Ilyen volt Iron & Wine és Calexico – koncertbeszámoló

Father John Misty tavaly novemberi fellépése után idén is egy nagyszabású amerikai produkciót sikerült elcsábítani a MüPa-ba, ugyanis Iron & Wine és a Calexico személyében két folk-nagyágyút csodálhatott meg a magyar közönség 12-én.

fotó: MüPa

A koncertről még március közepén értesültünk és gyakorlatilag azóta tartott lázban bennünket. Bár, hogy őszinte legyek, leginkább Sam Beam-nek, azaz Iron & Wine-nak köszönhetően és mivel már egy ideje szerettem volna őt élőben hallani, úgy voltam vele, hogyha ennek a Calexico társaságában kell megtörténnie, ám legyen!

8 óra után pár perccel valamivel több mint 1000 ember gyűlt össze a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ami kisvártatva további 6 fővel növekedett immár a színpadon.

Már rögtön a koncert legelején elejtettek egy-egy “köszönöm”-öt a zenészek , ami csak tetézte a már így is hatalmas ovációt, ami színpadralépésüket kísérte.

Tegnap esti @ironandwinetour és @casadecalexico koncerten a @mupabudapest-ből #budapest #concert #müpa #iron&wine #calexico #nakedaswecame

12 Likes, 0 Comments – @fesztblog on Instagram: “Tegnap esti @ironandwinetour és @casadecalexico koncerten a @mupabudapest-ből #budapest #concert…”

Ami viszont magát a koncertet illeti, igencsak pozitív meglepetést okozott mind az arizonai zenekar, mind a szakállas trubadúr. Ahogyan arra előzetesen is számítottam, a setlist csupán egy-két dalát jegyezte Iron & Wine (evidens, hisz nem egyénileg jött), viszont egy idő után már nem is figyeltem különösebben erre, mert annyira jól játszottak együtt a zenészek.

Azt is mondhatnám, hogy egy húron pendültek.

(mondjuk, amennyi gitár volt a színpadon, nem is csoda)

fotó: MüPa

Számomra a koncert úgy a negyedik számtól kezdett el igazán libabőrössé válni, mondjuk ebben oroszlánrészt vállalt a trombitaszóló, illetve Sam Beam és a frontember, Joey Burns szólórészei, melynek során felcsendülhetett előbbi legismertebb nótája, a Naked As We Came.

Iron & Wine and Calexico Setlist Művészetek Palotája, Budapest, Hungary 2019, November 2019 Tour

Természetesen nem maradt hibáktól mentes az előadás, ám ez a fellépőktől kívül álló baki(k) volt(ak). Sam Beam hangjából például vajmi keveset lehetett hallani az 5-ik sorból, de például azokat is meg tudom érteni, akik a hang mellett a fényekre panaszkodtak, ugyanis bár távolról látványos volt, közvetlen közelről igazán irritáló, sőt vakító volt.

Ennek ellenére viszont bátran kijelenthető, hogy aki ott volt 12-én este, egészen biztos, hogy nem bánta meg, hogy elment. Személy szerint, őszintén remélem, hogy megtartja jó szokását a MüPa és jövő novemberben is hasonlóan színvonalas produkció(ka)t hoznak el a Komor Marcell utcába.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Egy új barátság kezdete – Elefánt a Kobuci kertben Tegnap este az Elefánt zenekar koncertét tekintettük meg és minden adott volt ahhoz, hogy egy kellemesen eltöltött másfél óra után elégedetten távozzunk: az időjárás príma volt (pár hétig még nyár van, aki mást mond, az hazudik!), a Kobuci kert a leg...
Szezonzárás és díjátadás: az idei nyár legjobb fesztiválja eredményh... Nem volt semmi ez a nyár a Fesztblog csapata számára. Még soha nem jutottunk el ennyi fesztiválra egy éven belül, talán még ennyi nagyfröccsöt sem küldtünk le a torkunkon egységnyi idő alatt. Az viszont tuti: ennyi port még nem nyeltünk, ennyi éjszak...
Az ősz 20 pillanata – az előttünk álló fél év legizgalmasabb koncert... Pár napja hivatalosan is lezártuk a nyári fesztiválszezont, és most arccal az őszi klubkoncertek felé fordulunk. Aztán szépen egy zsepiért nyúlunk és felitatjuk szánk széléről csorgó nyálunkat, ugyanis minden komolyabb kutakodás és zenebuziskodás nél...