10 pont,ami miatt 18-án zöld pólót húzol, avagy tüntessünk a ZP megmentéséért!

Ha nem történik valamilyenfajta csoda, akkor 10 nap múlva végleg bezár a Zöld Pardon. Keserű érzések kerítenek hatalmukba, míg ezt a mondatot leírom. De nem hagyom magam, inkább 10 pontba leírom, miért is kell szeptember 18-án eljönni, és hallatni a hangunkat, hátha lesz valaki, aki meghallja.

Mint ismeretes az újbudai vezetés sorozatos lakossági panaszokra hivatkozva, nem hosszabbította meg a ZP közterület használati engedélyét, így a hídfő másik oldalán található szórakozóhellyel együtt nekik is be kell zárniuk és visszaállítani a területet. A tiltakozás minden formájával megpróbálkoztak a hely üzemeltetői a szülői (!) demonstrációtól a fényképes támogató-oldalig, eddig hiába. Szeptember 18-án a Műegyetem rakparton még egy utolsó elkeseredett kísérletet tesz az ifjúság, hogy megvédje mindenki ZP-jét. Összeszedtük 10 szigorúan szubjektív pontba, hogy mi mit szeretünk a Zöld Pardonban, és miért kellene átgondolni ezt az egész fájó ügyet.

  • Mert nincs még egy ilyen biztos pont a városban, ahol minden este élő zenét hallgathatunk, és ahol 400 forintért bejutunk olyan zenekarok koncertjére, akiknek egy klubkoncertjére több ezer forintba kerül a belépő ( a fesztiválokról nem is beszélve). Hányszor megyünk télen a Combinoval a Petőfi hídnál és sóhajtunk, hogy bárcsak lenne most is ZP, és nem kéne a Pesti Estből halászni programokat, amiket még az egyetemista pénztárcánk is támogat?
  • Mert tök szimpatikus ez a Zöld Kártya dolog, és való igaz, ciki anyuval-apuval elmenni a ZP-be kártyát csináltatni, de a rendszer bevezetése óta lassan eltűntek (vagy megritkultak) a Kalinkától kómás 14 éves kislányok a ZP-ből. Az pedig sohasem probléma, ha egy szülő tudja, merre csavarog a gyermeke.
  • Mert több társadalmilag szimpatikus kezdeményezés is köthető a nevükhöz, nem kell feltétlenül azokat a vörös lángokkal körülvett és ördögszarvakkal ellátott fikciókat elhinni, amiket a környék közelében sem élő nyugdíjasoktól hallani egy-egy farhátért sorban állás alkalmával a hentesnél. Emlékezhetünk, a vörösiszap-katasztrófa alkalmával is volt gyűjtés éjjel-nappal, vagy gondoljunk a Gyereknapokra, amikor mindig remek programokat kínálnak a kisebbeknek.
  • Mert az állítólagos lakossági bejelentések közül még egyet sem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az önkormányzat. Arról nem is beszélve, hogy van a ZP-nek saját biztonsági szolgálata, amely minden este várja a környékbeli bejelentéseket, és amelynek elérhetőségét minden környező házban közzé tették. A már több éve működő szolgálathoz eddig 0 bejelentés érkezett, legjobb tudomásunk szerint.
  • Mert az előző pontokból is látszik, hogy ugyan nem egy papneveldéről van szó, és valóban néha nem a legszebben viselkednek a helyre igyekvő, vagy onnan távozó fiatalok, viszont a Zöld Pardon vezetése igyekszik minden lehetséges eszközzel partnere lenni a kerületi lakosnak és a lehető legkevésbé zavarni a környéken élőket. Egész éjjel szedik a szemetet, és a koncertek hangereje is már olyan alacsonyra van állítva, hogy simán tud az ember beszélgetni a mellette állóval a legnagyobb zúzás közepette.
  • Mert az elmúlt időben neves külföldi előadók (Tinariwen, Gentleman, Delinquent Habits, Őszibarack, Russkaja, Patrice and the Supowers, stb.) is tiszteletüket tették a ZP-ben, akiket amúgy sem gyakran lehet elcsípni Budapesten, így a programok minőségéről is csak elismerően szólhat a mélyen tisztelt fiatalság.
  • Mert a ZP az a hely, ahol remek lehetőség nyílik elcsípni a fellépőket a koncert előtt, ugyanis a koncerttermektől eltérően itt nem ül mindenki a backtage-ben, hanem sokszor kiülnek a színpadhoz közeli pulthoz a művész urak és hölgyek.
  • Mert mindenkinek van a ZP-ből medencébe esős, kidobóval vicceskedős, vagy csak szimplán képszakadásos élménye, az itt kötetett szerelmekről is ivócimboraságokról ne is szóljunk. Egyszerűen a nyaraink részesévé vált, és az elvesztésével még fojtogatóbbnak éreznénk az amúgy sem túl tiszta budapesti levegőt.
  • Mert a 18-i tüntetésen leszünk jó sokan, fellép többek között a Quimby, a Ganxta Zolee és a Kartel, a Subcribe, a 30Y, a Kiscsillag, a Csík Zenekar, a Vad Fruttik és ahogy mondani szokás, még sokan mások. Így remek zenéket hallgathatunk, miközben tüntetünk azért, hogy ne vegyék el tőlünk fővárosunk legzöldebb pontját.
  • Mert ha bezárják a ZP-t, akkor ismét közelebb kerülünk ahhoz, hogy eltűnjön az IGAZSÁG elejéről az a bizonyos I betű…