetektől fogva. A „kiröhögjük a világot” alapállás abszolút jól illeszkedett a punk attitűdhöz, és a túlélés szempontjából is hatékonyabbnak bizonyult: Sid Vicious például huszonkét évesen halott volt, a Toy Dolls pedig immáron harminc éves, tagjai együtt pedig lassan a százon is túl vannak.

Bár a zenekar a brit punk későbbi hullámában kapcsolódott be a zenei vérkeringésbe, zeneileg jóval kifinomultabb, kidolgozottabb hangzással operál, mint a kortársak. Olga rengeteg zenei csemegét rejt a technikailag sem kifogásolható lemezekbe: technikás gitárszólók és klasszikus zenei betétek színesítik a pörgős punknótákat. Mindemellett Olga páratlan színpadi figura: megjelenése komoly vizuális sokk, betegesen vonzódik a színes zoknikhoz, idióta napszemüvegekhez és feltételezhetően több, hajzselét gyártó kozmetikai cég titkos tesztembere.

www.thetoydolls.com

Suicidal Tendencies (USA) – július 11.

Az énekes Mike Muir által 1981-ben alapított zenekar pályájának kezdetén sok pletyka keringett arról, hogy a tagjai bandatagok – ruházatuk, fejkendőik, gördeszkáik, kifordított baseballsapkáik is erre utaltak. Első fontosabb klipjük, az Institutionalized volt az első hardcore punk videó, ami bekerült az MTV-be. Ennek köszönhetőn a banda hamar széles körű ismertségre tett szert és megkezdte világhódító útját: tinédzserek ezrei kezdték utánozni öltözködésüket, – ők tették népszerűvé hardcore körökben a szembe húzott fejkendőt (bandana) és a kosaras mezt – valamint ami még ennél is fontosabb: zenei mozgalmat indítottak el. A korai „kőkemény“ korszak után – a 80-as évek közepén ki voltak tiltva Los Angeles összes koncerthelyszíneiről – a Suicidal 90-es évekre milliós eladásokat produkáló csapat lett, de a régi rajongók elpártolásával párhuzamosan a zenei ellentétek fel is robbantották a bandát. Mike Muir azonban 2002-ben nem bírta tovább „anyazenekara“ nélkül és számos sikeres szólóprojektje ellenére folytatta a Suicidal Tendencies történetét: bár a csapat basszusgitárosát, Robert Trujillo-t időközben leigazolta a Metallica, az új tagokkal felálló csapat eredeti fényében zúz azóta is, a közönség nagy megelégedésére.

www.suicidaltendencies.com

További infók:

www.zp.hu

www.facebook.com/zoldpardon

www.facebook.com/fesztblog