Egyél meg, igyál meg – árak a SZIN-en

A SZIN nagyon barátságos és nagyon zöld; ennek megfelelően – és persze a fesztivál volumenének függvényében –  az árak is barátságosabbak mondjuk a Szigeten megszokottaknál, bár erőteljes bénázás esetén persze itt is bele lehet futni kevésbé pénztárcakímélő megoldásokba. A fesztblog megpróbál segíteni, hogy maradjon zseton legalább a hazaútra.

A tavaly már nagy sikerrel alkalmazott re:pohár idén jóval nagyobb hangsúllyal van jelen, így hát senki ne lepődjön meg, ha az első korsó söréért 500 magyar forintot kénytelen kipengetni; a továbbiakban mindössze 299 (na jó, 300) lesz a nedű ára, ráadásul a környezetbarát korsóért járó 200 forintos betétdíjat is visszakaphatja, aki akarja (a megfelelő helyeken, ezeket nehéz eltéveszteni). A tömények a szokásos fesztivál-árakon futnak, szubjektív véleményem szerint itt sem érdemes pálinkából lerészegedni, de egy-két jóféle feles azért simán lecsúszhat. A dobozos sörök – melyekről a Szigeten megtudhattuk (illetve azt állították), hogy semmivel sem tartalmaznak több alkoholt csapolt társaiknál… – ára átlagban 450-500 froncsi körül mozog, márkától függően. A cigaretta az sajnos mindenhol cigaretta, ugyanannyiba is kerül – és előreláthatólag év vége felé még drágább lesz, úgyhogy illene leszokni.

Kulináris élvezetek tekintetében a szokásos felhozatallal számolhatunk, az egyetlen meglepő körülmény, hogy a lángos ára meglehetősen hektikus: van, ahol 450 Ft a sima, de a bejárattól kicsit jobbra például már 250 forintért is elropogtathatunk egy kis sült tésztát. A gyros tulajdonképpen mindenhol ennyi, 700 forint (pitában) a Nagyszínpaddal szembeni kajáldában, ugyanez tálban már 1200 – nem meglepő. Kolbászt semmilyen kültéri rendezvényen nem szabad venni, a bátrabbak 350 Ft/10 dkg áron juthatnak hozzá ugyanitt, a sült krumpli 300 Ft. Az obligát pizzaszelet 500 forint, a hamburger ára szintén változó, jelen sorok írója 550-ért jutott hozzá egy elfogadható minőségű darabhoz. Összességében elmondható, hogy éhségünk pillanatnyi csillapításához azért nem kell annyira mélyen a zsebünkbe nyúlni (kisétkűek előnyben), de ha rendes egytálételt szeretnénk, mindenképpen ezres feletti összegre számítsunk.

A végső tanulság pedig úgyis az, hogy – egy-két, csak legendákból ismert, rendkívül felelősségteljes és érett fesztiválozón kívül – megint mindenki elkölti majd az összes pénzét. Azt azonban melegen ajánljuk, hogy ha lehet, nézzetek körül, mielőtt elkezdtek perkálni, mert egy kis utánajárással meglepően sokat spórolhattok.