Indul a VOLT!

A július 2-án, kedden induló VOLT Fesztivál iránt minden eddiginél nagyobb az érdeklődés itthon és külföldön egyaránt, a közel 750 millió Ft költségvetésű eseményre legalább 100.000 vendéget várnak Sopronba – tudtuk meg Fülöp Zoltántól és Lobenwein Norberttől, a VOLT Fesztivál főszervezőitől. Az idei VOLTon 30 világsztár teszi tiszteletét, közöttük olyan aktualitások és állócsillagok látogatnak Sopronba, mint a Thirty Seconds to Mars, a Hurts, a Queens of the Stone Age, az Example, a Knife Party vagy éppen Martin Solveig, Jamie Woon, vagy Billy Talent. Öt év után egyetlen koncerten újra találkozhat a közönség az Emil.Rulez! csapatával, a nyitónapon – kedden – pedig egy nagyszabású „házibuli” keretében a Punnany Massif a VOLTon ünnepli 10. születésnapját. Újdonság, hogy a Telekom Nagyszínpad programját a Ustream.tv élőben közvetíti – természetesen világszerte!

29622_10151156254224227_689538250_n

Csillagok Városa

A kapunyitás előtti napon, július 1-én 12 világsztár közterületi szobor-székét avatták fel Sopron belvárosában a fesztivál szervezői. A Hűség Városába látogató fesztiválozók találgathatnak majd, melyik szék a Prodigy-é, a 30 seconds to Mars-é, vagy éppen Skrillexé és Iggy Popé – ezeket ugyanis a korábbi években a VOLT-os fellépésük alkalmával ajándékozták nekik a VOLTosok. Fülöp Zotán és Lobenwein Norbert, a VOLT főszervezői elmondták: az idei VOLTon újabb 8 közterületi széket adnak át, többek között a Queens of the Stone Age, a Knife Party, a Hurts, Billy Talent, Example és Jamie Woon számára – merthogy a VOLT Fesztivál történetének legerősebb line-upjában naponta több világsztár is szerepel. A színes képzőművészeti alkotásokat EfZámbó István tervezte és készítette.

Világsztárok kérték

Gluténmentes élelmiszerek, Mike Tyson poszter, százezres kaviár, gumikesztyű, és helikopter – ezek is szerepelnek az idei VOLTos világstárok kívánságlistáin. Szinte mindegyik zenekar különös figyelmet fordít arra, hogy egészségesen étkezzen, emellett a gluténmentes élelmiszerek egyre gyakrabban szerepelnek a kívánságlistán. Gluténmentes és light sörök, 3 karton chips egy négytagú bandának, egyedi sütemények sorakoznak a felsorolásokban. Semmi „junk food”, viszont egyre több bio termelésből származó alapanyagból készült étel – áll a kívánságok közt. A Thirty Seconds semmi alkoholt nem kér, szójatejet, mandulatejet, gyümölcsöket, mézet, mogyoróvajat azonban igen. Az egyik igazi nagyágyú nem gondolja, hogy „nem kell mindig kaviár”, a kötelezően beszerzésre váró tételek között szerepel egy százezer forintos típus. A Parkway Drive pedig azt írta, hogy „rendes” kaját kérnek ebédre és nem valami punk-rock pörköltet. Azt azonban többen jelzték – még a legnagyobbak közül is ketten -, hogy egy igazán menő, soproni étteremben falatozhassanak a koncert előtt – így érdemes majd nyitott szemmel járni a városban, ha étkező sztárokat szeretnénk látni! Sok fellépőnek van extra ital kérése is – Veuve Cliquot pezsgő, Belvedere vodka, Mount Gay rum, és van egy Dj, aki menedzserével ketten 8 üveg pezsgőt szeretne elfogyasztani, természetesen Dom Perignont, ezen kívül egy nagy üveg rumot és vodkát is felírt a listára… Hosszú lesz a szett… Az egyik sztárcsapat gőz inhalálót is kért, illetve egy szoláriumot a backstage-be. Természetesen megoldják a szervezők. Na meg 1-1 Monica Belucci és Mike Tyson posztert is szeretne valaki az öltözőjébe. És van, aki nem törődött a bepakolással, kimaradhatott a bőröndből a zokni és az alsónadrág, ugyanis ezek is szerepelnek a listán.

Több sztárcsapat óriási nagy buszokkal érkezik, a Queens Of The Stone Age és a Thirty Seconds To Mars is három nightlinerrel és két kamionnal jön a VOLTra. Három fellépő is bérelt repülőgéppel érkezik Bécsbe, a Hurts például csak a VOLT kedvéért változtatta meg turnéútvonalát, hogy útbaejtse Sopront, Martin Solveig egyenesen Ibizára repül tovább a soproni fellépésről, két sztárbandát pedig helikopterrel szállítanak Sopronba a bécsi reptérről…

A fellépők zöme Bécsben alszik, de napközben Sopron legjobb szállodáiban pihennek.

Csak visszaváltható pohárban!

A VOLT idei éve – a minden eddiginél tartalmasabbra sikeredett programkínálat mellett – a környezeti értékek megőrzéséről is szól. A természet megóvása a VOLT támogatóinak is fontos, így a Soproni sört forgalmazó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-vel együttműködve, a VOLT-on a közönség visszaváltható pohárból fogyaszthatja a fesztivál legnépszerűbb italát, a Sopronit, minden más italt pedig a Telekom jóvoltából ugyancsak visszaváktható pohárban vásárolhatnak meg a fesztiválozók.

Adathalmaz

Egy hétig épül és többezer ember vesz részt a munkálatokban a huszonegyedik VOLT Fesztivál előtt, alatt ás után. Négy nap alatt harminc nemzetközi sztárt és százötven hazai zenei kiválóságot vonultat fel az idei VOLT, na meg több tucatnyi egyéb programot. Mindezt teszi kettőezer egyszáz négyzetméternyi színpadon, melyek között legnagyobb a Telekom Nagyszínpad, a maga hatszáz négyzetméterével. Az idén robotokba „öltöztetett” Nagyszínpad kellékeit tizenhét kamion szállította és hat nap alatt épült fel. A koncertek élvezetét nyolszáz négyzetméternyi kivetítéstechnika segíti majd.

A VOLT bejáratánál egy nyolc méter magas, negyvennégy méter hosszú Magenta csúszdán lehet majd beérkezni a fesztivál területére, a Nagyszínpad előtt pedig egy huszonöt méter magas toronyból nyolcvan méter hosszú kötélpályán lehet átsiklani a nézőtér felett.

A szervezők a talajterhelést csökkentendő, mintegy négyezerhatszáz négyzetméteren fedték le a területet, kettőszázötven wc és nyolcvan tusoló áll a látogatók rendelkezésére és a biztonságot kettőszáz őr vigyázza majd. 

Punnany Szülinap a nyitónapon

Sokéves hagyomány, hogy a VOLT nyitónapján – kedden – különleges programok várják a korán érkezőket. Az idei fesztivál első napja a Punnany Massif tizedik születésnapja jegyében zajlik. Magyarország jelenleg legnépszerűbb produkciója este fél 7-től az OTP Bank – Petőfi Rádió színpadon látja vendégül barátait. Jelen lesz a Hősök, az Irie Maffia, a Carbonfools, Akkezdet Phiai, a Mary Popkids, Takáts Eszti, a Psycho Mutants, a Drum and DJ, a Funktasztikus, valamint a Halott Pénz & a Köztársaság Bandája. A házigazda a dumaszínházas Kiss Ádám, éjszaka pedig a Tesco Disco zárja a show-t. Meglepetésként sokak örömére a Pannonia Allstars Ska Orchestra délután 5-től egy teljes koncerttel nyitja meg a VOLT-ot és köszönti a Punnanyt.

Színház a VOLT-on

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a Magyar Teátrumi Társaság idén nyáron a VOLT-ra is elviszi a színház világát. Délelőtt Teátrumi Mocorgó néven logikai játékkal, kézműves foglalkozással, gazdag játszóház vár kicsiket és nagyobbakat. Délután tánctanítással és sakk-viadallal készülnek a szervezők. Az esti órákban a zenés, táncos előadásoké lesz a főszerep. Látható lesz a Frank Sinatra életét feldolgozó A hang című musical, a Békéscsabai Jókai Színház és az ExperiDance előadásában, továbbá a GG Tánc Eger nemzetközi produkciója, a Táncfantáziák, valamint a TÁP Színház Jövedelmező állás című darabja, illetve a Manna Produkció előadásában a Nyuszi hopp-hopp.

Telekom Robot VOLT Art Műhely

Robotokra szakosodnak a hazai kortárs képzőművészek, ef. Zámbó István, Wahorn András, Sinkovics EdE, Soós Nóra, Győri Márton, Magyarósi Éva valamint  Szabó Ottó és Tóth Márton is idén a VOLTon. Mindannyian szabadon engedhetik fantáziájukat és megalkothatják  saját robotlényüket a fesztivál ideje alatt. Kinetikus szobrok, festmények és különféle installációk továbbá performanszok várhatóak. Magát az alkotás folyamatát is napról-napra végigkövethetjük a nulladik pillanattól kedve. Kipróbálhatjuk eszközeiket, és magukat a művészeket is megismerhetjük munka közben – és azon kívül is. Az alkotásokat a Telekom és a VOLT jótékonysági aukcióra bocsátja.

Természetesen a közönség is alkothat. A „Csinálj magadból robotot!” workshopokon a művészek is részt vesznek és segítenek. 1000 db doboz érkezik a helyszínre, amelyekből szebbnél-szebb robotok készülnek a VOLT ideje alatt, és a művészek – zsűriként – naponta szavazzák meg az aznapi, nekik legjobban tetsző robotokat.

Többek között a Telekom hello holnap! robotja is elkészül majd a fesztiválozók régi mobiljaiból a négy nap alatt a Robotműhelyben, ahol kortárs képzőművészek és a látogatók közösen hoznak létre alkotásokat.

Heti Válasz Borfesztivál

Hosszú évek óta a VOLT egyik leghangulatosabb helyszínének számít a Heti Válasz Borfesztivál, ahol a Soproni Borvidék legnevesebb borászai sorakoznak fel. Idén sem lesz ez másképp, ezúttal többek között a Bacskay Pincészet, a Kocsis Borászat, a Winelife Borászat, a Fényes Pincészet, a Hermann Pincészet, a Roll Pincészet, a Sterlik Pince, a Taschner Bor és Pezsgőház, a Vincellér, a Lővér Pince, a Ferenczy Pincze, a Luka Pincészet, az Ottó Pince és a Gangl Borászat lesz jelen. „Bor Beszél Belőled” címmel pedig borászok, zenészek és ismert közéleti személyiségek vendégeskednek a helyszínen Putz Attila és Major Mihály közreműködésével.

Mindeközben a Heti Válasz Borfesztivál színpadán déltől hajnalig változatos program várja a vendégeket. Fellép többek között Sena, a Szabó Balázs Bandája, Radics Gigi, Falusi Mariann, az Ocho Macho, ByeAlex, a Mrs Columbo, a Roy & Adam Trio, Gereben Zita, a gyerekeket pedig Kardos-Horváth Janó és a Hahó együttes várja.

PORT.HU Színpad

A VOLT központjában lévő PORT.HU Színpad idén is változatos programmal várja a fesztiválozókat, már a nulladik naptól. A nyitóeste többek között Sopron legnépszerűbb bandája, a Too Late lép színpadra, majd naponta Random Trip várja a VOLTosokat, többek között Fábián Julival, Kiss Tibivel és a Punnany Massiffal a fedélzeten. A változatos zenei programot esténként profi házibuli-bandák koncertje zárja, többek között a Gönczi Gábor vezette Smile is itt ad koncertet.

Telekom Terasz

A VOLT másik, központi helyszíne a Telekom Terasz igazán impozáns miliőt biztosít az elektronikus zene ismert és elismert szereplői és a nagyközönség számára. A Bladerunnaz csapata többek között L.A.S.-t, valamint Chris.Su-t és Statikot delegálja, itt lesz Karányi, Zoohacker, a Tesco Disco, a Kollektiva és a Depeche Mode rajongóinak is jut egy egész este.

JägerBar

Nemcsak a Jägermeister, de a JägerBar is új „szereplő” a VOLT programjában. Az izgalmasnak ígérkező zenés bárban számos DJ és karaoke-program mellett stand-up comedy sztárok is színpadra lépnek: Badár Sándor, Felméri Péter, Dombóvári István és Lórán Barnabás lesz a hely vendége.

Óriáscsúszdán a fesztiválra

A VOLT Fesztivált az idén is főszponzorként jegyző Telekom színes, megosztásra érdemes fesztiválélményekkel várja a látogatókat. A bejárathoz felépül a tavalyi, nagy sikerű Magenta Csúszda, így a fesztiválozók máris megkapják a kezdő lendületet a bulizáshoz. A Telekom Nagyszínpadon a hazai és nemzetközi zenei szcéna nagyágyúi lépnek fel. Idén azok is belekóstolhatnak a fesztiválhangulatba, akik nincsenek jelen Sopronban, ugyanis a Telekom – a Ustreammel együttműködésben – számos koncertet közvetít majd. A jól ismert Telekom Teraszon felüdülés, friss ütemek és ingyenes internet várja a látogatókat, az eligazodásban pedig a Telekom VOLT alkalmazás segít. A vállalat jóvoltából nem csak Pay Pass kártyával, hanem élménnyel is lehet fizetni egyes termékekért. Akik az Instragram alkalmazással megosztják fesztiválélményeiket, azok a gyűjtött pontokért koktélt és fesztiválkellékeket vásárolhatnak.

Emil.RuleZ! – csak a VOLTon!

Több mint öt éve nem lépett színpadra az ország első és egyetlen hálózati jazzbitang zenekara. A kétezres évek egyéni hangzású, kultikus slágereit jegyző, duóvá olvadt együttes amúgy is mindig hobbizenekarként határozta meg magát és egyéb elfoglaltságaira hivatkozva tartott szünetet. Hajós András és Hegyi György valóban elfoglalt volt az elmúlt években, de tavaly év végén visszatértek és már nem is annyira hobbi szinten, hiszen a kevés megmaradt major multikiadók egyike adta ki új nagylemezüket Gyere át! címmel. A hét év után, sok vendégművész közreműködésével megjelent új album dalai nemcsak a hihetetlenül hűséges régi rajongótábort rántották egybe, hanem újakat is szereztek a zenekarnak.  A VOLT szervezői pedig ötödik éve ostromolják Hajósékat egy újabb koncert reményében. Kitartó munkájuk gyümölcse július 4-ére várható: fél évtized után, a régi slágerekkel és friss dalokkal újra élőben játszik, kizárólag a VOLT színpadán az Emil.RuleZ!

Új helyszín: Diákhitel Kávézó a VOLT-on

A Diákhitel Kávézó teraszán négy nap alatt húsznál is több vendég fordul meg. Naponta jelentkezik itt a Réz András vezette Werk Akadémia, amely ezúttal szembeszáll az ízlésdiktatúrával, filmes játékot és kerekasztal-beszélgetést szervez slam-poetry előadókkal. Ugyancsak naponta tér vissza a Majdnem Híres Rocksuli, de előadást tart többek között Csernus Imre, pszichiáter, Tari Annamária pszichológus, és Zacher Gábor toxikológus, aki civilben amúgy is törzsvendég a VOLTon, így elsőre igent mondott a felkérésre. Baksa-Soós Attila irodalmi-zenés performansza, a   Rocklitera vendége lesz idén többek között a Tankcsapda legénysége és Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere.

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a tavalyi sikeres fesztivál jelenlétük arra ösztönözte a Társaságot, hogy figyelemfelhívóbb, grandiózusabb aktivitással és tartalommal legyenek jelen az idei évben a VOLT-on. Amellett, hogy a Társaság minden fesztiválozót színvonalas programmal vár a Kávézóban, saját ügyfeleiket egy csésze kávéval szeretnék vendégül látni.

Új Széchenyi Terv a VOLT Fesztiválon

A fejlesztések jelképe lehet a VOLT Fesztivál kínálatában idén először megjelenő Új Széchenyi Terv Élménypark, amely a szemlélődők és az élményekre vágyók számára már megjelenésében is meglepetésként hathat. A vállalkozó kedvűek a Nagyszínpad előtti réten egy 25 méter magas toronyra mászhatnak fel, képzett szakemberek és alpinisták segítségével, majd egy közel 80 méter hosszú kötélpályán a küzdőtéren, a közönség fölött csúszhatnak végig. Az élményt a jelenlévők haza is vihetik: a megérkezéskor egy fénykép várja őket, amely az Új Széchenyi Terv Facebook oldalán is megjelenik. Az “élménykirándulás” mindazok számára ingyenes, akik a helyszínen részt vesznek az Új Széchenyi Terv szelektív hulladékgyűjtő akciójában

Best of Sopron, Best of Hungary

A VOLT Fesztivál törekvése, hogy mindenből legjobbat mutassa be: legyen az zene, képzőművészet, vagy éppen gasztronómia. “Évek óta a VOLT egyik legszeretettebb helyszíne a Heti Válasz nevéhez fűződő Borfesztiválunk, ahol elsősorban a soproni régió legjobb borászai mutatkoznak be. Idén tovább fejlesztjük a VOLT gasztronómiai szegmensét. Azon dolgozunk, hogy Magyarország legjobb rétese, cukrászdája, macaronja ugyanúgy elérhető legyen, mint az ország legnevesebb koktélbárja. Az ízek mellett természetesen a zenei kínálatban is törekszünk a legjobbak bemutatására, így egy-egy estére a VOLT különböző klubjaiba Sopronba invitáljuk az ország legnépszerűbb programjait, klubsorozatait” – mondták el a szervezők.

Féláron a VOLTra

Még most sem késő fél áron menni a VOLT fesztiválra, az OTP Bank Simple ügyfelei ugyanis fél áron vehetnek napijegyet a VOLT fesztivál egy napjára, ezenfelül a 24 év alattiak, az OTP Juniorosok ötven százalékkal olcsóbban vásárolhatnak a helyszínen nulladik napi jegyet. A fesztiválok alatt játékkal is készül a bank: azon ügyfelei, akik OTP PayPass kártyájukkal fizetnek és gyűjtik a bankkártyás fizetést igazoló terminál bizonylatokat az OTP Bank Színpadánál a hoszteszeknél azonnali ajándékokkal gazdagodhatnak. Egy szerencsés pedig a főnyereménnyel, egy klasszikus, egyedi dizájnnal ellátott fesztivál-kisbusszal zárhatja a nyarat. A játék a VOLT 1. napján indul, az pedig, hogy ki viheti haza a nyár végén a partibuszt a Sziget fesztivál végén derül ki.