Texasi poszt-punk az Instantban // Twin Tribes-beszámoló

Először turnézott Európában, így Budapesten is első alkalommal lépett színpadra a Luis Navarro és Joel Niño Jr. alkotta darkwave duó, a Twin Tribes. A SenkWaves által szervezett koncert az Instantban került megrendezésre, ahol mi is jelen voltunk.

fotó: Fias Bettina, Pale Dewfall Photography

Ritkán megyek olyan koncertre, ahol a fellépő előadó/zenekar számait ne hallgattam volna rongyosra a koncert napjáig, ebben az esetben viszont nem ez történt. Ennek egészen egyszerű az oka: nem sokkal a bejelentett esemény előtt jött szembe Facebookon az esemény, ami azt hirdette, hogy a Molchat Doma-hoz hasonló kaliberű zenekar látogat a fővárosba. Miután a Spotify is megerősített ebben az ígéretben, nem volt kérdéses az ottlétünk. 

Bár az Instant-Fogas a közhiedelemmel ellentétben nem csak az RnB és a diszkózenék fellegvára – gondoljunk csak a Robot-ra –, a helyszínválasztás sokak számára mégis furcsának tűnhetett. Ennek ellenére, romkocsma jellegénél fogva, megvan az a kettősség az Instantban, ami egy ilyen koncert hangulatán sokat tud dobni, szóval jó hangulatban indultunk meg az Akácfa utca felé. 

fotó: Fias Bettina, Pale Dewfall Photography

Nem kapkodtuk el az indulást, viszonylag késői érkezésünk következtében az előzenekarról, az Utolsó Hullám-ról lecsúsztunk, viszont a főfellépő kezdés előtti utolsó hangolását már a közönség soraiból hallgattuk.

Alig sikerült felocsúdni a termet díszítő pixeles felhők és a hatalmas agyag angyal látványából, a két srác máris a húrok közé csapott 2018-as albumuk címadó dalával, a Shadows-zal, amit a The Vessel után az egyik kedvencem, a Heart & Feather követett.

fotó: Fias Bettina, Pale Dewfall Photography

Maradtunk a 2019-es Ceremony albumnál, ugyanis a The River volt a soron következő szám, majd visszacsúsztunk a Shadowsra és a Portal to the Void, a Tower of Glass, majd a Dark Crystal dallamaira mélyültünk és borongtunk közösen, abszolúte a jó értelemben.

Amikor felcsendültek a Perdidos akkordjai, sejthető volt, hogy közeleg a befejezés, ami végül így is lett és a Fantasmas formájában öltött testet. Ami viszont sokkal meglepőbb volt és láthatóan a srácokat is meglepte, hogy a közönség visszatapsolta őket és keretes szerkezetet adva ezzel az estének, plusz a koncertnek, ismét előadták a Shadowst.

Egy zenekar vagy koncert sikeressége, támogatottsága a közönségszám mellett talán a merchben mérhető még. Amellett, hogy sokan összegyűltünk az amúgy diszkóként funkciónáló teremben, nagyon népszerű volt (talán még a kihelyezett bárnál is népszerűbb) a zenekar relikviáit árusító pult is. Sok koncerten voltunk már, ahol totális érdektelenségbe fulladtak az ilyesfajta próbálkozások, itt viszont a koncert közben és után is kelendők voltak a Twin Tribes-ereklyék.

Ami a koncertet illeti, nem lehetett okunk a panaszra. Szenvedéllyel játszották végig az egy órát, érintve majdnem összes dalt, amik ugyancsak közrejátszottak abban, hogy nagyon jó hangulatot és atmoszférát teremtettek a srácok. Ami viszont talán mindennél többet mond, hogy az elsősorban hip-hopban utazó koncerttársam is lementett egy-kettőt a koncerten elhangzott számokból. 

A SenkWavesről is érdemes szót ejteni, hisz ez volt az első koncert az ő gondozásukban és remélhetőleg nem az utolsó, mert mint ismét kiderült, nagyon is van igény az ehhez hasonló zenei megmozdulásokra.