Csatlakozz a gépek ritmusához!

Május 1-én estére már fáradt az ember lába a felvonulástól, sajog a karja a cipelt zászlótól, járása bizonytalan az elfogyasztott söröktől, hasa kellemesen dudorodik a benne lapuló sok pár virslitől, hogy a mellé elfogyasztott kenyérről és tetemes mennyiségű mustárról már ne is beszéljünk.

Hogy manapság már nem ez a fő program a munka ünnepén? Felvonulás helyett maximum majálist látogat a fiatal, azt is csak véletlenül, átvágva a Ligeten, útban a Dürer kert felé, ahol május első napjának estéjén a Nitzer Ebb és a Die Krupps várja az alternatív elektronikus zene híveit.

Join In The Rhythm Of Machines!

A két együttes többször is járt már hazánkban: a Nitzer Ebb legutóbb tavaly januárbankoncertezett a Depeche Mode előzenekaraként, illetve másnap önálló fellépéssel is; viszont a Die Krupps 16 év után látogat el újra hozzánk!

NITZER EBB

A Nitzer Ebb és Douglas McCarthy egyedi hangja elválaszthatatlan egymástól, és ezzel Bon Harris érdemei sem csökkenek egy fikarcnyit sem! A két chelmsfordi iskolatárs David Gooday-jel kiegészülve alapította a Nitzer Ebbet a ’80-as évek elején.
A punk, a korai techno, a kontinentális EBM, a new beat hatásait felhasználva alakult ki a Nitzer Ebb recept, mely az első időszakban csak a helyi, környékbeli klubokban részegítette meg az – általában – kis létszámú hallgatóságot.
Az 1987-ben megjelent That Total Age az EBM fanatikusok alapművének tekinthető, a már említett dalok mellett – többek között – a Join In The Chant, Fitness To Purpose klasszikus alkotásokkal kiegészülve.
Kiadójuk jó érzékkel pakolta fel a Nitzer Ebbet az éppen akkor szupersztár státuszba lépő Depeche Mode szekerére és a 1987-es turné európai szakaszán a Nitzer Ebb volt a DM előzenekara (ez egyébként még 1990-ben és 2010-ben is megismétlődött).
1989-ben a Die Krupps-szal közös alkotásuk a The Machineries Of Joy egyesítette a Nitzer Ebb-féle hard beatet és az európai EBM-et és egy örök klasszikus jött létre!
Évente jelentek meg új albumok a Showtime, az Ebbhead, majd a Big Hit, mellyel egyértelműen az volt az együttes szándéka, hogy levakarják magukról az EBM cimke itt-ott még megtalálható darabjait. Sok rajongót vesztettek ezzel, de persze újakat is szereztek. Majd következett több mint 10 év csend.
Kiadójuk a 2000-es évek elején több korábbi dalukat kiadta, jellemzően techno előadók remixeivel, 2006-ban megjelent egy gyűjteményes album, a Body of Work, amit négy év múlva az Industrial Complex album követett.
Az aktuális album legnagyobb érdeme az, hogy új tér vissza a Nitzer Ebb alapjellemzőihez, hogy egy pillanatra sem avítt, önismétlő, nem kelti azt a hatást, hogy a jól bevált kliséket porolták le a biztos siker reményében. Az album meghallgatásakor a régi rajongók szeme is felcsillan (pl. Promises, Never Known), de akik az Ebbhead, Big Hit meglepő tételeit kedvelik nekik is tartogat a nagylemez érdekes pillanatokat (pl. Hit You Back, Payroll).

DIE KRUPPS

30 év nagyon nagy idő… 30 évet nagyon kevés zenekar él meg… 30 év után nagyon kevés projekt élvez olyan kiemelt figyelmet és tiszteletet, mint a Die Krupps.
A Jürgen Engler vezette német együttes hosszú utat tett meg a három évtized alatt.
A punk hatása a korai években egyértelműen azonosítható a Die Krupps dalaiban. A spontán és egyszerű kompozíciókra rátelepülő német újhullámos (NDW – Neue Deutsche Welle) „feltét” eredményeképpen az első – Volle Kraft Voraus! – album teljes gőzzel a ’80-as évek fontos együttesei közé gördítette a folyamatosan változó összetételű együttest.
1989-ben született meg a Nitzer Ebb-nél már említett The Machineries Of Joy! Hatása vitathatatlan: a videóklipp minden – a színtérhez tartozó – vizuális elemet felvonultat, maga a dal is állandó rotációban van a visszatekintő válogatásokon, EBM/electro rendezvényeken.
Terjedelmi okok miatt nem részletezném a Die Krupps albumait, legyen elég annyi, hogy a banda fellépése érdekes lehet – többek között – az old-school EBM kedvelőinek; a metál és határterületei iránt érdeklődőknek; a new wave, punk emlékeket nosztalgikusan felidézőknek, az alternatív elektronikus zenét kedvelőknek… azaz mindenkinek, aki szereti a súlyos zenét!

A május elsejei budapesti fellépés a 10 állomásos európai koncertkörút záró állomása lesz, ehhez méltón joggal számíthatunk felejthetetlen élményre, amit vétek lenne kihagyni!

A Skalar Music Hungary bemutatja:

2011. május 1. 19:00
Budapest, Dürer Kert

NITZER EBB (UK)
DIE KRUPPS (D)

Jegyárak: 4500 Ft a boltokban, 4900 Ft az Eventim hálózatában április 17-ig, utána és a koncertnapján 5500 Ft.

www.skalarmusic.hu
www.facebook.com/skalarmusichungary
www.nitzer-ebb.de
www.die-krupps.de
www.ld50.hu