Íme az első fellépők az idei Bánkitóra – akiket a magyarok pénzelnek!

Azt írják, magyarok pénzelik a Bánkitó idei lineupját. HOGY MI?! Milyen bandákat? Hazai feltörekvő és már ismert együttesek sokaságát, akik július 12. és 15. között lépnek fel a Bánki tó mellett? Felháborító. És még melléjük külföldi fellépők is jönnek, fúj! Persze azért aggódni nem kell, nem lesz VIP, sem melegvizes medence a külföldieknek, nekik is a lelátóról kell majd nézniük a bánki naplementét.

2017
Bánkitó 2017

Kezdjük is akkor ezekkel a küldöldi fellépőkkel!

Valószínűleg a Bánkitó két legdurvább koncertjét a brit Slaves és a német The Picturebooks fogja adni. A Slaves két őrült kenti srác zenekara, akik a ‘70-es évek brit punk-hőskora mellett a garage-ból és a HC-ból is merítenek egy kicsit, hogy a Bánkitóból Pánkitó legyen egy éjszakára. Nem csoda, hogy második lemezük producere már a Beastie Boys Mike D-je volt. A The Picturebooks ugyancsak duó és ők sem prüttyögni jönnek. Bár pirotechnika nem lesz, mert félünk, hogy felgyújtják a tábort, a két hosszú haj mögül áramló rock and roll és blues remélhetőleg megteszi majd a hatását. Az utolsó albumuk amúgy tényleg annyira lo-fi volt, hogy a saját garázsukban vették fel.

Az észt Argo Vals Band a Bánkitó és az Intsikurmu fesztivál együttműködésének keretében jön a tóra space-gitárral és szétdelayezett improvizációval.

A nemzetközi előadók közül végül, de nem utolsó sorban valószínűleg az idei Bánkitó legmeglepőbb zenekara az izraeli A-WA lesz. A három arab zsidó nővér a jemeni népzene hagyományos témáit keveri a hip-hoppos tánczene elemeivel valahol M.I.A és a Major Lazer között. Habib Galbi című slágerük keresztülszántott a Közel-Keleten: elég ritka a modern arab popzene három zsidó nőtől.

Mindeközben a magyar vonalról sem feledkeztünk meg. Mint minden évben, most is érkezik majd a Middlemist Red, akiknek legutóbbi albuma tavaly több toplista elejére befért, például a mienkre is, és már alig várjuk. Mellettük ismét jön a Zságer-Genser páros Changing Grey Live-ra keresztelt elektronikus live-actje is elszállós, liquid technójukkal.

Cserébe a Fran Palermo-t küldjük hozzájuk, akiknek azért szerencsére lesz idejük nálunk is újból fellépni és bemutatni az új albumuk.

Ugyancsak a hazai visszatérők táborát erősíti a Bohemian Betyars, az Anima Sound System, a Zagar és a Panel Surfers is. A Betyárok speedfolk/freakpunk zenéjét nem nagyon kell bemutatnunk, hisz tavaly olyan show-t csaptak az Északi színpadon, amire reméljük még mindenki emlékszik, azóta pedig az új lemezük is kijött. Prieger Zsolt sokadik generációs Animája idén teljesen megújul, alig fogjátok tudni eldönteni, hogy 1997 költözött 2017-be, vagy fordítva. A Panel Surfers tavalyi kiskosztümös zúzása pár tucat embernek pedig olyan hatással volt mindenkire, hogy idén headlinerre upgradeltük őket.

Itt lesz még az első hazai Boiler Room bulit megtáncoltató Route8 és Imre Kiss mellett az orosz Doyeq élő szettje is le van már fixálva. A helyszín új nevével és a többi előadóval nemsokára jelentkezünk!

A Tilos Rádió a Robur csapatával hozza a tavalyi igazi tilosos feelinget, break, hiphop, funk, RÉV. Az S*10 idei nevét még várjuk Azúrtól (S*10 főnök – tavaly lakodalmas fóliasátor – a szerk.), de a makrohang, az UFFALO STEEZ, és az álbrit Buster Keaton (UK) már biztosan mennyegzőt csinál!

És, hogy miért pénzelik magyarok a Bánkitó idei lineupját? Mert az idén 9. születésnapját töltő fesztivál nektek köszönheti függetlenségét, mert minden évben teltházat csináltok Bánkon, még akkor is ha szakad az eső és villámok csapkodnak a Tószínpad körül. (Idén inkább villámokat skippeljük).

Az akciós bérletek még március 15-ig kaphatóak, egészen konkrétan errefelé!