Ákos, Nagyszínpad, Fishing ?!?!

Hogy is van ez?

Nyugi, ez az Ákos nem az az Ákos, mert ez a Kovács Ákos nem zenél. Kovács Ákos Dadan a magyar könnyűzene egyik legismertebb menedzsere, ő intézte többek között a Heaven Street Seven, a Supernem, a Soerii & Poolek vagy a Mystery Gang ügyeit, mostanság a Blahalouisiana és a Honeybeast útját terelgeti.

Itt az idő, hogy ne csak a zenészeken legyen a reflektorfény! A Fishing on Orfű második nagyszínpadát (ami váltásban üzemel az elsővel, a nemrégiben szavazás útján elnevezett Liszt Ferenc Nemzetközi Nagyszínpaddal) a szervezők egy neves mendzserről, Kovács Ákosról nevezik el. “Kevés szó esik a zenei produkciók háttérmunkásairól, akik közül az egyik legfontosabb a menedzser. A Kovács Ákos Nagyszínpad egy gesztus a magyar zeneipar minden tagja felé, akik sokszor a rivaldafénytől távol dolgoznak, de akik nélkül a leghíresebb produkciók sem működnének.” – mondta Lovasi András, a fesztivál egyik szervezője.

Kovács Ákos Dadan a zenei menedzserek egyik rendkívüli színfoltja, a színtér egyik ikonikus figurája. Több, mint 20 éves pályafutása során rengeteg zenekar útját egyengette már. A mindig jókedvű Ákosról az a hír járja, hogy mindent elintéz, minden problémát megold, minden esetben kiáll zenekaraiért. A magánemberként háromgyerekes apuka nemcsak szakmája, de az egész underground egyik kultikus alakjává vált az elmúlt évtizedek során.

A legbarátságosabb orfűi fesztivál egyébként híres névadási hagyományairól. Volt már, hogy a nagyszínpad nevét jótékonysági árverésre bocsátották, az utóbbi években pedig megszokhattuk, hogy a publikum szavazza meg a legnagyobb zenei helyszínek neveit. De a Fishing on Orfű egyébként tudatos névadó is: a fesztivál helyéül szolgáló kemping utcáit, tereit is a fesztiválon fellépő zenekararokról nevezik el (Pál utca, Kistehén legelő, Heaven street, Óriás tér), 2015-ben pedig az NB1-ből a megyebajnokságba visszasorolt pécsi futballklub előtt tisztelegve keresztelte egyik helyszínét PMFC színpadnak.

A sokáig csak ‘alterfeszt’-ként aposztrofált Fishing on Orfű június 22-25. között immáron 9. alkalommal kerül megrendezésre. A 4 napos fesztiválon több, mint 100 produkciót láthatnak az érdeklődők. Az egyik leghíresebb magyar zenekar, a 2010-ben feloszlott Kispál és a Borz kizárólagosan itt tartja három évre tagolt tematikus visszatérését, amely idén fejeződik be. A Fishing az elmúlt években rendre elővételben teltházas lett, az idei fesztiválra is alig kapható már jegy.