A15! – Fesztivál az A38-on

Idén ünnepeli fennállásának 15. évfordulóját a hajó és ennek alkalmából szerveznek egy közel kéthetes minifesztivált a ladikra „A15!” néven.  Az április 24-én kezdődő rendezvény zenei sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban annál, hogy az elektronikus zenétől a rockon át egészen jazzen és popon keresztül a komolyzenéig mindenki megtalálhatja a számítását. A 11 napos dömping során több mint 40 előadó fogja megörvendeztetni a nagyérdeműt, néhányat ezek közül be is mutatunk.

a15
A15!

Kezdésnek az egyik legjobban várt előadót, SOHN-t ajánljuk. Ami már csak azért is igaz, mivel először lép fel hazánkban az angol énekes-dalszerző, másrészt pedig most pótolja be a november 8-án elmaradt koncertjét.
Az R’n’b ötvözte elektronika egy kis poppos hangzással, csipetnyi politikai- és társadalomkritikával megfűszerezve; ez alkotja Christopher Taylor zenei profilját.
Első albuma, a 2014-es Tremors, önmaga összeszedett 60 millió Spotis kattintást, míg legújabb, tavalyi albuma a Rennen is az 50 milliónál jár.

Audiovizuális természetjárásra invitál az Avatar Events, hisz nemcsak a hajó, hanem a svéd Carbon Based Lifeforms is ünnepel, ugyanis a duó 1998-ban, 30 éve kezdte meg aktív működését, MP3.com-os megjelenések formájában. Azóta már 5 sikerre vitt nagy album (Hydroponic Garden (2003), World of Sleepers (2006), Interloper (2010), Twentythree (2011), Derelicts (2017) és nagyon sok kisebb release díszeleg a diszkográfiában. Az ambient királyai visszatérő vendégek itthon. Felléptek nem egyszer Ozorán, a Solar United Natives-en vagy a siófoki Samsara fesztiválon is. És hát mi sem bizonyítja jobban népszerűségüket annál, minthogy a szóban forgó A38-as koncertjükre is minden jegy elkelt. Ám pánikra semmi ok, elvétve még lehet egy-kettőt találni.

Ha már születésnap és visszatérő vendégek, nem szabad kifelejteni a sorból az idén úgyszintén 15 éves Nouvelle Vague-t, akik exkluzív klubkoncerttel térnek vissza szerény kis hazánkba. A francia újhullámosok legutóbb tavaly márciusban voltak az A38-on, utána pedig júliusban látogattak le Kapolcsra a Művészetek Völgyébe. Szóval csakúgy mint a CBL gyakran visszajárnak hozzánk. Az alapvetően feldolgozásokban utazó zenekar ősszel érkező lemezén már saját szerzemények közül is szemezgethetünk.
Nevükből adódóan a francia újhullám mellett a portugál újhullám, a bossa nova hatása is érződik a Nouvelle hangzásvilágán.
Április 30-án pedig a Duna hullámain andaloghatunk a sanzonos dallamaikra.
Ha kell egy kis meggyőzés, nézd meg korábbi koncert beszámolónkat itt.

https://www.youtube.com/watch?v=TcKWZaREWkg

Az egyik legkellemesebb koncertnek ígérkezik Alice Phoebe Lou május 6-i fellépése. A tavalyi szigetes fellépése után idén az A38-on kápráztat el mindenkit a fiatal dél-afrikai lány.
Története szinte mesébe illő; 16 évesen utazott Európába, ahol utcazenészként kellő tapasztalatot és inspirációt merített, amit tanulmányai befejeztével tudott igazán kamatoztatni. Ekkor költözött Berlinbe és vált ismertté. Dalaiból sugárzik a tisztaság és zenei tudatosság. Hangját és zenéjét talán Sóleyhez lehetne hasonlítani, szóval aki kedveli az izlandi énekesnő világát, annak mindenképp itt a helye! Aki nem, annak pedig azért.

A fesztivál talán legintimebb koncertje a holland zeneszerző, Joep Beving estje. A különösen nagy népszerűségnek örvendő szerző havi majd’ 2 millió hallgatóval és két lemezzel a háta mögött (Prehension (2017), Solipism (2015) érkezik először Magyarországra, hogy a hétköznapokból kiragadva mindenkit egy kis elmélyülésre invitáljon.
Alkalomhoz illően a dunai panorámájú ültetett kiállítótérben lesz megtartva az esemény.

Továbbá, tiszteletét teszi a hajón az Akkezdet Phiai, a Next Level által Kayzo, a Bladerunnaz szervezésében egy jó kis Hospitality-night (S.P.Y, Keeno és Inja képviseletében), az osztrák house nagyja, Klangkarussell, a Hiperkarma, Dope D.O.D, és az Anima Sound System.
További fellépők: itt.

One thought on “A15! – Fesztivál az A38-on

Comments are closed.