Utcazene: Day one

Tegnap, azaz július 15-én, már délután fél 4-től birtokba vették az utca zenészei Veszprém belvárosát. Sajnos késve, de annál nagyobb lelkesedéssel érkeztem a sétálóra, de mondhatom, meglepett a látvány, ami fogadott!

Igazából nem is kellett volna meglepődnőm, hogy este hét körül, főleg e fesztivál idején tele van emberekkel a Kossuth utca. Viszont megtettem, biztos azért, mert ilyet tényleg csak évenként látok Veszprémben. De mi mindent láttam még?

Elsőként a régi emlékek miatti Kossuth utcai színpadhoz mentem, ott éppen a Sheket nevű zenekar húzta, vonta, fújta, dobolta a talp alá valót. Különböző nemzetek népzenéit olvasztották össze és ötvözték más zenei stílusokkal. A zene, amit játszottak, nem volt rossz, még a táncra is megfelelő lett volna, viszont lehet, hogy ők kényszerből zenéltek, olyan unott fejet vágtak az egészhez. Így tovább is álltam.

Következett az Under the Bridge szintén magyar formáció. A négy fiú fülbemászó zenével vonzotta maga köré a közönséget. Főként saját számokkal, de feldolgozásokkal is szórakoztatták a nagyérdeműt. Szóval minden happy volt, az öt éves gyerkőctől az idősebb korosztályig mindenki élvezte a koncertet. Olyannyira, hogy a kis lurkó az egyik telefonos szponzor felfújható repi-ajándékával segített a zenekar dobosának.

Tovább sétálva újabb színpadba ütköztem, ahol a Sunroots banda kellemes reggaet nyomott, megalapozván a hangulatot az este fénypontjának is mondható Irie Maffia bulijához. De erről később. A reggae feelinghez hozzátartozó raszta haj elmaradt, viszont az ütemet mezítelen lábukkal dobolták, előhozva belőlem az igazi utcazene érzést.

A nagyszínpadhoz tartva, útközben a dzsezzpódiumhoz érkeztem, ahol a Ondřej Štveráček Trio (CZ/SK) zenélt. A hely nevéhez illő muzsikát prezentáltak a babzsákokon fekvő, ülő vagy éppen azon szunyókáló embereknek. Mondjuk nem értem, hogy az illető miért aludt, mert jó zenét csinált a 3 tagú együttes. Biztos fáradt volt szegénykém.

Siettem tovább ugye a nagyszínpadhoz az Óváros térre. Na az a látvány volt az igazi. Az egész utca tömve volt emberekkel, alig lehetett haladni. Nem hiába, jó nagyra nőtte ki magát a fesztivál. De miért is volt ott annyi ember? Tegnap este a Hősök,majd az Irie Maffia adott koncertet.

Mikor odaértem nem is értettem miért azt hallom folyton, hogy a színpadon az Irie Maffia és, hogy a Hősök mindjárt jönnek. Hozzáteszem, bár szégyelve kicsit a dolgot, én még egyikük koncertjén sem voltam. De aztán megvilágosodtam, Irie-ék csak beálltak.

Eljött a Hősök ideje. Na addigra tényleg mozdulni sem lehetett a színpad előtt. Úgy kellett magam előre verekedni, hogy tudjak csinálni pár képet. Arról még nem szólt a fáma, hogy milyen zenét is nyomnak ők. Tényleg nyomják, mégpedig a kőkemény rappet. Nem az én műfajom, de valahogy megfogott a dolog. Nem is a szöveg, hanem, hogy láttam, hogy kvázi egész Veszprém, legalábbis a fiatalok, ott tombol a helyi zenekar koncertjén.

Közben lemerült a fényképező, no meg a söröm is elfogyott, így irány az éjjel-nappali.

Visszatérvén már az előbbiekben emlitett Irie Maffia zenélt. Eddig nem voltam annyira oda a reggae-ért, viszont amit ők csináltak az nem volt semmi. A tömeg csak nőtt az előző koncerthez képest, mindenki tombolt, ritmusra táncolt, és nagyon Sziget, vagy Volt nagyszínpad előtti érzésem volt. Azaz, úgy éreztem mintha ott lennék. Büszkeséggel töltött el, hogy Veszprémben ez is megtörténhet, Veszprém ilyenre is képes.

Ez volt körülbelül a tegnapi este. Folyt köv…