Luca Ricci – Tribute to San Francesco D’Assisi

Nagyon érdekes promo CD-re akadtam a „régebbi” zenéim átfésülése közben. A szerző az olasz Luca Ricci – bár saját eredeti szerzeménye (Original Mix) nem szerepel a Tribute to San Francesco D’Assisi című lemezen. Ehelyett 5 féle remix került rá fel.

Mindenekelőtt, ki az a San Francesco D’Assisi? Mert ugye az ő tiszteletére íródott ez a szám. Magyar nevén Szent Ferenc a 12. században élt szerzetes volt, és ő a ferences rend alapítója (bővebb infók róla).

Indítsuk el a lemezt! Az első track a Sultan remix, ami tulajdonképp ennek az ajánlónak is az ihletője. Messze a legjobb megoldást találta meg a kanadában élő úriember; mély, elgondolkodós hangulatú, a lehetőségekhez képest változatos, remekül megkomponált progi/house/tribal számok egyik nagy mestere Ossama Al Sarraf (Sultan). Megfontolt, kiforrott progi ritmusokkal kezdünk, majd szépen lassan beszivárog ez a sokat sejtető, kicsit keleties, régies hangulat. Kapunk hegedű (!) kíséretet is Giuseppe Lacono-nak köszönhetően. Aztán „elhalkulnak” az ütős hangszerek, kicsit lassítunk. Következik a „beszéd”: női hang, olasz szöveg (Monica Hernandez). Egy imát mond el (Il Cantico Delle Creatureszöveg), ami a Föld élővilágáról szól. Szép terjedelmes a „kiállás” része a dolognak, amiből aztán gyönyörűen épülnek vissza a ritmusok és a hangszerek. Nagyon-nagyon jó zene!

Szintén hallható a lemezen egy „reprise” változat. Ez nagyjából azt jelenti, hogy vették a csaj „monológját”, hozzáadtak egy minimális hangszert, és kész is. 🙂 DJ-knek mashupoláshoz talán használható. Következik még 3 remix, amiből a Chris Micali féle elképzelést emelném ki. Bár sokat nem használ az olasz vokálból, mégis eléggé egyben levő, kellemes zene. A Cassino & Laben remixben bíztató a „tört ütemes” rész; kár, hogy nagyon hamar unalmassá válik. Az Alexander G & Alex Pestrana remix pedig nem váltott ki belőlem semmit; koncepciótlannak, ötlettelennek érzem.

Na, a végén csak megemlítettem az összes remixet. 😀
Esztinek szeretném megköszönni a nyelvi segítséget!