Újonc, de mintha csak régi motoros lenne: Nomagróf

Amikor az ember már kétségbeesne, mert még mindig ott tart a magyar hiphop, ahol öt évvel ezelőtt, akkor hirtelen bekéredzkedik egy új lemez a lejátszójába és rájön, hogy van még remény.

Ez a lemez egy Nomagróf nevű, addig ismeretlen hazai MC első teljes albuma, a 360 címet viselő korong volt. Egész egyszerűen felvillanyozott, nem csak a zenei alapok minőségével fogott meg, hanem végre nem a már unalomig ismert közhelyes szövegeket hallhatja az ember a lemezen.

Persze aki nyitott füllel jár a magyar hiphopban, az már találkozhatott a miskolci születésű Nomagróf nevével, hiszen nem ez az első anyag, ami kikerül a kezei közül. 2007-ben jelent meg az általa „első normális demónak” nevezett EP-je, ahonnan egyenes út vezetett a győri Bloose Broavaz brigád néhány kiadványára, mint pl. az első Barbárfivérek lemez, vagy Tibbah ötödik szólólemeze. A már említett demóval jelentkezett az It’s Rite tehetségkutatójára, ahol egyenes út vezetett a legjobb nyolc közé. 2008-ban pedig a közönség és a szakmai zsűri is méltónak találta a jelölésre az „Év felfedezettje” kategóriában, a legnagyobb magyar hiphop honlap díjátadóján.

Mindezt úgy, hogy a már említett első LP, a 360 csak december első hetében jelent meg. Amin ráadásul amellett, hogy nagyszerű zenei alapokon (amikért szintén Noma felel) végre gondolkodásra késztető szövegek is vannak, a vendégszereplők sem elhanyagolhatóak. A magyarokat Drezzick, míg a nemzetközi vonalat King David és Killer Falcon képviseli a ködös albionból, az előbbi szólólemezére is Nomagróf szállítja az instrumentálokat. Ma, a MySpace világában már nem olyan nagy truváj külföldi előadókat hívni egy lemezre viszont jól kell választani. Ez Nomagrófnak sikerült, a két angol MC elég sokat hozzá tud tenni az összképhez.

Nomagróf mostanában a veszprémi brigáddal jár-kel az országban, ahol Hősök fellépés van, ott jó eséllyel belefuthat az ember fia/lánya egy Nomagróf fellépésbe is, ahol a CD-hez is hozzá lehet jutni. Amire érdemes is rászánni azt a másfélezer forintot, mert „so called” újonctól ilyen anyag rég került a lemezjátszódba.