Szent szaros Jazzékiel?

Olvastam itt a fesztblogon egy jó szövegezésű sajtóhírt, hogy „Szent Szar” lemezbemutató koncertet ad november 22-én a Budapesti bábszínházban a Jazzékiel. Színházasdit játszik, bábok nélkül!

Na mondom, utánanézek ennek a bandának, mert az MR2-n agyonpörgetett „Az utolsó lemezlovag” című számukon kívül nem hallottam soha tőlük semmit, ráadásként az sem hasonlít igazán a zenekar nevéből kikövetkeztethető jazz műfajra, irány a honlapjuk, azt hogy programba vegyem-e a jövő szombat estére őket, majd eldöntöm utána.

Ott egy Youtube videóval indítanak, amiben: „Egyszer két kisegér beleesett egy vödör tejbe. Az egyik belefulladt és megdöglött. De a másik addig kapálózott, amíg vajjá nem köpülte a tejet, és így megmenekült. […] És 3 éve metroszexuális vagyok, bazmeg!” dumával konferál fel egy idióta Jazzékiel tag egy régen elmúlt bulit, na ja, ez a rock’n’roll, dög.

Oké, tehát itt aktualitás nincs. Akkor tovább az illegalitáson, ráakadtam a neten néhány dalra, és belehallgattam ezekbe a beszédes című nótákba, az utolsónak (és legkomolyabbnak) be is copyzom a szövegét: Antinő, Csótánykompatibilis, Fika a fekákra, Presszóhiphop; Valaki, valami, valamiért.

Valaki mindig próbálja, de semmit sem ér. / Valamit mindig akar, de ha nincs benne vér. / Akkor meg valamér’ mindig úgy tesz, / Hogy az legyen elég, ha sok a pénz. / Valaki, valamit, valamiért. / Mindig tesz, mindig azt, hogy neki jobban / Csak úgy lesz, hogyha ezt egy olyan fokra / Emeli fel: kis biztonság nagy szavakért / Héj Salomé: La palome, palome, palomé! / Amikor ez az iszonytató érzés tapasztja fülhöz a vért / Te teszel olyat, / Hogy te leszel az, aki mindenkinél gyorsabban él, / Mindenkivel hadakozik, soha nem kér / De valamit azért mondok, és azt ne feledd el: / Te mire mennél? / Te mire mennél? / Te mire mennél, ha nem lennék én?

és pont. Kezembe mi van?
Na nézd: BOOM-BOOM!
Mutasd meg ki vagy, ha én mondom
Hogy nekem ennyit ért
Akkor te régen elvesztél,
Nekem te ne mesélj!

Egy amerikai Hawaii-ing, egy jamaicai style, / Meg egy magyar gyerek a mikinél sajnáltatja magát / Azt mondja: Ma ontják a vérét. Most kérdezem, hogy mér én / Vagyok az, aki azért van, hogy kivárja a végét. / Nem érdekel a nyomora, nem érdekel a gondja, / Mégis, ő az, aki Szzzzzzzzzzz, és egyfolytában nyomja: / „Tudod, a harag is, meg különben is, a türelem is, / Legalább olyan dolog, mint a pipa, mikor üresedik. / Leszel te még, mondom, veszel te még / Szívdobogást, meg térdremegést, / És hogyha te nem vennél, akkor megvenné más / A jó benyomást, meg az identitást!”

Juj! Őszinte leszek, kicsit megijesztett a hip-hop. És nem is értem pontosan, hogy a Jazzékiel most komolyan nyomja, vagy viccesnek szándékozik lenni a figura, amit ráadásként nyomatékosít egy énekesi beszédhiba; mert psszt, valaki itt csúnyán szejpít!

És mégis. Ha nem lesz jobb dolgom azidőtájt, adnék nekik azért egy esélyt, mert úgy érzem, lappang bennük valami eddig tisztán át nem jövő burkolt jófejség, amit akár még meg is szerethetnék, hiszen ha valami humoros, az a legkisebb baj, vagy ami szent szar, az nem is büdös. Vagy mindjárt jöjjön a rögtönítélő árnyékszószék?

8 thoughts on “Szent szaros Jazzékiel?

  1. pezse

    A Jazzékiel iszonyat jól nyomja. Ők is olyan zenekar, hogy felvételen egyszerűen nem lehet áthozni azt a hangulatot, amit a koncerteken csinálnak: egyrészt a vérprofizmust, másrészt a lelkesedést. A lemezt csakis azért érdemes megvenni, hogy koncerten próbálkozhass a szövegekkel (elég nehéz a Fürgét követni) 🙂

  2. Jazzékielt az országnak! Ne csak pestre menjenek. A vidék is akarja őket:D

  3. a jazzékiel tényleg egy rendkívül értékes és különleges zenekar véleményem szerint. a srácok zenei tudása meghaladja a haladó szintet jóval, és pont ez teszi igényessé a zenéjüket. még ha fürge szövegeit nem is mindig értjük, a szavak összetétele (nekem legalábbis) így is lefest egy bizonyos hangulatot, talán saját, vagy talán tényleg ilyet akart sugallni, nem tudom. nem érdemes gondolkodni nov.22-n. olyan nincs, hogy ne legyek ott.

  4. haha.
    az egész cikkben eddig csak a hozzászólások tetszettek.

    1. „egy idióta Jazzékiel tag”.. ?
    2. beszédhiba? hát én sosem hallom, de lehet, hogy éneklés közben nehéz mindig pontosan artikulálni, ha oly sok a szöveg. (mint a blogger által megtalált számokban..)
    3. azt meg főleg nem értem, hogy ha a szerzőnek a nem megfelelő ápdételéssel van a gondja, miért pont azt a 4 számot írja ide példának, amik kb 2001-esek.

    szeretem, hogy ha valaki tényleg utánanéz annak, amiről egy ilyen blogon ír, amelynek feladata (szerintem) a pontos és használható információk átadása.

    a fiúk hihhhetetlenül tehetségesek, a magyar együttesek között kiemelkedő minőségű „dolgot” alkotnak. és ezt nem csak a zenére értem, hanem a látványra is (amelyet az átlag énekesek azért könnyű szívvel engednek ki a kezükből, nemhogy még a borító is a saját kezük munkája lenne).
    úgyhogy a jelenlét kötelező, a jófejség pedig szerény véleményem szerint kicsit sem burkolt.

  5. 1. „Idióta”. Az, vagy nem? De, ha mondom. Számomra szimpatikus színpadi értelemben.
    2. „…s nyisd ki füled, nyisd ki ezt a kis kaput”, vannak a popszakmában még sokan így (Balázs Fecó, D. Nagy Lajos, Szikora Róbert stb.), nem mondtam, hogy kizáró ok.
    3. Na most az van, hogy a szerző hirtelen hevenyészett utánajárásában ezeket a számokat tudta csak letölteni a csúnya fájcserélőjének segítségével, pedig akart ő többet is, meg újabbakat is, de a megosztó népek egyike sem tartott magánál éppen ilyent. Sajnálom én is, hej, de a konklúziónk végül is ugyanaz: mindketten megnézzük a koncertet, mert esélyes, hogy jó.

    És bocs, hogy nekem az első, viszont minden újra nyitott vagyok. 😛

  6. Nagyon szépek a Jazzékiel oldalak saját oldal is, meg a myspace is. Az utóbbin van egy új szám is, a „Rossz testvér” Csekk it áut!!!

  7. na azért a jakabot ne hasonlítsd a szikoráékhoz, ez azért mégiscsak durva.
    és ha még mindig érdekelnek az ápdétek, esetleg most nézd meg a jzkl oldalakat.
    csak kicsit sok volt a dolog mostanában.
    (és ha róluk van szó, az mindig érzékenyen érint.)

  8. kocos19

    Jazzékiel egyszerűen zseniális. El kell menni a koncertjükre és érezni.

Comments are closed.