Egy brit és egy ausztrál estéje a hajón

Két elsőrangú dalszerző-énekes, egy magával ragadó brit lány és egy sármos ausztrál fiatalember. Belle & Sebastianos hálószobapoptól Nick Cave-es blues-rockig lesz itt minden, amit az angoszász indie-színtér megteremtett, két valóban karizmatikus előadó jóvoltából.

fotó: a38.hu

Az Angliában született, de jó ideje Berlinben élő Gemma Ray az európai indie egyik legszuggesztívebb egyénisége. Mélyre hangolt gitárjával, hatvanasévek-beli retró cuccokban, számaiban „pop noirt”, blues-rockot, folkot, csajpopot, baljós hangulatú filmzenéket ötvöz, mintha csak egy David Lynch-filmből lépett volna ki. Bármelyik száma simán ráférne egy Tarantino-filmzenelemezre.

Az Independent Music Awards-nyertes énekesnő legutóbbi albumát tavaly jelentette meg: a Milk for Your Motors Gemma Ray egyik legjobb lemeze (nem véletlen, hogy a Mojótól a Quietusig a legtöbb magazin a mennyekbe menesztette), a csodás videóklippel megtámogatott nyitószám, a Wheel hideglelős vudu-bluesától kezdve nagyívű balladák és hangulatos retro-pop dalok során át.

Az ausztrál énekest, Ned Collette-et jóval több köti össze Gemma Rayjel annál, hogy ő is Berlinben él. Ugyanaz a finom dalszerzői érzékenység, retropop-indie-bluesrock attitűd, elegáns balladák jellemzik Collette-et is. Nagyon változatos zenéjében remekül megférnek a szívszaggató, Leonard Cohen-es balladák, mint a vidám, önironikus, indie diszkóval kacérkodó elektronikus darabok. Szellemes szövegek, gyönyörűen megírt, pompásan építkező popdalok, Nick Cave-es bluesrock elszállások, de még visszhangos, Pink Floydos szintibűvölés – ez mind nagyszerűen megfér Collette egyedülálló artpopjában. Ő is legutóbbi, 2014-es lemezét mutatja be állandó zenekara, a Wirewalker társaságában.

Ned Colette fotó: a38.hu

Gemma Ray (UK), Ned Collette (A)
2015. március 11., szerda 20h
A38 Hajó Kiállítótér
Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft