Gödör Esszencia

Mint azt már az elmúlt hat évben megszokhattuk, a Gödör Klub igyekszik minél több műfajt, rengeteg érdekes eseményt, különleges koncerteket felvonultatni. Az ünnepi időszakban ez még hangsúlyosabb lesz, a karácsony és az újév között „100%-os töménységben” szolgáltatják a programokat, ez talán a „Gödör Csúcsa”, maga a „Tömör Gödör”!

December 25-január 1.

December 25-én a mindenki ünnepel, ugyan különböző okokból, de most mégis együtt. Ami közös ezekben az ünnepekben, hogy mára nem csak vallási jelentőségük van, hanem a családok, barátok ünnepei is lettek ezek. Mivel a Gödör nagyvonalúan úgy képzeli, hogy mind egy nagy család vagyunk, arra gondoltak, ünnepeljünk együtt Budapesten!

A Zuboly zenekar és vagy fél tucat formáció multifúvósa, Ágoston Béla egy igencsak meglepő formációja, három dudás gondoskodik a karácsonyi hangulatról a Pipatórium fellépésén. A Chalaban együttes a tradicionális marokkói berber, gnawa zenét ötvözi mai modern és etno elemekkel. A Boogie Balagan francia banda saját zenéjét így írja le: „Vokál részről először is képzelj el egy olyan hangot, ami kombinálja a betequilázott Julio Iglesias és az épp Erős Pista-trippen lévő Joe Strummer hangját, aztán adj hozzá egy mediterrán Jimmy Page-et, aki úgy nyúzza a gitárját, mintha csak egy görög buzuki lenne, mindezt bolondítsd meg pokoli lábdobbal és tapssal és akkor valami olyasmi jön ki az egészből, mintha egy T. Rex vízipipázna Gázában vagy Farid el Atrache jammelne a New York Dollsszal.”

Másnap, 26-án a kiszámíthatatlan és besorolhatatlan Erik Sumo Banddel ünnepelhet a beiglivel teletömött jónép. A jazzénekesként szárnyaló Harcsa Veronika és a saját csodabirodalmat építő Kiss Erzsi nyughatatlan, mégis vonzó kettősén alapul a zenekar, melynek kitalálója az egykori Amorf Ördögök és a Péterfy Bori & Love Band zenei vezetője, Tövisházi Ambrus. A szürreális elektronikát és akusztikus kísérleti zenét popdalokkal oldó első Erik Sumo-album, a My Rocky Mountain számait a zenészek az elmúlt három évben jócskán átalakították. A hetvenes évek rockzenéjének határait feszegető új anyaguk pedig sokkal dalszerűbb és energikusabb.

Szombaton, 27-én a tavaly alakult, a Korai Öröm öt tagjából és egy énekesnőből álló Fókatelep játssza magyar és más népek dalait ambient módra. Régi műdalok trip hop feldolgozásban. Utánuk a colorStar mutatja meg, hogy milyen egy valódi buli a Gödörben, majd az elektronikus zene régi motorosai, a MustBeat Allstars csapatának exkluzív, karácsonyi DJ szettje zárja az estét, a karácsonyt!

Vasárnap, 28-án az ünnepi Jazzgödör Extrára kerül sor, amelyben már az előszilveszteri hangulat jegyében a legmenőbb jazz-rock zenekarok lépnek fel. Az elképesztő zenei tudással bíró Kind off Beat, valamint az ebben a felállásban először játszó Borbély Miklós–Farkas Norbert–Fenyvesi Márton–Juhász Márton Quintet modern jazz bemelegítője után a Harcsa Veronika Quartet következik, érzékeny-érzéki muzsikával és légiesen könnyed énekesnővel. Ám ezzel még nincs vége, hiszen utánuk a Barabás Lőrinc Eklektric jön! A zenekarvezető trombitás számtalan együttesben bizonyított már itthon és szerte Európában. Fő filozófiájuk, hogy a változatosság gyönyörködtet és a jazz muzsika lényege éppen ebben rejlett egykor és rejlik ma is. Harcsa Veronikát és Barabás Lőrincet hosszú ideig ezen az estén láthatja utoljára a budapesti közönség.

Utána 29-én egy 18. születésnapi zsúrra kerül sor. Az ünnepelt nem más, mint a Korai Öröm, akik egy fergeteges koncerttel lepik meg közönségüket! A nagykorúságot megünneplendő, elhívták az összes(!) régi tagot, vendégek is érkeznek, további sok meglepetéssel is készül a felnőtt zenekar. Előttük a nagyszerű szlovák banda, a Chiki Liki Tu-a játszik, de természetesen a Korai’s Banditos partyja sem marad el.

Aztán 30-án az egész évben óriási sikert arató Balkan Beats előszilveszteri partyjára kerül sor, ez alkalommal Csehország mutatkozik be. A házigazda Romano Drom után fergeteges koncertet várhatunk szláv testvéreink egyik legmenőbb zenekarának, a Gothartnak buliján, akiket DJ Yukimura és DJ Tagada követ.

Az év utolsó estéjét is a Gödörben célszerű eltölteni, hiszen a Gödör Klubszilveszter az átlagosnál is kiválóbb szórakozást ígér: a fellépők névsora már önmagában is garancia a jó hangulatra, az este „háziasszonya” Rutkai Borika, de természetesen zenekara, a Specko Jedno is fellép. A Pluto készülő új lemeze dalait mutatja be, a Kistehén Tánczenekar a felhőtlen szórakozásról gondoskodik és ugyancsak garanciát jelentenek a jó hangulatra, a holland Caspian Hat Dance banda zenéjére is mindenki táncra perdülhet és akkor még nem is beszéltünk a Parno Graszt fellépéséről és egyéb meglepetésekről.

Hazamenni nem érdemes, hiszen az újév első napjának estéjén a hagyományos Quimby Varázszenére kerül sor. Varázszene azért, mert mindig izgalmas saját számokat elővenni, csavarni rajtuk egyet, másképp hozzájuk nyúlni, játszani velük. Így készül a varázslat és ebből lesz a Varázszene. A koncert nem akusztikus, nem csendes, hanem kirándulás, önfeledt zenélés. Ezen az estén a pokoli morajlásoktól az angyali csilingelésekig jutunk, de egy valami nem kérdéses: minden a zenéért történik.

Ha ezen mind túlvagyunk, pihenünk egy kicsit és máris jön a X. Jubileumi VilágVeleje Fesztivál január 15-18. között. De erről még pszt!