Gyökerek…

…akik a gyökereiket megtagadják. Saját tapasztalataink alapján szíves-örömest segítünk meghatározni a szükségesnek vélt zenei szocializáció iránytűjének műfaji alapégtájait, az alábbi előadók segítségével:

Ami a Fishbone Los Angelesnek, az a Living Colour New Yorknak. A Nagy Almából érkező, Vernon Reid gitáros vezéregyénelte zenekar a rockzene fekete hollója ha máshonnan nem, hát a Két tűz között (True Lies) betétdalaként feldolgozott Cream-klasszikus, a Sunshine Of Your Love klipjéből ismerős lehet. A nyolcvanas évek közepén alakultak meg, a kilencvenes évek közepén oszlatták föl magukat, és a kétezres évek elején jött el az ideje a tagok összeállásának. A közben eltelt időben négy nagyszerű lemezzel ajándékozták meg a világot, megmutatva ezzel, hogy fekete rockzene igenis létezik. Sőt, nem „csak” létezik, de egyesíti a bluesos lüktetést és a rockos energiákat – egyszerre érzéki és mérnökien pontos. A 2001-es újjáalakulásuk után 2003-ban megjelent Collideoscope címet viselő nagylemezüket és mai, fél ötös nagyszínpadi fellépésüket kihagyni legalábbis sajnálnánk.

Iggy Pop is a hazánkba rendszeresen visszatérő koncertvendégek között található. Szerencsére. A James Newell Ostenberg néven napvilágot látott előadó vitán felül már életében a rock-kánon oszlopos tagjává vált. Idén eredeti zenekarával zúz a Sziget Nagyszínpadán, az utolsó napon, 18.00 órától – előző, „önálló” teljesítménye alapján szerintünk akár a Hammeren is megtaníthatná a tejfelesszájúaknak, hol lakik a hevimetál isten (vagy legalábbis az ősapja).

Az 1967-ben alakult Stooges három albumot jelentetett meg (1969 – The Stooges, 1970 – Fun House, 1973 – Raw Power). Valahol itt (is) kell keresnünk a garázsrock utózmányait és a punk előzményeit. A társaság nem bírta együtt sokáig és addiktív problémáik miatt hamar szétszéledtek, Iggy pedig rövid pihenő után szólókarrierbe kezdett.

Az újabb közös munkára közel három évtized után, 2003-ban került sor, amikor az eredeti társak kétharmada, az Asheton-testvérpár a Skull Ring című albumon az énekes hangszeres kísérője lett. Ezután a Stooges koncertezni is kezdett, és állítólag készül az új lemez. Mi azért este megelégednénk akár a régi számokkal is.

Sajnos Iggyékkel majdnem egy időben, 18.30-tól lesz látható a MüPa Jazz színpadon a Nigun. Az együttes nevének jelentése: „dal szavak nélkül”. 2001-ben alakultak, zenéjük a dzsessz és klezmer közös gyermeke, melyben megtalálható az elmélyült spiritualitás és a szabad szárnyalás egyaránt. KlezJazz című nagylemezüket szívesen ajánljuk mindenkinek – a felvétel készülésénél közönségként Sssajttal jelen voltunk annakidején. Feledhetetlen élmény. Hajrá Nigun!

A Világzenén 21.30-kor kezdő Afro Celt Sound System neve muzsikája megfejtése is egyben. Talán valami hasonló született volna az afrikai törzsek és a kelta druidák közös jammeléséból évszázadokkal ezelőtt. Alapvetően folkos indíttatású munkáik erősen elhajlanak az elektronyos tánczene, és időnként a meditatív hangulatok irányába; éppen emiatt, illetve ennek ellenére, ha fellépnek valahol, láb nem marad bugi nélkül. 1996-ban jelent meg első lemezük (Volume 1: Sound Magic), melyet azóta öt másik követett (a legutóbbi a 2005-ös keltezésű Volume 5: Anatomic). A világzenei hét méltó lezárására készülünk, amikor meglátogatjuk előadásukat.

5 thoughts on “Gyökerek…

  1. pluss

    akkor ma parti reloaded. viszem a füldugót. remélem a jóöreg iggy nem esik ott össze nekünk ;O)

    puszi addig is warnerek!

  2. pluss

    akkor ma parti reloaded. viszem a füldugót. remélem a jóöreg iggy nem esik ott össze nekünk ;O)

    puszi addig is warnerek!

  3. FENTE LEVENTE

    Űvölt a farkas,menekül a bárány!
    Ha eladnám,mit kapnék az árán?
    Megvenném a párizsi Eiffel tornyot!
    Pezsgő mellé máris ezer kortyot.

    Pápá…Párizs!
    Száz szem az hány rizs?
    Kiskanizsa:Riska Zsiga.

    Páppá…Párizs!
    Öröm is meg kár is?
    Én itt vagyok,te ott:
    Szeretem a budapesti melót!

    (FENTE LEVENTE)

  4. warner senior

    plüsi, és milyen jó is volt, hogy jöttél! :o)))

  5. warner senior

    plüsi, és milyen jó is volt, hogy jöttél! :o)))

Comments are closed.