GOURMET FESZTIVÁL – jazz, kovász, eper a Millenárison

Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén is a minőségi ételeké és italoké a főszerep, ahol jobbnál jobb borok, mézek, sajtok, pálinkák, cukrászsütemények, és egyedi ételkülönlegességek, változatos zenei és gasztroprogramok csalogatják az ország minden részéből a látogatókat május 31. és június 2. között a Millenáris Parkba. 

Az idei OTP Klub Gourmet Fesztiválon a hazai top 50 étteremből már szinte mindenki képviselteti magát, emellett pedig Magyarország legjobb borászai, cukrászai, gourmet boltjai is jelen lesznek a neves eseményen. Az érdeklődők végigkóstolhatják az ország legfinomabb étel-remekeit, anélkül, hogy órákat utaznának egy-egy gasztrokülönlegességért.

Nem csak a testnek, hanem a léleknek is…

A Gourmet-n nem csak a kulináris élvezeteknek hódolhatnak a látogatók, hiszen a legjobb ételek és italok mellé színes programokkal is készülnek a rendezők. A Jazzy Rádió Színpadán esténként különleges fellépők gondoskodnak majd a színvonalas szórakozásról. Pénteken 20 órától a kiváló jazz énekesnő, Szőke Nikoletta és Quartettje, szombat este pedig a finoman füstös, bársonyos hangú énekesnő, Gereben Zita és Quartettje varázsolja majd el a közönséget. Vasárnap este Magyarország első számú Swing & Boogie Show zenekara, a Group ’N’ Swing gondoskodik a hangulatról.

A belépőjegy ára 2900 Ft, amely mellé jár egy prémium minőségű borospohár, a Szent Tamás pincészet Tokaji MÁD Furmint 2012 kóstolója, a METRO áruház felajánlásával naponta az első 1000 látogatónak egy bélszín carpaccio, egy kóstolót Hungária Rosé Extra Dry pezsgőből, valamint egy csésze espressot-t, amelyet az ország legjobb baristái készítenek majd el. Az OTP Klub Gourmet fesztiválon azok, akik OTP Klub kártyával rendelkeznek, 25%-os kedvezményt kapnak a helyszínen kártyájukkal vásárolt napijegy árából.  Emellett a klubosok kártyájuk felmutatásával az OTP Klub standjánál egy pohár bort kapnak ajándékba.

Tanácsok, praktikák a legjobbaktól

Az OTP Klub Gasztroszínpadán pedig egymást követik majd a gasztrovilág szakértői, akiktől hasznos tanácsokkal és érdekes praktikákkal lehetünk gazdagabbak. Például azon három vidéki étterem – a debreceni IKON, a szegedi Tiszavirág és a veszprémi Chianti – ambíciózus séfje, akik saját tájegységeik jellegzetességeit mutatják be a galuskán keresztül. A Based on Pig autonóm kutatócsapatával pedig nagy földieper tesztelésbe kezdhetünk, hiszen a kis csapat közértből, piacról, illetve őstermelőktől szerez be földiepret, melyet a közönség bevonásával készülnek tesztelni.

A péntek este folyamán a Michelin-csillagos éttermekben edződött séf, Joseph Viola (Lyon) igazi francia klasszikust készít, segítségére Jókúti András, a pâté en croûte testvériség lovagja lesz.

A szombati napon a METRO Nagykereskedelem által meghirdetett Harmadik Nyílt  Lazacbontó bajnokságra kerül sor, ahol az amatőr és profi kategóriákban induló versenyzőknek a verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac filéket szelnie egy norvég lazacból, minél legrövidebb idő alatt. Az elődöntő és a döntő alapanyagait a METRO Vevőakadémia és a Marine Harvest cég biztosítja. A METRO nagyon fontosnak tartja, hogy minél többen és többször fogyasszanak friss halat, hiszen a hal nemcsak nagyszerű és sokoldalú alapanyag, hanem egészséges és könnyen el is készíthető. Ennek érdekében a gasztronómia iránt érdeklődőknek a METRO Vevőakadémia különféle halgasztronómiai tanfolyamokat is kínál.

A kora délutáni órákban az édességeké lesz a főszerep, hiszen 14 órától a közönség döntheti el, hogy öt különböző stílusú desszert közül, egy adott ízkombinációban melyik készüljön el, majd pedig a cupcake díszítés csínyját-bínyját ismerheti meg a nagyérdemű.

A sütemények után villányi szőlőmag termékek felhasználásával Gere Andrea és Pauli Zoltán, a Gault&Millau sapkás, villányi Mandula étterem séfje főz valami finomat, egyben bemutatják a szőlőmagolaj és a szőlőmagliszt felhasználási lehetőségeit. Az előadás során egy-két Gere bor kóstolása sem maradhat el.

Jó borokhoz pedig sajt dukál, ezért Sándor Tamás sajtmester és svájci kollégája, Niklaus Ott beszélgetnek a hazai és a nyugat-európai sajtkészítésről Nemesvölgyi Attilával, a Sarki Fűszeres képviseletében.

A szombati napon rendhagyó anatómiaóra keretében Gál Hentesutánzat József a MészárSteakből és Péter Anna, a Táfelspicc rovatvezetője bebizonyítja, hogy mindenki le tud szépen és szabályosan bontani egy félsertést, legfeljebb kicsit lassan.

És jöjjön megint az alkohol, Van, aki keserűn szereti címmel a Boutiq’Bar tulajdonos-bártendere tart előadást az egyre népszerűbb keserűkről. Az est zárásaként idén is párbajozik Bíró Lajos és Segal Viktor, a kérdés már csak az, hogy vajon az előbbi polgárpukkasztó padlizsánja, vagy az utóbbi egzotikus változata lesz-e idén a befutó.

Vasárnap délután máris hasznos tanácsokkal indul az OTP Klub Gasztroszínpadának programja, hiszen Lázár Chef, a TV Paprika séf-műsorvezetője ad tippeket, hogyan lehet a grillezés során még ízletesebb ételeket készíteni.

A Heimann-vendéglátás alapelemeiről Heimann Ágnes és Zoltán tart bemutatót, ami saját készítésű finomságokat jelent. Köménymagos kifli, sonka- és szarvas szalámi, valamint Kékfrankos és Bikavér, csak hogy párat említsünk a kóstolásra szánt finomságokból.

Idén sem maradhatnak el a baristák, a világbajnok kávémesterek, akiktől most megtudhatjuk, hogy miért kerül szentjánoskenyér a csészébe, hogy milyen a tökéletes tejhab-öntés illetve hogyan lehet különbséget tenni a hasonló termőterületről származó kávék között érzékszervi próbával.

A hazai kenyérhelyzetről is informálódhatnak az idei Gourmet Fesztiválra látogatók, hiszen az OTP Klub Gasztroszínpadán Juhász Mihály (Jacques Liszt) és Miklós Mihály (Marmorstein) pékmesterektől kaphatnak átfogó képet magyar kézműves pékségekről és a minőségi alapanyagokról. Természetesen itt is lehet kóstolni, méghozzá kovászos kenyeret.

Fókuszban a Gulyás

Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a „gulyás”, a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Idén viszont arra kérték a szervezők a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl, készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá. A rendezvény zárásaként gulyáskóstolóval egybekötött Bocuse d’Or élménybeszámolót hallgathatunk a „csillagos” Onyx séfjétől Széll Tamástól, és szakmai vezetőjétől, Hamvas Zoltántól. Váncsa Istvántól pedig megtudhatjuk, hogyan készül a tibeti gulyása, eközben pedig fellebben a fátyol az igazi gulyás titkos történetéről is. 

A fesztivál részletes programjáért a www.gourmetfesztival.hu oldalra érdemes ellátogatni.