Fenntartható fesztivál

Re:pohár, komposztálható tányér és riksa-taxi


A környezettudatos szemlélet, a fenntartható fejlődés népszerűsítését
tűzte zászlajára a hazai fesztiválpiac legnagyobb hagyományokkal bíró
rendezvénye, a
Szegedi Ifjúsági Napok. Ennek keretében, a magyar
fesztiválok közt elsőként a SZINen találkozhatunk visszaváltható
söröspohárral, valamint biológiailag lebomló étkezési eszközökkel.
Boros Gyula, a rendezvény főszervezője szerint nem az a cél, hogy a
SZIN „zöld fesztivállá” váljon. „Arra törekszünk, hogy az emberek
felismerjék és átérezzék saját, egyéni felelősségüket” – nyilatkozta a
főszervező.

Forradalmi újításra szánta el magát a Szegedi Ifjúsági Napok. A nyári fesztiválszezon záróeseménye, az ökotudatos szemléletmód népszerűsítése keretében, a magyar fesztiválok közt elsőként vezeti be – az európai fesztiválokon már elterjedt – visszaváltható söröspoharat. A Borsodi Sörgyár támogatólag állt a kezdeményezés mellé és reményeik szerint az idén kísérleti jellegű akció sikere után jövőre már csak „„re:pohárban” fogyasztja a nagyérdemű a SZINen a habos nedűt. „Egy környezetvédelmi intézkedés akkor működik optimálisan, ha bevezetésével csökken a környezetterhelés és ezzel egyidőben az emberek szemléletmódjára is pozitívan képes hatni.” – nyilatkozta Boros Gyula főszervező. Számításaik szerint, a visszaváltható pohár bevezetésével 3000 kg-mal is kevesebb szemét keletkezhet. „A betétdíjas, visszaváltható rendszer mind a megelőzést, mind pedig az újrahasznosítást nagymértékben elősegíti.” – mondta Boros. „A megelőzést azért, mert egy ilyen poharat nagyságrendileg 100-szor lehet újrahasználni, ezért ennek használatával töredéknyi hulladék keletkezik, az újrafeldolgozást pedig azért, mert elhasználódva ugyanúgy másodnyersanyagként kezelhető, mint a szelektív hulladékgyűjtés által visszanyert egyszer használatos poharak. A rendszer legfőbb előnye, hogy a fesztivál 5 napja alatt a látogatók megtapasztalhatják: a fogyasztásnak nem feltétlenül kell párosulnia hulladéktermeléssel és mindezt úgy, hogy nem unalmas prospektusokból értesülnek róla.” – tette hozzá a főszervező.

Természetesen a környezettudatos életmód népszerűsítése nem merül ki a visszaváltható pohár alkalmazásában. Szintén újdonság a fesztiválvilágban a biológiailag lebomló étkezési eszközök bevezetése is, mely komposztálható hulladékként értékes másodnyersanyagot képvisel és ennek megfelelően szelektíven lesz gyűjtve. Továbbá igyekszik a SZIN újraéleszteni a TELEKOCSI rendszert, melynek lényege, hogy a fesztiválra érkező autóknak minél nagyobb legyen a kihasználtságuk. A károsanyag-kibocsátás még jobban csökkenthető, ha minél többen érkeznek vonattal a SZINre: ennek érdekében a MÁV kedvezményes lehetőséget nyújt a Szegedre utazó fesztiválozóknak, illetve a főbb vonalakon kerékpártároló szerelvényeket is biztosítanak. A bringával érkezőknek ingyenes kerékpártárolót üzemeltetnek a szervezők a rendezvény területén, illetve akik a városba szeretnének kiruccanni, azok riksa-taxival tehetik azt. Természetesen idén is működik a szelektív hulladékgyűjtő rendszer és a SZIN területén, több helyen a takarékosságra figyelmeztető, az ökotudatos kempingezést illetve fesztiválozást népszerűsítő táblák tájékoztatják a fiatalokat. Az idén a szervezők az ökotudatos témákkal foglalkozó civil szervezeteknek írt ki pályázatot, e szervezetek programjai szintén a rendezvény törekvéseit segítik. Mindezeken túl lesz „zöld rendőrség”, fair trade kávézó és a fesztiválon magyar ökotermelőktől származó gyümölcsöket is árusítanak majd.

További információk a Szegedi Ifjúság Napok honlapján találhatók.

2 thoughts on “Fenntartható fesztivál

  1. Na végre! Én még a szemétkupac tetején sem tudom eldobni a poharam, mert az már milyen? Így meg lesz, aki összegyűjtse a „leszarom” mentalitásúak helyett…
    Mint régen, Szigeten, mikor törülközőt, sátrat, pólókat lehetett kapni érte.

  2. Te Apuska, nincs minden évben Szigeten söröspohárgyűjtés = repiajándék?

Comments are closed.