Das EFX újra a Hajón

Folytatódik az A38 Hajó klasszikus hiphop-koncertsorozata, a Flip the Tape. Ezúttal december 17-én a sorozatban korábban fellépett raptörténelmi előadók (Anti-Pop Consortium, La Coka Nostra) után hasonló kaliberű alakok érkeznek: az „iggity” szövegstílus feltalálói és utolérhetetlen művelői, az abszurd, szabad asszociációs humor nagy képviselői, azaz a Das EFX. A keleti parti duó fellépését a magyar szcéna kiválóságai teszik nagyszabású karácsony előtti hiphop-ünneppé.

A Das EFX, azaz Drayz és Skoob urak duója 2007 után immár másodszor jár az A38 Hajón. Akik ott voltak a három évvel ezelőtti, euforikus hangulatú fellépésen, nagyjából képet kaphattak arról, miért is tartják a Das EFX-et a modern hiphop egyik legnagyobb hatású duójának.

A nyolcvanas évek végén alakult kettős ugyanis egészen különleges rapstílust fejlesztett ki: nonszensz szófacsarások, végeláthatatlan „iggity”-zés, egymásba kapaszkodó, végeláthatatlan, és már-már az érthetetlenségig kitekert nyelvi játékok, fantasztikus ritmusérzék és vadul áradó flow. Nem véletlen, hogy a Das EFX a kilencvenes évek elejének legnépszerűbb és legnagyobb hatású rapformációi közé tartozott. A They Want EFX vagy a Mic Checka, illetve később a No Diggity egy teljes generáció számára egyet jelentett a technikás rapstílussal. A duó számára az igazi népszerűséget Ice Cube klasszikusa, a Check Yo Self hozta meg, amelyben Drayz és Skoob vendégszövege, a vissza-visszatérő „chiggedy check yo-self” valóságos szállóigévé vált, és nem csupán az afroamerikai szlengben. Már önmagában az feltűnést keltett, hogy egy tőrőlmetszett West Coast-rapper New York-i arcokkal haverkodik, de a „csigidizés” valóságos nyelvi forradalmat indított el. A Das EFX főleg a keleti parti hiphopra volt nagy hatással: Jay-Z-től a Public Enemyig számtalan előadó gyakorolta a duó nyelvtörő rapjét.

A nyolcvanas évek végén alakult kettős egészen különleges rapstílust fejlesztett ki: nonszensz szófacsarások, végeláthatatlan „iggity”-zés, egymásba kapaszkodó, végeláthatatlan, és már-már az érthetetlenségig kitekert nyelvi játékok, fantasztikus ritmusérzék és vadul áradó flow. Nem véletlen, hogy a Das EFX a kilencvenes évek elejének legnépszerűbb és legnagyobb hatású rapformációi közé tartozott. A They Want EFX vagy a Mic Checka, illetve később a No Diggity egy teljes generáció számára egyet jelentett a technikás rapstílussal. A duó számára az igazi népszerűséget Ice Cube klasszikusa, a Check Yo Self hozta meg, amelyben Drayz és Skoob vendégszövege, a vissza-visszatérő „chiggedy check yo-self” valóságos szállóigévé vált, és nem csupán az afroamerikai szlengben. Már önmagában az feltűnést keltett, hogy egy tőrőlmetszett West Coast-rapper New York-i arcokkal haverkodik, de a „csigidizés” valóságos nyelvi forradalmat indított el. A Das EFX főleg a keleti parti hiphopra volt nagy hatással: Jay-Z-től a Public Enemyig számtalan előadó gyakorolta a duó nyelvtörő rapjét.

A38 & Time Out Budapest pres. Flip the Tape – Das EFX (USA), Ozon & Busa, Saiid, Kool Kasko

2010. december 17., péntek 23h

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Belépő elővételben: 2700 Ft, a koncert napján: 3500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve az összes ismert jegyirodában.