Mikulás presents Kollektiva Klub

2008. december 6., szombat
Merlin (1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.)
21.00-05.00

Yuksek (FR); Kovary (Neo); Brandon vs. Cigi (Kunk);
Tmx, Popbitch, Fullstereo

December 6-án a Kollektivához is befut a Mikulás, egy világszerte felkapott, elektró-, techno- és indie-rajongók által egyaránt kedvelt francia producer képében. Yuksek mellett a 2008-as év utolsó Kollektiva Klub partyján lesz évösszegzés és meglepetés is.

„Szemérmetlen tánczene” – írta tavaly a Quart.hu Yuksekről, nemrég a trenddiktáló Les Inrockuptibles zenei magazin pedig úgy jellemezte, mint  napjaink egyik legizgalmasabb francia producere. Mindkét megállapítás helyes: a párizsi fiatalember izgalmassága abban rejlik, ahogyan több stílus elemeit képes homogén, nagyon táncoltató, de korántsem tucat partyzenévé összegyúrni, ráadásul mindezt dalformába önteni.

Yuksek (Pierre-Alexandre Busson) a techno és a trance felől sorolt át a francia elektró új vonalához, és miközben utóbbiból teljesen kigyógyult, a teknós behatás a mai napig tetten érhető zenéjében – ahogyan a hiphop, a diszkó, a house és az indie is: így együtt ezek jellegzetes hangzású zenéjének fő összetevői. Bizonyára e sokszínűséggel magyarázható a remix- felkéréseinek ugyancsak széles műfaji palettája, melyen ugyanúgy akad hiphop (Ghostface Killah, illetve U-God a Wu-Tang Clanból), diszkó (Chromeo  – a Yuksek-féle Bonafied Lovin szerepel a FIFA09 számítógépes játék soundtrackjén), indie (Kaiser Chiefs, M83) és techno (Zombie Nation), vagy éppen nu rave (Shit Sisco), electro-house (Teenage Bad Girl), elektró-pop (Das Pop, Van She), sőt még igazi popsláger is (Mika).

Yuksek zenéiből eddig közel egy tucat kiadvány jelent meg, olyan elismert és cool tánczenei labeleken, mint a Cosmo Vitelli által vitt I’m a Cliché, vagy a Headman-féle Relish. Első számai 2003-2004-ben még a Superfunkként világsikert elért Fafa Monteco bábáskodásával születtek, az azt követő, teljesen saját termésből kiemelkedik a legutóbbi három, egymást követő EP-je (Composer, It Comes, Tonight), amelyekkel igazi mesterhármast alkotott.  Ezeket a számokat  rongyosra  blogolták internet szerte, játszotta mindenki, aki számít a francia testvériségben Busy P-től Laurent Garnier-n át a Justice-ig, továbbá Surkin, Vicarious Bliss és Kris Menace jegyzi az átirataikat. Önálló dolgai mellett időnként betársul földije, Brodinski mellé produceri vagy remixeri minőségben, de ő jegyzi a Bitchee Bitchee Ya Ya Ya Fuck Friend című blog-favorit opuszát is. (És csak hogy teljes legyen a kép: Klanguage néven volt egy alkalmi szinti-new wave projektje.) Dalait, melyekben ő énekel, laptoppal, kütyükkel és széteffektezett mikrofonnal adja elő, amikor live actezik, emiatt egyszemélyes Daft Punknak is nevezik. A Kollektiva Klub télapó ünnepségére DJ-szettel érkezik, melyben természetesen bőven helyet kapnak saját zenéi.

A december 6-i Kollektiva Klubon fellép még a Neo-frontember Kovary, aki saját illetve zenekara számaiból/remixeiből válogat össze egy Mikulás-csomagnyit, valamint a jelenleg világszerte dívó neonos-űrszintis elektródiszkó budapesti bástyája, a Kunk páros (akik olyan kurrens, globális blog hype-pal övezett előadókat hoztak el a partyjaikra, mint Anoraak, Chewy Chocolate Cookies, kap10kurt, Thieves Like Us), a házigazda Kollektiva dj-i pedig 2008 legnagyobb trekkjeit mixelik össze ezen az estén.

Vizuál: ISO (Oliver Arthur + Subidubi)

Belépő: 1800 HUF, lányoknak 22.00 előtt ingyenes!
Italakció: Éjfélig korsó sör fél áron!

Web: