Könyvbemutató: A móri ártatlan

Ez tehát nem egy szokványos bűnügyi történet, amilyent mostanában elég sokat lehet olvasni. A gondos szerkesztés az egyébként meglepően jó elbeszélőkészséggel rendelkező szerző munkáját izgalmas, fordulatos olvasmánnyá tette, ami szinte letehetetlen.

2002 május 9: vérengzés a móri bankban. 2002 július 22-én Kaiser Edét elkapták a kommandósok.

könyv miután bevezetőjében sokkolóan bemutatja a móri mészárlást, amikor is a bankban nyolc személyt embertelenül kivégeztek, ott kezdődik, hogy nincs menekvés: Kaiser Ede csuklóján kattan a bilincs.A könyv rövid fejezeteiben (több. mint 100-ban) sorra mutatja be, hogy az ebben az ügyben ártatlan Kaiser hogyan szorul egyre inkább a bűnös szerepébe.
Az őszinte vallomás, a tényszerű napló feltárja a beépített zárkatársak, besúgók ármánykodásait, a kisebb büntetés reményében vamzerré lett, s így Kaiser Edét eláruló régi barát árulását, a rendőrség nemtörődömségét, a mentő tanukat összezavaró ügyészi, bírói „keresztkérdés”-sortüzeket, a szakértők melléfogásait; s mindazon eseményeket, amelyekben Kaiser megpróbál az igazáért harcolni.

Végül mégis móri tettesként, 29 évesen ítélik teljes életfogytigra, amelyből nem bocsátható feltételes szabadságra. Igen ám, de a véletlen folytán egy idő után előkerülnek a valódi móri mészárosok, a tettesek (az egyik a börtönben öngyilkos lett), a másik kisebb büntetést kapott – feltételes szabadságra bocsátás lehetőségével – mint Kaiser.  Hihetetlen, de e sorok írásakor formálisan Kaiser még mindig a móri vérengzéséért ül (persze egyéb bűncselekményei miatt lenne miért ülnie…).A könyv izgalmas, tárgy- és tényszerű, pergő, letehetetlen, ha nem lenne ide nem illő: lebilincselő. Pontosan és őszintén „kipakol” a szerző, bemutatja, hogy mit él át az adott ügyben ártatlan ember, aki ma is ezért az el nem követett tettéért derékbilincsben ül. Mivel így fizikailag aligha volt képes az írásra, ezért ezt a börtönnaplóját, őszinte vallomást tartalmazó könyvét szinte tollba mondta a kiadónak…

One thought on “Könyvbemutató: A móri ártatlan

  1. érdekes könyv lehet,szeretem az ilyen jellegű kiadványokat…

Comments are closed.