Lassú merülés – Dürerben jártunk

Egy hónapja megjelent, Only Now Forever-re keresztelt lemezük bemutatóját tartotta kedd este a The KVB. Nem mindennapi, hogy ők vagy a műfaj bármely képviselője hazánkba látogatna, ezt igazolja, hogy a páros legutóbb 2012-ben lépett fel Budapesten. Ez most a New Beats szervezésével valósulhatott meg. És hogy ezen kívül milyen kapcsolatban áll a brit duó a fővárossal? Jelen beszámolónkból ez is kiderül.

KVB
fotó: Aron

A The KVB neve számomra is ismeretlenül csengett egészen szeptemberig, amikor a Dürer programkínálatában szembe jött velem a nevük. Érdekesnek találtam a nevüket, plusz láttam, hogy az általuk játszott és az általam kedvelt zenei stílus egyezik, így egyenes út vezetett a Spotify profiljukra. Első, második, harmadik és végtelenedik hallásra is a Slowdive zenéjére emlékeztetett az övéké, ami az ún. shoegaze (hasonló, mint a dream pop) műfajhoz sorolható. A The KVB zenéje annyival másabb, hogy több pszichedeliat tartalmaz.

Kedden, kora délután derült ki, hogy ki mikor kezd. Gondoltam magamban, hogy majd kényelmesen odaérek a koncertre és ha már ott vagyok, meghallgatom M!R!M-et, az előzenakart.
Hát, nem így lett..
A koncertet megelőző baráti sörözgetés kicsit elhúzódott, így a The KVB kezdését követő második percében toppantam be a Room 041-be, ahol kifejezetten meglepetésként ért a teremben elterülő embertömeg. Nem voltunk olyan sokan, de a várakozásaimat mindenképpen felülmúlta.

KVB
fotó: Aron

Az album címadó dalával kezdtek, az Only Now Forever-rel, majd meglepő gyorsasággal lőtték el az aduásznak mondható személyes kedvencemet, az Always Then-t.

Szépen mentek előre a dalok, egy kevés az új albumról -számszerűen 5-öt játszottak el a 10-ből. Féltávon jött a második kedvenc számom tőlük, az On My Skin, melynek klipje nem régen jött ki és többek közt azt is vetítették ki.

KVB
fotó: Aron

A következő kiemelndő momentum, amivel egyben válaszolok a bevezetésben feltett kérdésemre is, a Never Enough című dalnál volt, amikor is megtudtam, hogy a dalhoz tartozó videóklipet Budapesten forgatták, irónikus módon, az egészségügy témájában.

KVB
fotó: Aron

Kicsit klisésen, -de hát mit lehet tenni, ha az embert éltetik?- a visszataps után még letoltak két számot és láthatóan ők maguk is élvezték a fellépést, de akkor már tényleg menniük kellett.

KVB
fotó: Aron

A koncert legnagyobb erénye talán az volt, hogy a körülmények baromira összefüggtek.
Adott volt egy fasza hely, a Dürer. Ehhez társult a borús, szürke időjárás. Hozzá egy zenakar aki pszichedelikus, punkos zenét játszik. Körítésként pedig egy egyszerű vizuál, ami tökéletesen passzolt mind a helyhez, mind az időjáráshoz, mind pedig a zenéhez; hol életképekkel, hol grafikákkal, hol animációkkal tarkítva, egy kis VHS-effekttel színesítve, jobban mondva, szürkésítve.

KVB
fotó: Aron

Elhangzott dalok:

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

A legjobb dolog az őszben: Dürer Őszi Fesztivál (október 28.- novemb... Az előző cikkünkben egy remek téli fesztiválra hívtuk fel a figyelmeteket, most pedig itt az ideje egy időben kicsit közelebbi rendezvényről is szólni, mielőtt az átrobog rajtunk. A nyár elmúltával munkahelyre visszatérő, iskolapadba visszaülő, vizsg...
Tudjuk, mit teszel idén télen 1. – November 20.: The Horrors &... Sajnos az időjárás egyre inkább azt a fránya, fagyos, depressziós hónapot juttatja eszünkbe, amit csak király koncertek látogatásával lehet túlélni. Így ahelyett, hogy búsulnánk, beleástuk magunkat a már meghirdetett téli zenei programokba, hogy megf...
Cirque du Quimby – cirkusszal ünnepli a Quimby a 10 éves Dürer Kerte... Egyetlen koncert erejéig a színpad egyben porond is lesz és miközben a Quimby az érzelmekkel játszik, addig a koncerttér a Freak Fusion Cabaret, underground cirkusztársulat játszóterévé válik július 12-én a Dürer Kertben. Quimby A Quimby v...