Mick Harvey a Hajón

Nick Cave és PJ Harvey harcos- és zenésztársa, a Gainsbourg-imádó, elbűvölő hangú és sármos kiállású balladaszerző, Mick Harvey először lép fel Magyarországon. A Bad Seeds és a Birthday Party gitárosa tavalyi, Sketches from the Book of Dead című lemezének bemutató turnéján jár Európában, útba ejtve az A38 Hajót is.

A multiinstrumentalista zenész-előadó-filmzeneszerző pályája szorosan összeforrt Nick Cave-ével: a hetvenes évek közepétől zenélnek együtt, leghíresebb közös formációik a Birthday Party és a Bad Seeds. Bár a két zenekart mindenki egyértelműen Cave-vel azonosítja, de a gitáros-hangszerelő-zeneszerző Harveynek legalább annyi szerepe volt az együttesek sikerében. És bár Cave karizmáját nem sikerült megközelítenie (ez nehéz is lett volna), de a szupersármos, egyedi technikájú gitáros saját produkcióival és együttműködéseivel majdnem olyan nagyszabású életművet épített, mint Cave.

Persze meglepetés volt, amikor a kilencvenes évek közepén gyors egymásutánban megjelentette első és második szólólemezét – az albumokon ugyanis egyetlen saját szerzemény sem szerepelt, hanem mindkét lemez nagyszabású tisztelgés volt Serge Gainsbourg életműve előtt. A zseniális Gainsbourg-dalok angol nyelvű és némileg „rocksoított” feldolgozásai egyrészt ismertté tették a francia „enfant terrible” nevét angolszász nyelvterületen, másrészt Harvey is óriási sikert aratott velük. Aztán közel tíz évet kellett várni a következő szólólemezre, de Harvey eközben sem pihent: számtalan filmzenét szerzett, producerkedett, és persze Cave-vel égette mindkét végén a gyertyát.

Harvey persze nem hazudtolja meg önmagát: zenéje sokban hasonlít Nick Cave-éhez, de ez nem is lehet másként, hiszen Cave zenéje is az övé. A legutóbbi lemez némiképp visszafogottabb, melankolikusabb, balladisztikusabb, háttérbe szorul a rohanó rock and roll (ami például Cave Grindermanjében inkább előtérbe kerül). De Harvey fantasztikus, némiképp Cave-ére vagy Johnny Cashére emlékeztető orgánuma, finom, visszhangos gitárjátéka, nagyszerű dalai rendkívüli atmoszférát teremtenek a koncerteken.

Harvey producernek is elsőrangú: erről (a csak névrokon!) PJ Harvey lemezei tanúskodnak a legjobban, melyek szinte mindegyikén közreműködött, és a budapesti koncertre is szinte „beesik” az angol énekesnő Let England Shake-turnéjáról.

Az előzenekar Temesvári Balázs, azaz T. Bali artrock-projektje, az I.O.N. – az Irrational Orthodox Noises. Saját meghatározása szerint „romantic biodark”, ami remekül kifejezi azt az újhullámból, IDM-ből, ambientből, hangkísérletekből, posztrockból összeálló sajátos elegyet, amit Temesvári tehetsége és egyedi látásmódja tart egyben.  http://soundcloud.com/irrationalorthodoxnoise

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó fűtött orrteraszán gyújthatnak rá.

Belépő: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.