Nem a szomszéd lány – Anna Calvi az A38 Hajón

Pár napja visszatért szokásos helyére kedvenc hajónk, ami valószínűleg a legnépszerűbb közlekedési eszköz Thomas, a gőzmozdony óta. Az idei tavasz zenei programjain végigtekintve persze ez teljesen érthető, talán a szokásosnál is erősebb a felhozatal, így ha az étterem mellett egy aprócska szálloda is üzemelne a fedélzeten, valószínűleg beköltöznénk a hajótestbe. A március 6-i Frank Turner koncert mellett (ajánlónk erre) a másik must-have esemény a három nappal azt megelőző este, melyen egy angol énekesnő, bizonyos Anna Calvi lép színpadra. Hogy ki is ő? Gyorstalpalónkból kiderül, amelyet igyekeztünk gazdagon „illusztrálni” zenével, így mindenki felkészülten érkezhet majd a koncertre.

 Miss Calvi személyes történetével nem szeretnénk túl sok karaktert foglalkozni, egyrészt mert úgy azért viszonylag könnyű az ember dolga, ha született tehetség, másrészt meg nem akarjuk mi elvenni a Wikipedia kenyerét. A lényeg az, hogy fiatal kora óta csodabogárként volt számon tartva, míg az ex-Coralos (azóta gyakran az Arctic Monkeys-zal kollaboráló) Bill Ryder-Jones beprotezsálta őt az indie kiadók keresztapájának számító Dominohoz. Onnantól pedig jöttek a sikerek: egyre nagyobb koncerttermek, díjak, elismerően nyilatkozó pop legendák (Brian Eno, Nick Cave).

 

A hölgy nem egy popdíva, de még csak nem is egy harisnyanaciban a tornacipőben ugrabugráló vadóc punk csaj. Nagybetűs előadó, aki hűvös tekintetével egyszerre indítja be minden férfi (netán hölgy) fantáziáját és jelzi: „esélyed sincs!”. Színpadi teljestményét a legnagyobb show(wo)manekkel szokták egy lapon emlegetni (Nick Cave, Jim Morrison, Debbie Harry).

 

És hogy milyen zenét játszik Anna Calvi? Amilyet akar! Ha akarom rock, ha akarom pop, ha akarom egyik sem. Ha úgy tetszik kabrióval a naplementébe elhajtós, ha akarom forralt borral a kandalló előtt merengős. Az biztos, hogy DÖGÖS. Elkezdi az ember hallgatni és nem tud másra figyelni, mint Anna búgó hangjára, a lüktető zenére és az egész produkció magával ragadó kisugárzására. A tátva felejtett szájak (esetleg láb körül összegyűlő kisebb nyáltócsák) előre garantálhatók a budapesti koncertre is.

 

Anna Calvi – One Breath lemezbemutató

2014. március 3.

A38 Hajó

Jegy: elővét 3000 ft, ott 3500.

 FACEBOOK EVENT