A legizgalmasabb fesztiválkoncertek idén – második rész

A jó múltkor örvendeztünk, milyen fasza kis koncertek várnak ránk idén is a fesztiválszezonban. Egészen pontosan 10 olyan bulit gyűjtöttünk ki, amiket nagyon nem érdemes kihagyni. Jó, egy kanári-szigeteki hesszelés a csajoddal talán mentség lehet. Azon kívül viszont semmi! Ismét jövünk tíz kö-te-le-ző programmal, ugyanis a fesztiválszervezők idén sem (csak) a tökeiket vakargatták, hanem intéztek pár remek bulit, amikre neked csak elmenni, előtte spiccesre inni magad és másfél órán át megőrülnöd kell. 

Kik? Kasabian

Hol? Sziget

Mikor? augusztus 14.

Miért? Mert a Gallagher fivérek óta nem járatta senki annyira a tirpák rockot, mint a leicesteri négyes. Az egzotikus nevű (és akár cipőmárkanévként is használható) Sergio Pizzorno vezette banda egy ideig kerülgette a forró kását, lemezeiken elszórtak pár bomba slágert (Shoot the Runner, Underdog), aztán tavaly meglépték, amit már ideje volt meglépni és leraktak egy, az elejétől a végéig tökéletes albumot (48:13). Ennek megfelelően Oscar bácsi nem gyütt, gyütt viszont a Glastonbury headliner szerep meg jó pár tízezer felajzott brit tini sikolya az Eavis-farmon. Egyszer adtak még a PeCsában klubkoncertet, de ez annyira szürreális, hogy a mai napig nem hisszük el. 2011-ben aztán a Hajógyárira is eljutottak, most jönnek ismételni, és a gitárzene, a hangfalak mögé köpködő szőrős férfiak és az alsógatyáig átizzadt ruházatok rajongói pedig boldogok lehetnek.

Olyanok mint… a Dolly Roll, csak egyáltalán nem.

Kik? Kispál és a borz

Hol? Fishing On Orfű

Mikor? június 17.

Miért? Hát ide most mit írjunk. Indulásunk óta legalább 20 cikket írtunk Kispál témában, és az a helyzet, hogy nem mi vagyunk az egyetlen oldal ezzel, így igen nehéz már újat mondani. Jön a nagy összeborulás második felvonása, a második 3 lemez (Sika, kasza, léc; Ül; Bálnák ki a partra) dalaival. Mi csak annyit kérnénk, hogy: 1, Legyen legalább olyan jó a koncert, mint a tavalyi. (Ismerünk olyat, akinek annyira tetszett, hogy kimenni sem volt hajlandó és koncert közben a hangosító pult alatt könnyített magán.) 2, Kispinek egy még csúnyább inget valahonnan! 3, Lovi bá, add fel a hipster pápa stílót és beretválkozz meg! 4, A pécsi szál mindenképp legyen! Köszi!

Olyanok, mint… egy szupergrupp Korda Györggyel, Gidófalvy Attilával, Mark Knopflerrer és Ringo Starral.

Kik? Florence + the Machine

Hol? Sziget

Mikor? augusztus 12.

Miért? Mert Florence lassan nagybetűs POPSZTÁR lesz. Olyan Sportarénát megtöltő kaliber, aki már csak nagyon ritkán áll le holmi fesztiválokon produkálni magát az atlétában üvöltő vadembereknek. De komolyan, tessék meghallgatni a napokban megjelent új albumot! Le sem tagadhatná, hogy következő állomásként a stadionokat jelölte meg karrierjében, ahova viszont nem csak hogy nagyívű dalokat kell írni, de jókat is. A Florence + the Machine már összehozott egy talicskányi slágert, és üdítő lesz amúgy is egy ilyen kifinomult produkciót látni a Sziget Nagyszínpadán. Én a magam részéről azt azért nem mondom, hogy évek óta erre a koncertre várok, de hogy nem hagynám ki semmi pénzért, az egy bevállalható kijelentés.

Olyanok mint… Kylie Minogue mínusz világbajnok popó.

Kik? Slash ft. Myles Kennedy and the Conspirators

Hol? Volt

Mikor? július 1.

Miért? Azért mert Slash, Slash, Slash! Tavalyelőtt is az arcunkba kaptuk a Volt nyitó napján egy, a rock and rollt Nobel-díjas szinten művelő produkciót (segítek: Queens Of The Stone Age), idén is megtették nekünk ezt a szívességet a szervezők. Slash-t nem kell bemutatni senkinek. Szokták mondani, hogy csak annak, aki az elmúlt 30 évet egy barlangban töltötte, de szerintem még ők is tudják, ki ez a bongyor friszkós gitáristenség. Plusz adalék, hogy jelenlegi formációja, a Myles Kennedyvel kiegészült the Conspirators egyáltalán nem ír szar zenéket, így nem csak egy nosztalgia bulira kell készülni, hanem minőségi kortárs rockzenei produkcióra (tudom, ilyen mondatokat a köztévében nyomnak, de szerintem Slash érti majd a poént ha a cikket olvassa).

Olyanok mint… az a csávó, aki a Guns’n Rosesban gitározott. Mi is volt a neve?

Ki? Charli XCX

Hol? Balaton Sound

Mikor? július 12.

Miért? Mert Charlotte Emma Aitchison nem semmi csaj. Még csak 23 éves de már van annyi világslágere, amennyi Kis Grófónak sohasem lesz. Nem elég, hogy tavaly az Icona Poppal robbantotta a bankot (I Love It), de aztán megcsinált a Boom Clap-et. Azt mondod ezekre, hogy tingli-tangli hülyéskedések? Én azt mondom erre: miért, minek mész fesztiválra, eret vagdosni? Szóval Charli XCX egy igazán kurrens és izgalmas előadó az idei Sound felhozatalban, és abban is egészen biztosak lehetünk, hogy embertelen buli fog elszabadulni koncertje alatt. Több magyarázatot nem is fűznék hozzá, tessék meghallgatni a lenti dalt és körbetáncolni a laptopot /irodát / villamoson melletted álló nénit.

Olyan mint… Szűcs Judith 40 éve egy szintipop-garázspunk crossover bandában.

Kik? Kings Of Leon

Hol? Sziget

Mikor? augusztus 15.

Miért? Mert Oroszlánkirályékra már baromi rég vártunk. Jobb lett volna, hogy a nagy szétmenetel előtt jönnek, mielőtt egymás fejére borítják a szaros bilit (azóta nem tudunk hinni a színpadon látható mosolyoknak). De attól még mindig az a zenekar a KoL, akik megreformálták a déli suttyó rockzenét meg a hányingert keltő country-t valami teljesen fogyasztható és nam ciki dolog formájában. Van egy tonna slágerük, amiket teli torokból fog ordítani angol, holland, francia, magyar, piréz a nagyszínpad előtt. Ugyan legutóbbi két lemezünk kicsit langyi lett, de egyrészt tuti best of show-val jönnek, másrészt azért ezeken is van 2-3 olyan dal, amiért más zenekar minden végtagját odaadná.

Olyanok mint… egy nagyon zúzós 100 Folk Celsius beivólézva.

Kik? Pulled Apart By Horses

Hol? Fishing On Orfű

Mikor? június 18.

Miért? Mert a FOO szervezőknek van valamiért egy olyan becsípődése, hogy minden évben a magyar alter szcéna színe-java mellett elhoznak egy, azaz egy darab HC bandát, hogy szétbasszanak mindent, amit érnek. Így tett tavaly a letlive., és minden bizonnyal így fog tenni a PABH is. Hogy mit is tud pontosan a leeds-i csapat, arról ebben a FOO ajánlóban okoskodtunk.

Olyanok mint … a Fish! zenekar két utca kokain után.

Ki? Passenger

Hol? Sziget

Mikor? augusztus 16.

Miért? Mert ő aztán tudja hogyan csináljon óriási showt, mitől esik le az emberek álla, és emlegetik még napok, sőt hetek után is a koncertjét. A faszi egészen pontosan egy szál gitárral éri el ezt az eredményt. A 31 éves singer-songwriter szívfacsaró dalait zabálja a nép, elég csak megnéznetek 2013-as produkcióját a Pinkpop fesztiválon cirka 30 ezer ember előtt. Libabőr minden perce, és minden bizonnyal a Szigeten is hasonló élményben lesz részünk. Mondjuk mi azt sem bánnánk, ha a Tábortűz mellé ülne oda.

Olyan mint… a gitározó csövi az Astoria aluljáróban. Csak nem olyan büdös.

Kik? Eagles of Death Metal

Hol? Kingdom of Hegyalja

Mikor? július 16.

Miért? Mert korunk egyik legelhanyagoltabb középszerű hard rock zenekaráról van szó, akik nem sok mindent tudnak, de azt nagyon. A QOTSA vezér Josh Homme és Jesse Hughes által alapított senkiháziak gyülekezete nem gondolja túl a dolgokat, de ennek a magunk fajta, gondolatban mindig bőrdzsekit hordó rocker nagyon is örül. Előbbi úr sajnos nem nagyon lép már fel a bandával, mivel a világhír felé tör másik zenekarával, de azért így is maradandó élmény lesz a tokaji boroktól pityókásan odaugrani egy laza pogóra mondjuk az I wanna be in LA alatt. Az ilyen koncertek miatt hiányzott a Hegyalja!

Olyanok mint… egy csapat sivatagi medve (ha létezni ilyen állat), nyakukba akasztott, kurvára gerjedő gitárral.

Ki? David Guetta

Hol? Volt

Mikor? július 3.

Miért?