Te is így fesztiválozol?

Utálsz átlagosnak lenni? Vagy épp tök átlagosnak tartod magad? Nos, most kiderül, hogy a zenei fesztiválok tekintetében mennyire haladsz együtt a csordával! A Festival Awards (tudjátok, akik osztják a Szigetnek minden évben a díjakat) elkészítette a 2014-es évre vonatkozó statisztikáit Európa fesztiváljairól. Megtudhatjuk, mennyit költenek az átlag fesztiválozók, mekkora részünk szingli, hányan írják ki Instára, hogy #yolo. Illetve megtudhatjuk a fesztiválozók szerint ideális sörárat is, erre már most készítsétek magatokat!

Az első ábrából kiderül, hogy a fesztiválozók több, mint fele 25 év alatti (ez mondjuk nem túl meglepő), az átlag életkor pedig a 26 (nyilván nem az EFOTTon vagy a Deja Vu fesztiválon, de ezért hívják átlagnak). A férfiak-nől aránya majdnem egyenlő, de érdekes például, hogy míg a fesztiválozók majd’ negyedének van gyereke, addig 40%-uk szabad préda!

A promóterek felmérése alapján ami legjobban hiányzik nekünk az otthoni környezetből: kényelmes angol wc (és papír, teszem hozzá én), ágy (ki gondolná, hogy egy polifoam nem elég komfortos?), zuhanyzó és természetesen a telefontöltő. Mondjuk az meglepő, hogy az emberek 34%-ának nem hiányzik semmi (ők biztos be voltak nyomva, mikor kérdezték őket). Szintén a promóterek felméréséből derül ki, hogy a vendégek, akik elmennek egy fesztiválra, mit élveznek a legjobban: meglepő módon a zenét (53%), hogy kiléphetnek a mindennapi életből (gondolom ők a Pikachu jelmezbe öltözött részeg franciák a Szigeten), új emberek megismerése, lógás a haverokkal és a többi. No de amit a legjobban utálnak: nedves és sáros idő (hello, Sound!), zuhanyok és wc-k hiánya (hello, majdnem minden fesztivál!), tömeg (hello, Sziget!) és az árak (belépő és kaja-pia szintén). Ezek (és pár másik adat) szép grafikonon alább:

Kattints és ígérjük, nagyobb lesz (legalábbis a kép)!

A következő ábrán is vannak érdekes dolgok. Például, hogy a jegyen kívül a fesztivál előtt már elköltünk 85 EUR-t (kb 27 000 HUF) mindenféle hasznos dolgokra, ami majd a rendezvényen kell nekünk. A fesztiválon belül már 119 EUR-t (kb 38 000 HUF) költünk összesen, ebből naponta kajára 18 EUR megy el (kb 5 700 HUF). Ebből az utolsó összeget a sonkás szendvicsek nevében cáfolnám. Az emberek harmada vesz fesztiválos pólót, negyede pedig zenekarosat.

Érdekes viszont, hogy csak a látogatók fele lakik kempingben, a többiek hotelekben, a kempingezők 11%-a pedig hátrahagyja maga után a sátrat a fesztivál végeztével. A fesztiválozók 39%-a külföldről érkezik (na nem a Hegyaljára), 47%-uk dohányzik és 22%-uk használt már drogot (gyerekek, ne vegyetek drogot!). A legnyerőbb fesztiválkaják ezek szerint: pizza, szendvics, hot dog, gyros, burger, chips, és a legjobb: az emberek 88%-a elégedett a felhozatallal, sőt, 36%-uk szerint kiváló is volt a kaja, amit kaptak! Akkor ezek szerint az én ismerőseim csak a maradék 12%-ba tartoznak kaja terén…

És akkor még pár szó a piáról: egy átlagos napon 24 EUR-t (kb 7 700 HUF) költesz el alkoholos piára és a fesztivállátogatók szerint az optimális ár egy pint (kb fél liter) sörért 3,35 EUR (kb 1 100 HUF). Igen, annyi. Igen.

Igen.

1 100 forint. Egy Mátyás király, meg még egy kicsi. Bizony.

Ehhez képest már most úgy gondolja a látogatók 67%-a, hogy túlárazottak az italok. Viszont, aminek még örülnének: csoportos kedvezmények, nagyobb sör, koktélválaszték, free wifi, stb. Én személy szerint már annak is örülnék, ha nem húgy íze lenne a félig habos csapolt sörömnek, de ez biztos csak az én problémám.

Megnöveljük a képedet! Csak kattints!

Az utolsó ábrán látható, hogy az emberek 34%-a előre megtervezett költségvetéssel indul a fesztiválra, ebből 26%-uk kicsúszik időközben (mint én is mindig). A fesztiválozók 91%-nak van okostelefonja, de 9%-uk visz butatelefont is, az iPhoneosok és a Samsungosok tarolják le a mezőnyt márkák tekintetében. A top telefonnal végzett dolgokban benne vannak az SMS, hívás a haveroknak (HOLAFASZBAVAAAGY???), hazatelefonálás (Igen, anya, nem ittam semmit) és a Facebook-Instagram is (#yolo). Az átlag fesztiválozó évi 2,5 fesztiválra és 9 koncertre jut el (amit mi itt a szerkesztőségben nemes egyszerűséggel csak körberöhögünk, hiszen ez nekünk a március hónap – just kidding), Ezen kívül van még egy-két random infó az utolsó ábrán is, nézzétek meg:

Tényleg megnő! Csak kattints a képre!

Azért azt ne feledjétek, hogy a felmérés egész Európában készült, szóval az árakon, béreken ne akadjatok annyira fent, ezt sajnos a helyén kell kezelni. Kivéve a sör árát, azon mindig lehet és kell is hőbörögni! Ingyen sört mindenkinek!

Szóval, ti mennyire vagytok átlag-fesztiválozók?

Forrás.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Mindenhol csak a punnany-punnany Volt egy felmérés idén nyáron, a Fair Play idény nyáron megkérdezett 1400 fesztiválozót különböző rendezvényeken, és a következő dolgok derültek ki - amik még amúgy rendben is vannak: Több, mint 1100-an járnak legalább havonta koncertre A r...
A tavasz 11 pillanata – a legizgalmasabb koncertek 2014 első f... Valószínűleg már mindenki észrevette, de aki esetleg még a szilveszteri gina-tonic hatása alatt van, annak jeleznénk: már 2014 van! Így itt az ideje felmérni, mit tartogat számunkra az új esztendő. Sajnos pénzenergiát nem tudunk küldeni, és azt sem t...
Egymás után jönnek 2014 fesztiválidőpontjai Az elmúlt hetekben a különböző fesztiválok szervezői elkezdték bejelentgetni a jövő nyári bulik időpontjait, és ugyan nekünk is az volt az első reakciónk, hogy van olyan cipőnk, amin még a Volt sara szárad, vagy olyan sebesülésünk, ami még nem gyógyu...