Viva la Revolución! – 8 forradalmi dal, október 23. alkalmából

Az 1956-os forradalom és szabadságharc jegyében telik a mai nap szerte az országban. Ki megemlékezéssel, ki békemenettel, ki tüntetéssel, megint más otthoni lazítással, netán egy kiadós kirándulással tölti a hosszú hétvége, és valószínűleg az ősz utolsó napját. Az otthon maradóknak kedveskednénk 8 dallal, mely vagy témájuk, vagy keletkezésük körülményei, esetleg más kapcsán kapcsolódnak a szabadságharchoz és a forradalmi életérzéshez.

Kispál és a borz – Forradalmár

Ez a forradalmár nem az a forradalmár. Ő a rendszerváltás környékén igyekszik kitörni szürke környezetéből. Lázadása igazán bátor tettekben manifesztálódik: puskát rajzol a házak falára. Ez a fajta kivagyiság a nőknek is bejön a dalszöveg tanulsága szerint, szóval ki ne szeretne ilyen forradalmár lenni?

Kowalsky meg a Vega – Forradalom Rt.

Ez a forradalom sem az a forradalom. Itt „A Szív Forradalmáról” van szó, melyet Kowa hirdetett meg sok évvel ezelőtt. Ehhez nem kellenek fegyverek, a harcok sem olyan látványosak, ámde egyáltalán nem nevezhető egy könnyű menetnek. Magunkkal kell „megküzdenünk”, ezt a harcot belül kell megvívnunk. Általában ezek a „csaták” nehezebbek, mint bármelyik másik, nyíltszíni ütközet.

The Beatles – Revolution

A 4 gombafejű forradalmi dala, melyben még Mao Ce Tung is említést kap. Azt közelről sem állíthatnánk, hogy az 1956-os budapesti események inspirálták a zenekart, tekintve, hogy csak 1957-ben alakultak. Ettől mondjuk lehet, hogy a magyar forradalom ültette el a bogarat Mr. Lennon fülében.

Dr. John – Revolution

Dr. John aka. Malcolm John “Mac” Rebennack Jr.idén jött ki Locked Down című, immáron 26. (!!!) stúdió albumával. Erre került rá ez a nóta, mely inkább egy vasárnapi nagytakarítás soundtrackje lehet, mint lelket feltüzelő forradalmi induló.

Vad Fruttik – Forradalom

Likó Marci látomása a Dél-Amerikai gerillaharcokról Che Guevarraval, orwelli látomásokkal, üres tekintetekkel és árral szemben meneteléssel.

Éhenkórászok – Utcai forradalmár

A 2 lemezt megélt punk-rock zenekar igazi magyar underground brigád, a Vörös Yuk visszatérő vendégei készítették ezt a dalt, melynek szövegét bármely forradalmár gondolkodás nélkül a mellére varrathatná. Azt nem állítom, hogy túl bonyolult nótáról lenne szó, a szöveghez sem kell értelmező szótár, de baszki, erről szól a rockzene!

Pál Utcai Fiúk – Partizán

A PUF egyik legjobb dala, amit most már nagyjából 20 évente vesz elő a zenekar élő koncerteken. Régen persze többet ment, és tényleg egy kifejezetten eltalált darabról van szó, tessék meghallgatni!

Én meg az Ének – Megáll az idő

Gothár Péter zseniális filmje, az ’56 utáni Budapesten tengődő fiatalok életéről, Pierre-ről, Köves Diniről és Malacpofa tanárnőről. Ez a mozi olyan szinten eltalálta az akkori Zeitgeistet, mint semmi azóta. (Nó jó, kivéve a Moszkva tér, amely a rendszerváltást-feelinget ragadta meg tökéletesen). Ennek a filmnek címadója, és ebben emblematikus tétele a Megáll az idő, melyet Bérczesi Robi dolgozott fel tavalyi lemezén.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

A 2012-es nyár 10 legizgalmasabb fesztiválkoncertje! Ugyan még várjuk - és fognak is jönni – izgalmas zenekarok, nagy nevek a hazai fesztiválokra, azonban így április közepén már össze lehet szedni 10 olyan produkciót, amin a részvétel kötelező. A címben szándékosan nem a „legjobb” jelzőt használtuk, m...
Ezt hallgasd a VOLT-ra készülve – a nagy VOLT-megamix Már csak alig pár hetet kell kibírni az idei VOLT Fesztiválig - és mindig az utolsó napok a legnehezebbek, ezt jól tudjuk. Ezért (is) van a fesztblog, hogy az ilyen nehéz időszakokon átsegítsen! Összeállítottunk nektek egy mixtape-et a legnagyobb szt...
Áprilisom – kedvenc dalaink a hónapban Március végén indult hódító útjára a Fesztblog új rovata, amelynek küldetése, hogy megmutassa a kedves olvasóknak az adott hónapban mi melyik számokat hallgattuk rongyosra. Szárnyait bontogatja a tavasz. Nos, az áprilisi összeállítás is néhol olyan ...