moz-e

moziban voltunk, premier előtt, thanks freeblog. wall-e mutatta meg nekem és kisebbikemnek, hogy hogyan is lehet visszahozni az életet a földre.

meg kell mondjam, ilyen szarul még nem éreztem magam moziban, de azt is be kell valljam őszintén, hogy erről nem a film tehet, hanem kisebbikem táborból hazahurcolt tipikustáboros betegsége, amit sikerült ráragasztania a család minden tagjára.

és akkor most a filmről…

előzetesen azt gondoltam, hogy hiányozni fognak a párbeszédek de a végére kiderült, hogy még sokalltam is a robotok szövegét.
nem szívesen fanyalgok, főleg nem, hogy kisebbikem rettentő jól szórakozott a mellettem lévő széken, de kicsit többet vártam ettől a filmtől. a történettől és a kivitelezéstől is.

mert az alap ötlet jó, nagyon jó. wall-e figurája is szerethetően bumfordi, régimódi és kedves. de mégis, a filmben ennél nincs több. éva figurája ugyan megfelelően modern, de nekem kis nőiesség, valami kis csábítás erősen hiányzott belőle. oké, kölyök film, de akkor is.
aztán ott vannak a luxus úton lévő emberek, az ő életük, figuráik, akik egyáltalán nem kidolgozottak. biztosan tudom, hogy kisebbikemnek szinte fel sem tűnt az elpuhult életmód, az elidegenedés (még ha ezt a kifejezést ő kevéssé ismeri is), sőt az sem, hogy az egész társadalom azt ‘ezt vedd meg és fogyassz, most minden akciós, csak neked’ filozófiára épül. sőt, mivel mindenhonnan ez ömlik felé, ő ezt a részt természetesen, magától értetődően jónak fogadta el. mondhatnám, ezért ült anyja mellette a moziban, hogy erre felhívja a figyelmét.

ami viszont feltűnt neki és jó, hogy feltűnt, az a rettentő sok szemét, amivel beborítjuk a földet. amivel lassan tényleg élhetetlenné tesszük világunkat. minek nekünk egyesével csomagolt rágó? tubusba tuszakolt és még papír maszkba is öltöztetett tonhal paszta? minek 10 cimke egy zoknira? és tényleg kell otthon a hatezer tesco zacskó?
ilyen és ehhez hasonló kérdéseken agyaltunk hazáig és én örültem, hogy megnéztük ezt a filmet.

örültem, mert bár én a túlélésért küzdöttem, de gyermek mellettem önfeledten mulatott egy-egy poénon és a ‘ne szemetelj annyit, mert elpusztítod a földet’ üzenet eljutott hozzá. ha másért nem ezért mindeképpen érdemes a kiskorúakat befizetni.

arra azért kiváncsi lennék – a folytatásban -, hogy az a sok elpuhult két lábon járó hogyan teszi élhetővé a szeméttel borított földet? csak az első két órájukat tessék egy realisztikus második részben összefoglalni, lécci!

meg aztán az is eszembe jutott, hogy a film tulajdonképpen NYban játszódik, meg az a hajó sem akkora, hogy egy földnyi népességet elbírjon. van rá – esetleg – remény, hogy míg az amcsik elköltöznek, addig mi itt európában, ebben a keletibb szegletben csendben meghúztuk magunkat és kevesebb szemetet termelve hagyjunk kis helyet magunknak is?
meg a növényeknek. nem csak bakancsokban.

a végére pedig az utolsó kérdés: az állatokkal mi lett? a csótányon kívül, aminek karaktere kétségkívül szimpatikusra sikerült. vagy tejet ezentúl csak szintetikusat/szóját iszunk? mert akkor már most elkezdek gondolkozni azon, hogy mibe is tunkoljam a búzaszeletemet reggelente, ha megérem a szép új világot.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

20 forintért moziba? - Erre a filmre sajnos nem érvényes a művész-kártya? - ? - A jegy 20 forintba kerül? - ..??...ö..Mennyibe? - 20 forint? - Komolyan? .... a beszélgetés további részében még vagy hétszer megkérdeztem a jegyárat, mire hitetlenkedve betoltam az ablakon e...
Artmozik éjszakája Voltatok már mozi éjszakán? Ha nem, akkor a legközelebbire azonnal tessék elmenni! Felmentés nincs - ne mondd, hogy nem szereted a filmeket! -, sem orvosi, sem anyai igazolást nem fogadunk el! Hidd el, 12 óra mozi nem sok! 12 óra mozi jó! Feltéve, ho...
mozizz magyar! mozizz magyar, ha még teheted, ha jegyed még veheted! második alkalommal kerül megrendezésre április 24én, pénteken, délután 6 órától 12 órán keresztül a mozifanatikusok éjszakája. non stop mozi reggel 6ig. azt gondolod, ennyit nem lehet kibírni? ...