B@sszák meg az állatkínzók, éljen a metal és az underground!

10 nap múlva startol a 27. Rockmaraton Fesztivál, ahol idén a megszokott zenei program mellett komolyabb hangsúlyt kap a társadalmi szerepvállalás is.

rmfb
Fotó: Rockmaraton FB

2017-ben már harmadszorra érkezik a dunaújvárosi Szalki – szigetre a hazai rock-metal-punk szcéna legmeghatározóbb találkozója. A tavaly szó szerint maratoni fesztivál idén fontos témák mellett foglal állást a színpadok névválasztásával.

HammerWorld nagyszínpad

A Nagyszínpad Hamerworld Magazin utáni elnevezése még rendben lenne, de egyáltalán nem szokványos, hogy a belső körökben csak magyar nagyszínpadként emlegetett helyszín a Tetovált Állatmentők Egyesülete után kapta a nevét:

Szeretünk kiállni olyan ügyek mellett, amiket fontosnak tartunk. A szervezői stábból sokunknak van kutyája vagy épp mentett cicája, tetoválásokban sem szenvedünk hiányt – mondhatnám, hogy könnyen adta magát az ötlet. Igazából szeretnénk, ha ezzel a gesztussal az állatvédelem témaköre kicsit jobban bekerülne a fesztiválozóink tudatába – én egyébként vegán vagyok, magánemberként is foglalkoztat a téma

 – teszi hozzá Varga főszervező, akinek Eper nevű kutyája egyébként versenyben volt a Fishing on Orfű Nagyszínpadának névadói szerepéért (nem ő nyert).  A Tetovált Állatmentők elsőre igent mondtak a felkérésre, az együttműködés keretében ráadásul egy „kutyanapközi” is helyet kap majd a fesztiválon, ahol napközben és a koncertek alatt szakszerűen vigyáznak az ebekre adomány fejében.

2. színpad

A harmadik zenei helyszín neve a napokban dőlt el: július 4-én láthatja először a közönség a BP Underground című dokumentumfilmet, amely az 1989 utáni hazai underground közeg, a magyar hardcore/punk társadalmi hatása mellett annak közösségépítő erejét is bemutatja. A filmet jegyző Koltay Anna-Turán Eszter rendezőpáros számára ez az inspiratív közeg, amelyben felnőttek, a mai napig meghatározza gondolkodásmódját, ezért a bemutatás mellett ez egyfajta tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt. Mindkét alkotó szorosan kötődött különböző underground mozgalmakhoz, ebből született ez a film, amely remélhetőleg egy sorozat első darabja.

A Rockmaratonnak ugyan nincs sok köze a fővároshoz, ez a film viszont egy fontos alkotás és egy hiánypótló kezdeményezés – üdvözöljük, ha az utókornak is megörökítenek valamit abból a közegből, amiben mi is évek óta létezünk. –mondja a szervező – A megszólaló egykori zenekarok közül megfordultak páran nálunk – a BP Underground Pit pedig egy olyan helyszín, ahol mindazok a bandák találkoznak, akik már megírták a saját történelmüket vagy még csak az út elején járnak.

A filmet a fesztivál szerdai napján levetítik, utána az alkotókkal lehet majd beszélgetni, sztorizni egyet.

3.színpad

Július 10-16. között a 21 nemzetközi és több mint 80 hazai zenekar mellett szabadstranddal, kutyanapközivel és  a megszokott off-programokkal készül a Rockmaraton Fesztivál – a hangulat és az étel-ital árak változatlanul barátiak maradnak.