Alternatívák a Szigeten: Amadou & Mariam

 Sorozatunk harmadik részében sem vagyunk hajlandóak elszakadni a Világzenei Nagyszínpadtól, ahol ma este Amadou és Mariam személyében a világ egyik legszeretnivalóbb duója lép fel, őket pedig vétek lenne kihagyni, még akkor is, ha közben a Prodidzsáj büntet a Nagyszínpadon.

Már a kerettörténet sem mindennapi: Mariam Doumbia és Amadou Bagayoko Mali fővárosában, Bamakóban találkoztak, a Vakok Intézetében – ugyanis mindketten világtalanok. Ez a jelentéktelen apróság azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy – hamar ráébredve zene iránti közös vonzalmukra – kettesben kezdjenek zenélni (és persze egymás iránt is vonzódtak, 1980-ban keltek egybe). Az egzotikus zenék rajongói számára már a nyolcvanas évek vége felé sem volt ismeretlen a nevük, Sou Ni Tile című lemezük már akkoriban nagy sikert aratott Franciaországban is (emlékszem, boldog emlékű nagynéném annak idején Párizsból hozta haza kazettán).

Az igazi világhírt mégis csupán a 2004-ben megjelent Dimanche á Bamako hozta meg nekik, vélhetően nem kis mértékben Manu Chao produceri közreműködésének és védjegyszerű megoldásainak köszönhetően. Azóta persze mindenki velük akar dolgozni, elég annyit mondani, hogy többek közt ők voltak idén a Blur előzenekara a Hyde Park-ban tartott visszatérő koncerteken, nemsokára pedig a Coldplay turnéján fokozzák majd a hangulatot , de rajongóik közt van Damon Albarn — ő az egyik kislemezdaluk producere is volt — és Bono is (egyszer pedig maga Dave Gilmour is beugrott kicsit gitározgatni egy koncert erejéig). Tavaly jelent meg legújabb lemezük, a Welcome To Mali, amiről nyilván elhangzik majd ez vagy ez, de elsősorban nem is egy-egy dal, hanem az összkép a fontos, ez a végtelenül kedves, Mali tradicionális népzenéjét szinte mindennel vegyítő, elképesztően egyszerű, mégis kibogozhatatlanul bonyolult, furcsa stílus, amire hiába mondják, hogy Afro-blues, igazából megfoghatatlan.

Hol: Sziget Fesztivál, Világzenei Nagyszínpad

Mikor: augusztus 14. (péntek), 21:30