A 2014-es fesztiválszezon legizgalmasabb koncertjei – első rész

Jó szokásunkhoz híven idén is kicsemegézzük az előttünk álló nyár legizgalmasabbnak ígérkező koncertjeit a nem gyenge felhozatalból. Így aki csak egy-egy napijegyet engedhet meg magának, vagy nem szívesen fetreng 5 napig a saját szennyesével kibélelt sátorban, az is nyugodtan választhat, melyik nyári bulin melyik napot célozza be. Illetve aki csak simán kíváncsi, hogy a magyar fesztiválszervezők hogyan teljesítenek, annak is tanulságos lehet végigolvasni a következő összeállítást. A lista nem „fontossági” vagy „faszasági” sorrendben készült, nehogy az Arctic Monkeysra megsértődjenek a The Offspring rajongók, így előre jelezzük: ABC sorrendben tárgyaljuk a koncerteket, két részletben. Íme az első, alant jöhetnek a kommentek, hogy kiket hagytunk ki.

Nézzük hát az első eresztést, mellékelve hozzájuk egy-egy koncertfelvételt, a könnyebb megértés jegyében, illetve néhány párbeszédet, melynek kérdezőjének helyébe beleélve magunkat hamar eldönthetjük, valóban érdekel-e miket az adott program!

Arctic Monkeys @ Volt, július 6.

Jó, talán a bevezetőben írt fogadkozásunk ebben az esetben nem állja meg a helyét. Ugyanis nem elég, hogy Alex Turnerék zenekara került a sorban legelőre kezdőbetűje miatt, de valóban ez a nyár legnagyobb durranása. Bárki bármit mond, már hosszú évek óta várják nagyon sokan a zenekart végre Magyarországra, meg fogtok lepődni, mennyien lesznek kíváncsiak a soproni koncertre, és abban is biztos vagyok, hogy azok is remekül fognak szórakozni, akik ezelőtt még életükben nem hallottak az AM-ról. Korunk egyik legnagyobb rockzenekara érkezik ugyanis a Voltra, pályája és népszerűsége csúcsán, egy szinte tökéletes ötödik nagylemez után.

–          David Guetta tetkó van a karomon és a kisfiam neve sem lett véletlenül Dávid… Érdekel ez engem?

–          Ez mindenkit érdekel. Azt is, aki még nem tud róla.

Black Lips @ Akvárium, augusztus 2.

A Hot Rats Hungary – akik legutóbb a Crystal Stilts koncertet szervezték a Kuplungban, be is számoltunk róla– elég merész módon a nyár közepén egy klubkoncertre hozzák el egyik kedvenc amcsi rockbandánkat. Az immár 15. évét taposó Black Lips a napokban jelentette meg hetedik lemezét, amelyik igazi back-to-basics anyag lett, rajta minden olyan ismertetőjeggyel, ami miatt bírjuk Cola Alexanderék zenéjét. Az ő karrierjük már elhagyta azt a pontot, amit fent az Artcic Monkeys-zal kapcsolatban említettünk, ettől függetlenül még biztos, hogy kifordítják a felújított Erzsébet-téri klubot a négy sarkából, és az is tuti,hogy a közönség még az alsógatyájából is az izzadtságot fogja facsarni a koncert után, közvetlenül miután szerzett egy hideg sört a pogóban bekapott monoklira.

–          Melyik a kedvenc Prodigy számom? Az összes! Érdekel ez engem?

–          Nem nagyon. Vagyis nagyon nem.

Bonobo @ Sziget ???

Bonobo a.k.a. Simon Green az olyan nyugis elektronikus stílusok alfája és omegája, mint a downtempo, a triphop és minden ezekhez szomszédos műfaj. Tehát ezen a koncerten két lehetőség áll a tisztelt hallgatóság előtt: vagy megtalálják pillanatok alatt a lelki békéjüket, és a zenei utazás végén a HÉV helyett a mennyországba szállnak fel, vagy iszonyú unalmasnak találják majd a dolgot és elmennek a Csónakházba beszerezni még két doboz sört, majd irány a verető valamerre. Előbbi állapotba kívánunk mi is kerülni, ha már tavaly szégyenletes módon kihagytuk Bonobo soproni miséjének nagy részét (igazoltan voltunk távol, be voltunk állva, mint a gerely). Idén ez nem fordulhat elő, és erősen ajánljuk mindenkinek a megjelenést, akik szeretik az igényes elektronikus zenét.

–          A novemberi Nickelback koncerten rám kacsintott Chad Krueger és én majdnem eszméletemet vesztettem Érdekel ez engem?

–          Lehet, de ha az igen-nem koordináta-rendszerben mozogva kéne választ adnom, inkább azt mondanám, hogy nem.

Disclosure live @ Balaton Sound, július 12. vagy 13.

Kik ezek, mik ezek? – kérdezheti az elektronikus zenében járatlan egyszerű halandó. Az e műfajban járatosak azonban már kívülről fújják az angol testvérpár –egyelőre- még elég rövid életművét, mivel az elmúlt évben óriási nagy svunggal robbantak be az élvonalba. Settle című első albumukat nagyobb divat volt szeletelős bulikban pörgetni, mint a Merci-kulcsot. Már bevették a minden fesztivál ükapjának számító Glastonbury-t, és nincs kétségünk afelől, hogy Zamárdiban is térdre kényszerítik a sok szórakozni vágyó fiatalt és kevésbé fiatalt.

–          Ha idén nem kap Kossuth-díjat Kalapács Józsi, akkor komolyan mondom, olyat teszek, hogy magam is megbánom… Érdekelnek engem ezek a suhancok?

–          Erről nem vagyok teljesen meggyőződve.

Foals @ Volt, július 2.

A Foalsnak nagyon durva rajongó tábora van Nagy-Britanniában. Szinte vallásos imádattal viseltetnek a frontember, Yannis Phillippakis (igen, orosz származású…) iránt. A hype körülöttük akkora, hogy a tavaly nyári Latitude Festivalon tartott koncertjük után az NME újságírója a következő szavakkal írta le a közönség soraiban üvöltöző szakállas (nyilvánvalóan az énekesre hasonlítani kívánó) férfiakat: több ezer pszichotikus mályvacukor. És akkor még az üvegrepesztő sikoltozással támadó lányokról nem is beszéltünk… De mielőtt bárki is azt gondolná, hogy egy Foals koncert az inkvizíció legbrutálisabb eszközeit idézi, azért tegyük hozzá: teljes mértékben rászolgáltak a népszerűségre a srácok, lemezről lemezre fejlődve mára az egyik legegyedibb hangú, kvázi mainstream zenekar lettek, akik élőben is libabőröztető módon vezetik elő remek dalaikat. Külön jó hír, hogy utánuk majd a 30 Seconds To Mars játszik majd a Volt Nagyszínpadán, szóval közvetlenül Yannisék után lehet menni inni a borfaluba. Juhéj!

–          A Hajógyárin töltöttem életem legszebb nyarait. Állítólag. Érdekel ez engem?

–          Hogyne.

Gogol Bordello @ Budapest Park, június 14.

Összeállításunkba bevettük a Budapest Park programjait is, ugyanis olyan brutál lineupot hozott össze már most a szervezőség, hogy tényleg, konkrét fesztiválként aposztrofálható Budapest (majdnem) szívében a Soroksári úti szórakozóhely. A stíluspaletta minden szegmenséről érkeznek nemzetközileg is elismert előadók, például korunk egy legőrültebb koncertzenekara, a Gogol Bordello, akiknek fényezését abba is hagyom, mivel pár napja egész konkrét ajánlót közöltünk róluk.

–          Egyszer a Makkoshotykai Falunapon kezet foghattam Majkával. Azóta nem mostam kezet. Érdekel ez engem?

–          Arra mérget vehetsz haver!

Icona Pop @ Volt ???

Miért is örülünk a I Like It című megaslágert számító svéd csajduónak a Volton? Mert üde színfoltjai az eddigi felhozatalnak, olyan zenével, amit kellő mennyiségű fröccs után ugyanúgy élvezni fog az Ákos rajongó felsővezető, mint a Modestepre érkező pizzafutár és a Quimby dalszövegeket álmából felkeltve latinul idéző anyuka. Ha úgy nézem tingli-tangli, ha így nézem, remek kis popzene ez. Nézzük inkább így, és reméljük, hogy nem játszanak túl korán a csajok, így a tűző nap nem öli majd meg a bulit. (Meg, hogy nem full playback lesz, mint a lenti videón.)

–          Lady Gaga legújabb, 11 perces videója komolyan elgondolkodtatott arról, mi végre is születtünk erre a világra. Érdekel engem ez?

–          Határozottan igen.

Ignite @ FEZEN, augusztus 1.

Az Ignite nálunk évek óta népszerű, ez persze nagyrészt a magyar származású énekesnek, Téglás Zolinak is köszönhető. No és persze a Kossuth Lajos azt üzente feldolgozásuknak, ami a rocker házibulik elmaradhatatlan kelléke, közvetlenül az éjféli Himnusz és négy liter VBK után. A számtalan magyarországi koncerten bizonyította a banda, hogy rajtuk bizony nem fog az idő, minden este meghalnak a színpadon, a közönség pedig általában maximálisan veszi a lapot, működik a kémia, így az eszeveszett zúzásnak csak a műsoridő szab határt. Az értő közönségért nem is mehetnének jobb helyre Zoliék, mint a fehérvári rockfesztiválra.

–          Az a szám megvan, amiben a Ganxsta Zoli pináról meg piáról énekel? Na azt imádom! Ez be fog jönni?

–          5 sör, 2 unicum és igen.

Kispál és a borz @ Fishing On Orfű, június 18.

Fú erről nehéz okosat írni… Mert persze, megint összeállt a pénzért a Lovasi, meg hogy minek volt búcsúkoncert 4 éve és amúgy is, miért nem megy már nyugdíjba az egész brigád? Az igazság az, hogy minket egyáltalán nem érdekel, hogy mennyit keres ezen a FOO, vagy a Kispál és az is hidegen hagy, hogy már elbúcsúztattuk a zenekart. Ugyanis egyik kedvenc magyar bandánk fog újra színpadra állni, akik visszatéréséért már a tavalyi Kispál-napon (amikor nyilván nem a banda zenélt, hanem népszerű magyar bandák adtak elő dalokat tőlük kisebb-nagyobb sikerrel) többször kiáltottunk. Azt főleg jó ötletnek tarjuk, hogy 3 éves bontásban, tematikus koncertekkel térnek vissza a srácok (urak), idén az első 3 album lesz terítéken. A jegyet már decemberben beszereztük, most már nincs más hátra, mint vágni a centit.

–          Az Attilát mondjuk nagyon bírom… Milyen Pataky? Bárány! Érdekel ez engem?

–          Egyáltalán nem, de az orfűi strandon nagyon jó a lángos.

Klaxons @ Sziget, augusztus 15.

Az a helyzet a Klaxons-zal, hogy nem sietik el a lemezkészítést. Olyannyira, hogy az elmúlt 9 évben három lemezt hoztak össze. A legújabb még kis sem jött, tehát eddig kettőt. Ez a kettő azonban remekül sikerült, mondhatni az indie-nek csúfolt stílus határait feszítette szét a végsőkig, míg a befogadhatóság innenső határán maradt. Élőben eddig egyszer jártak nálunk a Szigeten (illetve egyszer majdnem jöttek a Soundra), ott e sorok írója jelen is volt. Milyen volt a Klaxons élőben? Nos, amilyen egy hozzájuk hasonló banda lehet délután 6-kor tűző napsütésben… A Klaxonsnak is kell a sötét, a villogó stroboszkóp, és akkor letépi a zene az ember fejét. Ahogy a mellékelt videó is bizonyítja. Reméljük a harmadik albummal is tartják a szintet, akkor nem lehet probléma.

–          Életem koncertje? Azt hiszem a tavalyi Ákos koncert a tűzijáték után… Vagy a 2084 lemezbemutató… Amúgy kik ezek az ugrabugrák?

–          Senkik…