Alice in Chains | 2009. november 27. Petőfi Csarnok

Pontosan emlékszem egy szilveszteri bulira, még a 90-es évekből amikor Zsenya
barátommal szék és/vagy radiátortöréssé fajuló kétszemélyes pogózással
vártuk az új esztendőt. Micsoda kép! Alice in Chains szólt.

Egészen biztos vagyok benne, hogy már felnőtt az a korosztály is akinek a grunge és persze annak kultikus szülővárosa Seattle a kanadai határtól mindössze 174 kilométerre fekvő, nyugati parti nagyváros semmit nem mond. Pedig aki Nirvana-t vagy Pearl Jam-et netán Soundgarden-t, vagy a hamarosan fellépő Alice In Chains-t hallgat annak illik (?) tudni honnan fúj a szél. (További híres seattle-ek: Bill Gates, Jimmy Hendrix, Starbucks kávé)

Az első AIC élményem természetesen nekem is a Would volt az MTV-ből, no meg a Facérok (1992) című filmből ami, ha valaki nem tudná szintén Seattle-ben játszódik. A film megjelenésével közel egy időben jelent meg a zenekar számára nagy áttörést/világsikert jelentő Dirt album, mely nekem is az első beszerzéseim egyike, méghozzá eredetiben.

Csupa grunge alapvetés született:Would?, Thens Bones, Angry Chair, Rooster. A zenekar pedig bekerült a fősodorba, amit ki jobban ki kevésbé viselt. Layne Stanley például kimondottan rosszul. A Dirt a kritikusok és a közönség köreiben is hatalmas sikert aratott, év végére elérte a platinalemez státuszt -azóta négyszeres platina lemez, ami 4 millió eladott példányt jelent-, és az együttes legtöbb példányszámban eladott lemeze lett. Ekkoriban kezdett el Staley keményen drogozni, ezért a Dirt turnén néhány fellépést le kellett mondaniuk.Stanley heroinfüggősége miatt 1996-ban lépett utoljára közönség elé a komplett zenekar (MTV Unplugged). Ezt követően magánéleti gondok miatt gyakorlatilag az AIC megszűnt létezni, mígnem 2000 környékén felreppent a hír, hogy megint összeállnak. Nem így lett. Stanley túladagolásban meghalt.

2005-ben az Alice In Chains 3 tagja (Cantrell, Inez és Kinney) újra összeállt, hogy a tsunami áldozatainak megsegítésére rendezett segélykoncerten fellépjenek. A következő évben már turnéra indultak, William DuVall énekessel. Idén szeptemberben új lemezzel álltak elő, melyet anyaoldalamon az Óriásin Zsenya méltatott.Persze a gyémántfokozatú rajongók mondhatják, hogy ez az Alice in Chains már nem is ugyan az és nagyon is igazuk van NODE az Alice in Chains PONT az a zenekar amit érdemes legalább egyszer látni.Alice in Chains Petőfi Csarnok, 2009. november 27., 20.00 óra

Jegyek kaphatók a Ticket Expressben és az Eventim országos hálózatában.
Kapcsolódó linkek: