Yava: Folcore lemezbemutató sztárvendégekkel

Ki hiszi el manapság, hogy népzenét csak ájtatos hangulatú, lagymatag bulikon lehet hallani? Ki találta ki, hogy „sírva vigad a magyar”? Ki meri állítani, hogy a baseball sapkás hardcore punk és a buggyos inges, ősi kobzos muzsika nem fér meg egy színpadon? A Yava zenekar minden rezdülésével cáfolja ezeket a régi, keserű sztereotípiákat. Életerőtől és vidámságtól dagadó koncertjeik csattanós válaszok azoknak, akik szerint a népzenék hangulatát, mondanivalóját nem lehet kortárs hangszereléssel hitelesen visszaadni.

A Yavát a világhírű Vágtázó Halottkémek (VHK) egykori basszusgitárosa, Mestyán Ádám és Dus Polett alapította 2001-ben, s kettőjük sokban különböző személyisége rajzolja meg az együttes arcának főbb vonásait. Polett egy rádió műsorvezetője, korábban utcaszínházasként és népzenészként tevékenykedett, éveket töltött Jáva szigetén, ahol a nyelv mellett az ősi „wayang” árnyszínházzal és a gamelán zenével is megismerkedett. Ádám arabistaként végzett az ELTE-n, egy évet élt Kuvaitban és Észak-Afrikában is huzamosabb ideig tartózkodott. A hozzájuk 2002-ben csatlakozott Róka Szabolcs pedig a török kultúra ősi hangszerének, a leginkább kobozra emlékeztető oudnak mestere. A gitárosi poszton 2004 óta a 20 éven át szintén VHK-tag (és nem mellesleg MagUra-alapító) Németh László Fritz zúz, a legfrissebb tag pedig a Stonehenge nevű progresszív metálzenekar egykori dobosa, Szabó Kristóf.

A vak is látja tehát, hogy minden egyes tag más kultúrák ismerője, szerelmese. Ebből áll össze a Yava utánozhatatlan zenéje, amelyben bizony simán előfordul, hogy egy kecskeduda témáira a basszgitár felelget. Aki nem hiszi, hallgassa meg maga is, hogy forr egységbe a világ különböző népeinek zenei motívumkincse, a középkori dalok és hangszerek a kortárs punk és hardcore muzsikával. Merész társítás ez és az eredmény lehengerlő. A Yava muzsikája egyszerre pajkos, incselkedő, misztikus és meghökkentő – folyamatosan vibrál a két véglet, a punk és a népzene között. A régi idők dalainak ősi ereje, szenvedélye új életre kap, felszabadul a modern, őrült zúzásban és ez a tombolni, vagy révülni vágyókat is magával ragadja. Ilyen lehet az igazi folk-core zene! Így kapta címét a Yava első stúdióalbuma, a Folcore, amely november közepén került az üzletek polcaira, méghozzá digipack formátumban és amely immár az ország számos pontján és az interneten is elérhető.

A minap beüzemelték a zenekar frissen elkészített hivatalos weboldalát, ahol az egész lemezt ingyen meghallgathatjuk. Egy igazi színes-szagos és minden túlzás nélkül gyönyörű otthont nyert a banda, amit áttanulmányozva azt is megtudhatjuk, hogy például milyen világmegváltó tervei vannak Polettnek az együttes és a gyömbéres almalekvár vonatkozásában, vagy hogy Fritz szerint mi a közös a bringázásban és a Yava zenéjében.

A srácok most magasabb sebességfokozatra kapcsolnak, hiszen december 4-én végre élőben is láthatjuk őket, amikor este 8-tól lemezbemutatójukra kerül sor az A38 Hajón, különleges díszletek, az alkalomra készített jelmezek, a teljes színpadot beborító vetítés, no meg rengeteg meghívott vendég közreműködésével.

A tagok már javában készülnek a bulira, amely a Yava ünnepe lesz, mint egy esküvő vagy születésnap, „öröm, felemelkedettség, extázis”. A zenekar szeretné az őket szerető közönségnek, barátaiknak, kritikusaiknak szabadon, mindent elsöprően játszani bő másfél órát. A rengeteg kreatív energia, mely eddig is kísérte az album készítését, ezúttal is egy különleges estet ígér. A programot DJ Nadír warm up szettje nyitja, aki hip hop alapokra keveri majd a Yava dalait. Már a bemelegítő buli alatt elindul és az egész este folyamán működik az MTA SZTAKI Médiatechnológia Csapatának interaktív vetítése, ami igazán mellbevágó nagyságrendben bűvöli el a látogatókat. Gyakorlatilag a színpad teljes szélességében vetítenek majd, több projektorral, sokszor a hangból generálva a képet. A Yava fellépőruháit az a Szűcs Edit készíti, aki többek az Országos Színházi Fesztivál legjobb jelmeztervezőnek járó díját is megkapta már 2001-ben.

Az extra hosszúságú koncertprogram alatt a keverést ugyanaz a Schram Dávid tartja kézben, aki a lemez elkészítésénél is közreműködött. A színpadra pedig sorra érkeznek majd a vendégzenészek: a Korai Örömből ismert Jócsik János ütőhangszereken, Mátyás AttilaF.O. System, Sex Action, Mátyás Attila Band – gitáron száll majd be, vendégénekesként pedig Ádám és Fritz egykori VHK-s társa, Grandpierre Attila szerepel, illetve vokalistaként fellép az indonéz Sintho. A valószínűleg igen hosszúra nyúló koncert után DJ Fraser keveri a legjobb rocknótákat az afterpartyn.

Természetesen a lemez is beszerezhető lesz a helyszínen, ám ez még nem minden, mert számos egyéb Yava terméket is megcsodálhatunk, megvásárolhatunk a Hajón. A pontos választék egyelőre még titok, de annyit azért elárulhatunk, hogy a kollekcióba a széldzsekitől a hegesztőszemüvegig sok különleges darab került bele. Jegyek 2000 forintért elővételben is kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, a Wave lemezboltban és az A38-on.

Ki: Yava + sztárvendégek, DJ Nadír, DJ Fraser
Hol: A38 Hajó
Mikor: 2008. december 4. csütörtök, 20.00
Mennyi: 2000 Ft

One thought on “Yava: Folcore lemezbemutató sztárvendégekkel

  1. Mariann

    Életem az Omegán,a Piramison kívül a legigazibb magyar hang,boldogság tisztítás,és kitartás!Azóta sok érdekes dolog történt,amit nem tudunk ép ésszel felfogni de kitartást adtatok!KÖSZÖNJÜK,ha még van Magyarország nevében . Sok Köszönet Csodálatos este volt!

Comments are closed.