Tudjuk, mit teszel idén télen 2.- november 12. : 30Y Szentimentálé – Művészetek Palotája

Oly távolinak tűnik még a november, egy hónapig még hivatalosan nyár van (bár a valóság nem éppen ezt tükrözi). Nyár, az a hónap mely a gyöngyöző fröccsök, a balatoni lángosok és szabadtéri koncertek bűvkörében tartja az embert. Azonban nem árt a télre is gondolni, ahogy a hangya is tette abban a bizonyos mesében, a hegedülést meg hagyjuk olyanra, aki ért is hozzá. Sorozatunk második részében az előzőnél jóval halkabb, viszont annál bensőségesebb programot ajánlunk, ez pedig nem más, mint a 30Y Szentimentálé estje a MüPában.

Most bizonyára annak kéne következnie, hogy a Kispál helyét a 30Y vette át a hazai koncertzenekarok „táplálékláncán”, és hogy a nagy előd árnyékából kilépve ők adják manapság a legjobb koncerteket széles e hazában. A mondat utolsó részével még akár egyet is lehetne érteni (vagy nem), de ebben az összehasonlítós kontextusban pont annyi értelme lenne, mint a vízálló törülközők tömeggyártásának. A 30Y-t hajlamosak lenézni és egy csúnya „tinizenekar” jelzővel elintézni azok, akik a ’60-as, ’70-es évek magyar rockzenéjén nevelkedtek vagy éppen azon emberek, akik a roséfröccstől becsiccsentve tudják éjszakákon át Kiss Tibi dalszövegeit elemezgetni. Pedig Beck Zoliék is bizony megérdemlik a kalapemelgetést, és Szentimentálé koncertjeik egyedülálló élményt nyújtanak: az ember tényleg úgy érzi, mintha egy SzobaSziget bulin lenne, és éppen a saját nappalijában játszanák neki a dalokat.

Ezeken az exkluzív koncerteken (mert hát minek hívjunk egy olyan programot, amiből jó, ha egy évben kettő van) a zenekar egy másik oldalát ismerhetjük meg. A már jól ismert dalok mellett felcsendülnek olyan tételek is, melyeket csak ilyenkor lehet elcsípni, nagy részük egy szál gitárral vagy zongorával kísérve. Ilyenkor nincsenek fények, és nem is hiányoznak. Nincsen hangos közönségéneklés, és nem is kell, hogy legyen. Nincsen olyan szintű zúzás sem, ami lerobbantja a fejünket a helyéről, és őszintén szólva, nem is szeretnénk semmi hasonlót. Itt csak mi vagyunk, pár jól ismert srác a színpadon és a DALOK. Minden más, ami közénk akar állni, csak rontja az élményt!

A 30Y 2011. november 12-i koncertjére jegyek kaphatók a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban. A belépők Üdülési csekk, Accor Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra- és Ajándékutalvány, valamint Művészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával is megvásárolhatóak.

http://mupa.hu/program/30y-8211-szentimentale-2011-11-12_20-00-bbnh

http://www.szentimentale.hu/