Mick Harvey a Hajón

Nick Cave és PJ Harvey harcos- és zenésztársa, a Gainsbourg-imádó, elbűvölő hangú és sármos kiállású balladaszerző, Mick Harvey először lép fel Magyarországon. A Bad Seeds és a Birthday Party gitárosa tavalyi, Sketches from the Book of Dead című lemezének bemutató turnéján jár Európában, útba ejtve az A38 Hajót is.

A multiinstrumentalista zenész-előadó-filmzeneszerző pályája szorosan összeforrt Nick Cave-ével: a hetvenes évek közepétől zenélnek együtt, leghíresebb közös formációik a Birthday Party és a Bad Seeds. Bár a két zenekart mindenki egyértelműen Cave-vel azonosítja, de a gitáros-hangszerelő-zeneszerző Harveynek legalább annyi szerepe volt az együttesek sikerében. És bár Cave karizmáját nem sikerült megközelítenie (ez nehéz is lett volna), de a szupersármos, egyedi technikájú gitáros saját produkcióival és együttműködéseivel majdnem olyan nagyszabású életművet épített, mint Cave.

Persze meglepetés volt, amikor a kilencvenes évek közepén gyors egymásutánban megjelentette első és második szólólemezét – az albumokon ugyanis egyetlen saját szerzemény sem szerepelt, hanem mindkét lemez nagyszabású tisztelgés volt Serge Gainsbourg életműve előtt. A zseniális Gainsbourg-dalok angol nyelvű és némileg „rocksoított” feldolgozásai egyrészt ismertté tették a francia „enfant terrible” nevét angolszász nyelvterületen, másrészt Harvey is óriási sikert aratott velük. Aztán közel tíz évet kellett várni a következő szólólemezre, de Harvey eközben sem pihent: számtalan filmzenét szerzett, producerkedett, és persze Cave-vel égette mindkét végén a gyertyát.

Harvey persze nem hazudtolja meg önmagát: zenéje sokban hasonlít Nick Cave-éhez, de ez nem is lehet másként, hiszen Cave zenéje is az övé. A legutóbbi lemez némiképp visszafogottabb, melankolikusabb, balladisztikusabb, háttérbe szorul a rohanó rock and roll (ami például Cave Grindermanjében inkább előtérbe kerül). De Harvey fantasztikus, némiképp Cave-ére vagy Johnny Cashére emlékeztető orgánuma, finom, visszhangos gitárjátéka, nagyszerű dalai rendkívüli atmoszférát teremtenek a koncerteken.

Harvey producernek is elsőrangú: erről (a csak névrokon!) PJ Harvey lemezei tanúskodnak a legjobban, melyek szinte mindegyikén közreműködött, és a budapesti koncertre is szinte „beesik” az angol énekesnő Let England Shake-turnéjáról.

Az előzenekar Temesvári Balázs, azaz T. Bali artrock-projektje, az I.O.N. – az Irrational Orthodox Noises. Saját meghatározása szerint „romantic biodark”, ami remekül kifejezi azt az újhullámból, IDM-ből, ambientből, hangkísérletekből, posztrockból összeálló sajátos elegyet, amit Temesvári tehetsége és egyedi látásmódja tart egyben.  http://soundcloud.com/irrationalorthodoxnoise

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó fűtött orrteraszán gyújthatnak rá.

Belépő: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Mick Harvey végre Nick Cave nélkül is: okt. 21. A38 Nem mintha úgy nem lett volna tökéletesen jó, de hát az az igazság, hogy Mick Harvey szólóban valami egészen más, és ezt így eddig Magyarországon biztosan nem láthattuk. Most, hogy az őszi turné nem csak Bécsig jön el, hanem az A38-ig is, javaslom mi...
Hogy miért nincs szükség a dobokra: Mick Harvey az A38-on Mick Harvey először játszott szólóban vasárnap az A38-on, és nagyon jól megmutatta, hogyan is kell kiállni egy gitárral meg egy nagybőgőssel, és szépen, dinamikusan eljátszani a dalokat. Akkor is, ha azok a dalok épp másokéi, de akkor meg főleg, ha s...
Alterlegenda egy alterhelyen November 27-én egy kultikus budapesti koncerthelyszínen, a Budavári Művelődési Házban, azaz a “Bem rakparton” lép fel a leginkább Nick Cave egykori zenésztársaként ismert, szólóelőadóként, producerként és filmzeneszerzőként is jegyzett nagyszerű ausz...